Psoriazis: cauze, simptome si tratament
Psoriazisul este o boală cronică inflamatorie care afectează predominant pielea. Celulele de la nivelul pielii au o dezvoltare mult prea rapidă (de ordinul a câtorva zile, în loc de trei-patru săptămâni, în mod normal) din cauza semnalelor false transmise de sistemul imunitar.
Când vine vorba de psoriazis, keratinocitele prezintă o accelerare a ratei de diviziune sub influența moleculelor inflamatorii produse de celulele sistemului imunitar și, astfel, funcția de barieră a pielii care protejează inclusiv de infecții și deshidratare, este alterată.
Ca frecvență, această afecțiune dermatologică se regăsește la aproximativ 2% din populație. Odată apărut un prim episod, boala se caracterizează prin apariția și remisia fenomenelor acute și afectează destul de grav calitatea vieții persoanei suferinde.
Cauze și factori de risc psoriazis
Cauzele apariției bolii sunt rezultatul predispoziției genetice într-un context favorizat de factori de mediu, însă doar o treime dintre pacienți au un istoric familial în acest sens. Sunt implicate mai multe gene, cea mai notabilă fiind HLA-CW6.
În ceea ce privește factorii care declanșează sau agravează boala ori puseele acute sunt mai ales stresul și situațiile traumatice, dar și alcoolul, precum și tratamentul cu unele medicamente (betablocante, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, antimalarice de sinteză, săruri de litiu, interferonul alfa) ori diverse infecții.
Când se declanșează boala?
Afecțiunea poate debuta la orice vârstă, însă cel mai frecvent apare în adolescența târzie sau la începutul maturității, pe la 18-20 ani. Vârsta declanșării este importantă, în funcție de aceasta se face și clasificarea în tipul I, cu apariția primului episod sub vârsta de 40 ani, și tipul II, peste 40 ani. Și istoricul familial este important: vorbim așadar despre psoriazis familial sau sporadic, dacă nu există membri cunoscuți ai familiei cu boală, în antecedente.
Simptome psoriazis
Psoriazisul se manifestă prin plăgi care prezintă crustă și îngroșare și au culoarea roșie, fapt care trădează prezența inflamației. Cu toate acestea, manifestarea este particulară la fiecare persoană în parte, astfel că, subiectiv, manifestările pot fi însoțite de prurit, usturime și disconfort, în diferite grade de suportabilitate. Este important de știut faptul că între 10 și 30% dintre pacienți se pot confrunta și cu artrită psoriazică.
Tipuri de psoriazis
Ca tipuri de psoriazis, cea mai frecventă formă este psoriazisul vulgar sau în plăci, la 90% dintre cazuri. Se caracterizează prin prezența unor leziuni eritematoase, cu dilatarea vaselor, peste care se constată scuame albe ce semnifică proliferarea rapidă a keratinocitelor, simetrice și bine delimitate de tegumentul sănătos din jur. Cel mai frecvent le întâlnim la nivelul zonelor predispuse la traumatism - coate și genunchi.
De altfel, pacienții cu psoriazis dezvoltă leziuni ca răspuns la diverse traumatisme locale precum lovituri și zgârieturi, diverse intervenții chirurgicale sau înțepături, ori la vaccinare, iar reacția se numește Koebner. Alte forme, mai rar întâlnite, sunt psoriazisul pustulos, eritrodermic, gutat, artropatic, inversat (cu leziuni la nivelul pliurilor), sebopsoriazisul.
Modificările unghiale sunt frecvente și includ: pitting unghial, hiperkeratoză, modificări de culoare denumite „pată de ulei”, onicoliză etc.
Diagnostic psoriazis
Pentru a diagnostica psoriazisul, medicul dermatolog examinează pielea, unghiile și scalpul pacientului pentru a detecta semnele acestei afecțiuni și adresează pacientului întrebări despre simptomele pe care le are (mâncărimi, dureri articulare etc.). Diagnosticul de certitudine se emite pe baza examenului histopatologic.
