Acnee, lupus, vitiligo, psoriazis: care sunt efectele soarelui asupra acestor afecțiuni?

Pielea bronzată este la mare căutare pe timpul verii, dar nu de către toată lumea. Persoanele cu pielea extrem de deschisă la culoare sau cu afecțiuni de piele, precum acnee, lupus sau vitiligo sunt încurajate să se ferească de razele soarelui pentru a evita arsurile sau agravararea simptomelor bolii.  

Soarele este o sursă naturală de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, sistemul imunitar și funcțiile metabolice. De asemenea, expunerea la soare stimulează producția de serotonină, un neurotransmițător asociat cu îmbunătățirea stării de spirit și reducerea anxietății și ajută la reglarea ritmului circadian, ceea ce poate îmbunătăți calitatea somnului și a nivelul de energie. 

Cu toate acestea, este important să îți protejezi pielea împotriva expunerii excesive la radiațiile ultraviolete; expunerea prea mare și fără protecție solară poate duce la arsuri, îmbătrânire prematură a pielii și creșterea riscului de cancer de piele. Iar pentru pacienții cum sunt cei cu lupus sau vitiligo, soarele agravează simptomele bolii.

Recomandările Experților DOC

Efectele soarelui asupra persoanelor cu acnee

Acneea hormonală apare, de obicei, la adolescenți, aproximativ 80% dintre tineri fiind afectați anual de această afecțiune de piele. Totuși, acneea hormonală poate continua să apară și în anii următori, în cazul anumitor persoane, în special femei (41% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani suferă de acnee hormonală, alături de 20% dintre cele cu vârste cuprinse între 40 și 55 de ani).

Soarele este considerat de multă lume un leac miraculos pentru erupțiile cutanate, deoarece razele ultraviolete au acțiune antiinflamatoare și usucă aproape orice coș de suprafață. Cu toate acestea, este important de reținut că, în același timp, soarele stimulează îngroșarea țesutului cutanat, ceea ce duce la inchistarea comedoanelor și reapariția lor, ulterior, în număr mai crescut, sub efectul stimulării hormonale. 

Un alt aspect de luat în considerare este pigmentarea cicatricilor post acnee, din cauza radiațiilor ultraviolete. Așadar, pentru a evita petele hiperpigmentare care apar după trecerea unor comedoane mai mari, este important să aplici o cremă cu protecție solară în fiecare zi, preferabil un produs tratament, care să acționeze la dublu: repararea pielii și protejarea sa de razele solare.  

Măsuri de prevenție când te lupți cu acneea

  • Evită expunerea la soare între orele 12.00 și 16.00. 
  • Aplică o cremă cu protecție solară pe zonele expuse în fiecare zi, chiar și când este înnorat (razele UVA trec prin nori și sticlă).
  • Optează pentru o cremă matifiantă, non-comedogenică, pentru a evita obstrucționarea porilor și, astfel, apariția coșurilor.
  • Nu în ultimul rând, dacă urmezi un tratament antiacneic mai agresiv, precum cel cu retinoizi, tretinoină sau antibiotice, este important să te protejezi de razele soarelui cât mai temeinic. În acest sens, cere și ascultă sfaturile medicului dermatolog. 

Cum ești cu stima de sine?

Efectele soarelui asupra persoanelor cu lupus

În primă fază, lupusul se manifestă prin apariția unor zone de piele rugoasă, tip cojițe, care se descuamează și dispar greu. Motivul este că, în ce privește lupusul, sistemul imunitar se dereglează și începe să atace celulele sănătoase ale pielii. În următorul stadiul al bolii, anumite organe interne pot fi afectate, precum rinichii sau inima. 

În 9 cazuri din 10, lupusul apare la femei, iar boala se declanșează între 15 și 45 de ani. În ceea ce privește factorii de risc, sarcina și nivelurile crescute de estrogen se numără printre cele mai importante. Expunerea la soare a persoanelor afectate de lupus nu este recomandată, deoarece radiațiile solare înrăutățesc simptomele bolii. 

Măsuri de prevenție când ai lupus

Protecția solară este regulă de ordine. Poartă haine cu mâneci lungi, ochelari de soare și pălărie. De asemenea, folosește zilnic o cremă cu factor de protecție solară 50, indiferent dacă te afli în oraș sau în vacanță, și indiferent de anotimp. Pe timp de caniculă, încearcă să stai cât mai mult la umbră, ferit de lumina directă a soarelui.

Efectele soarelui asupra persoanelor cu psoriazis

Psoriazisul se manifestă prin apariția unor pete sau zone rugoase de piele, care se usucă, fără a dispărea în totalitate. Zonele predilecte pentru erupțiile de psoriazis sunt genunchii, coatele, zona antebrațelor sau pielea capului. În cazul persoanelor cu psoriazis, soarele are numeroase efecte benefice. Deși există diverse tratamente medicamentoase pentru simptomele psoriazisului, sosirea anotimpului însorit este un tratament în sine. 

Razele solare ameliorează și pot, chiar, să facă să dispară, temporar, petele de psoriazis. Acest lucru se întâmplă deoarece soarele are efect imunosupresor și încetinește procesul de reînnoire celulară, ceea ce încetinește, în același timp, dezvoltarea erupțiilor în cazul acestei boli.   

În plus, razele UV susțin sinteza vitaminei D la nivelul pielii, ceea ce poate fi deosebit de benefic în controlul simptomelor psoriazisului. 90% dintre persoanele care suferă de psoriazis observă îmbunătățiri rapide în urma expunerii la soare. Beneficiile aduse de soare sunt, de altfel, transformate în tratament – în numeroase clinici dermatologice se efectuează terapii cu raze UV pentru persoanele cu psoriazis. 

Măsuri de prevenție când ai psoriazis

Atenție, însă, unele medicamente indicate în psoriazis ar putea crește fotosensibilitatea pielii, așa că este important ca persoanele cu psoriazis să știe că riscul de arsuri și de cancer de piele, în acest caz, este unul ridicat. E necesar ca pacienții cu psoriazis să nu exagereze cu soarele și să urmeze sfatul medicului curant și, de asemenea, să folosească produse cu factor de protecție solară potrivit pielii lor.

Efectele soarelui asupra persoanelor cu vitiligo

Vitiligo este ușor de recunoscut, din cauza petelor hipopigmentare de pe suprafața pielii. Zonele depigmentate alternează cu cele de culoare normală și se manifestă, de regulă, la nivelul mâinilor, a coatelor sau a feței. Persoanele cu vitiligo trebuie să acorde o atenție sporită expunerii la soare, care trebuie să fie foarte bine controlată, deoarece zonele depigmentate sunt deosebit de sensibile și se pot arde ușor. 

Vitiligo este o afecțiune autoimună, provocată de distrugerea progresivă a melanocitelor, celulele care produc pigmentul din piele – melanina. Melanina este, de asemenea, un scut de protecție împotriva arsurilor solare, așadar pielea lipsită de melanină este cu atât mai expusă pericolului. 

Măsuri de prevenție când ai vitiligo

Nu te expune la soare fără a utiliza o cremă cu factor de protecție de minimum 30, de preferat 50. De asemenea, optează pentru haine cu mâneci lungi, preferabil cu filtre de protecție solară, pălării sau șepci și orice altceva te poate feri de contactul direct cu razele de soare.

Aplică loțiunea cu protecție solară în strat gros, insistând pe zonele depigmentate și sensibile. Reînnoiește aplicarea o dată la două ore sau după fiecare baie (dacă ești la mare sau la piscină, de exemplu). Evită expunerea la soare în intervalul orar 12.00 – 16.00.
În cazul în care te-ai ars accidental, aplică un produs de hidratare și reparare a pielii sau chiar o loțiune pentru arsuri locale. Dacă arsura este gravă, mergi la medic.

În anumite situații, terapia cu raze ultraviolete poate fi utilă și în cazul persoanelor cu vitiligo. Obiectivul este stimularea repigmentării zonelor afectate, dar acest tip de terapie trebuie recomandat de medicul curant. Dacă suferi de vitiligo, este foarte important să eviți expunerea prelugnită la soare și, de asemenea, să eviți solarul și să urmezi recomandările de tratament ale medicului dermatolog. 

De ce nu e bine să exagerezi cu soarele chiar dacă ești sănătos?

Chiar dacă soarele are numeroase beneficii pentru sănătate, exagerarea în expunerea la radiațiile solare poate avea consecințe negative și dacă nu ai lupus, vitiligo sau alte boli de acest gen. Iată câteva motive pentru care este important să nu te expui foarte mult la soare, chiar dacă ești o persoană sănătoasă:

Arsuri solare

Expunerea excesivă la soare poate duce la arsuri solare, care sunt dureroase și pot crește riscul de cancer de piele pe termen lung.

Îmbătrânirea prematură a pielii

Radiațiile ultraviolete deteriorează colagenul și elastina din piele, conducând la îmbătrânirea prematură a acesteia, cu apariția ridurilor, petelor solare și altor semne de îmbătrânire.

Cancer de piele

Expunerea excesivă la soare este un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului de piele. Radiațiile UV pot dăuna materialului genetic din celulele pielii, crescând riscul de mutații și dezvoltarea tumorilor canceroase.

Supraîncălzirea și deshidratarea

Statul prelungit în soare, în special în condiții de căldură intensă, poate duce la supraîncălzirea organismului și deshidratare, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate. De aceea, dacă știi că urmează să stai mai mult în soare, e important să ai cu tine o sticlă cu apă și să te protejezi cu o pălărie.

Risc pentru ochi

Expunerea prelungită la soare fără ochelari de soare poate crește riscul de cataractă și alte probleme oculare. Asigură-te că atunci când alegi ochelari de soare, în descrierea lor este indicată blocarea 100% a radiațiilor UVA și UVB. Ochelarii de soare sunt clasificați în funcție de categoria de filtru, care arată cât de multă lumină este filtrată. Categoriile 0 și 1 sunt potrivite pentru condiții de lumină redusă, inclusiv nor, în timp ce categoriile 2 și 3 sunt bune pentru expunerea moderată, în zilele normale de vară, respectiv pentru cea intensă la soare, la plajă sau la munte. Categoria 4 este potrivită pentru situații de expunere solară intensă, cum ar fi sporturile de iarnă, dar nu ar trebui să fie folosită pentru condus ziua, deoarece poate afecta vizibilitatea. 

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Vitiligo Center - The effects of sun on vitiligo patients 
https://www.vitiligo-center.org/en/article/effects-sun-vitiligo-patients
Pub Med - Sun exposure, a relevant exposome factor in acne patients and how photoprotection can improve outcomes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36946555/
Studiul „Sun exposure, a relevant exposome factor in acne patients and how photoprotection can improve outcomes”, apărut în J Cosmet Dermatol. 2023 Jun;22(6):1919-1928. doi: 10.1111/jocd.15726. Epub 2023 Mar 22, autori: J Piquero-Casals et al.
Frontiers - Current concepts of photosensitivity in cutaneous lupus erythematosus
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2022.939594/full
Studiul „Current concepts of photosensitivity in cutaneous lupus erythematosus”, apărut în Front. Med., 25 August 2022, Sec. Dermatology, Volume 9 - 2022 | https://doi.org/10.3389/fmed.2022.939594, autori: Benjamin Klein și Manfred Kunz
NCBI - Seasonal Variation of Psoriasis and Its Impact in the Therapeutic Management: A Retrospective Study on Chinese Patients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8121268/
Studiul „Seasonal Variation of Psoriasis and Its Impact in the Therapeutic Management: A Retrospective Study on Chinese Patients”, apărut în Clin Cosmet Investig Dermatol. 2021; 14: 459–465. Published online 2021 May 10. doi: 10.2147/CCID.S312556, autori: Xuanwei Zheng et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0