Tratament psoriazis
În ceea ce privește opțiunile de tratament pentru psoriazis, o primă măsură reprezintă identificarea și îndepărtarea factorilor declanșatori. Tratamentul local poate fi pe bază de agenți topici keratolitici, citoreductori și dermatocorticoizi topici potenți, care sunt eficienți în două treimi dintre cazuri.
O treime dintre pacienți prezintă, însă, forme moderat spre severe, care necesită, pe lângă tratamentul local, medicație sistemică și fototerapie.
Agenți sistemici
Agenții sistemici cel mai frecvent utilizați în terapia psoriazisului sunt metotrexatul, acitretina, ciclosporina, acidul fumaric, retinoizii, sulfasalazina.
Fototerapie
Fototerapia poate consta în administrarea unui psoralen fotosensibilizant cu terapia cu ultraviolete de tip A, metodă denumită PUVA, sau cu fototerapie cu UVB cu bandă îngustă, ambele metode fiind eficiente.
Terapie biologică
În România sunt disponibile și variantele de terapie biologică: adalimumab, etanercept, infliximab și ustekinumab.
Pacientul poate primi terapie biologică doar dacă suferă de psoriazis în plăci moderat sau sever de peste șase luni și a prezentat eșec la tratamentul sistemic standard administrat anterior timp de minimum 6 luni (metrotexat și/sau retinoizi și/sau ciclosporină și/sau PUVA) sau intoleranță, respectiv contraindicație pentru astfel de terapii, sau are o boală care nu poate fi controlată decât prin spitalizări repetate.
Deocamdată nu există studii comparative privind eficacitatea terapiei cu adalimumab, etanercept, infliximab sau ustekinumab. Alegerea agentului biologic se va face în funcție de caracteristicile clinice ale bolii, de comorbiditățile preexistente, de preferința pacientului, de preferința prescriptorului sau de disponibilitățile locale.
Pentru că există riscuri precum infecțiile, dar și reacții adverse diverse, care diferă de la un pacient la altul, bolnavul trebuie evaluat la 3 luni pentru monitorizarea reacțiilor adverse, apoi la 6 luni de la inițierea terapiei pentru evaluarea răspunsului terapeutic și, ulterior, din 6 în 6 luni. Întreruperea tratamentului cu un agent biologic se poate face atunci când la 6 luni nu s-a obținut un răspuns adecvat sau în cazul apariției unei reacții adverse severe.
Complicații psoriazis
Monitorizarea pacientului este foarte importantă, întrucât, cum spuneam, 10-30% dintre pacienți pot dezvolta artrită psoriazică, cu caracter progresiv, care poate duce la afectarea gravă și ireversibilă a articulațiilor dacă nu este tratată cât mai devreme, adecvat.
De asemenea, pacienții cu psoriazis pot dezvolta afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, sindrom metabolic, obezitate sau depresie.
Psoriazisul nu se vindecă, dar poate fi ținut sub control
Majoritatea tratamentelor disponibile în prezent sunt foarte eficiente în sensul eliminării simptomatologiei generatoare de discomfort, însă pacienții trebuie să înțeleagă că boala în sine nu se vindecă, însă se obțin rezultate bune în ce privește mărirea intervalului de recurență, cu absența leziunilor.
Pentru a se obține bune rezultate în tratamentul local, se recomandă să se aplice cremele direct pe leziunea de psoriazis, evitând pielea din jur. Pacientul trebuie să înțeleagă că nu mărește eficiența tratamentului dacă aplică mai multă cremă. De preferat ar fi ca tratamentul pentru psoriazis să fie inclus în rutina cotidiană, de exemplu prin aplicarea acestuia la aceeași oră, în fiecare zi.
Aplicarea zilnică a unei creme emoliente cât mai delicate, fără coloranți, parfum, parabeni sau mulți conservanți poate ajuta pielea să capete un aspect mai sănătos. Dacă se întâmplă cumva ca pacientul să omită administrarea tratamentului, e bine să revină cât mai curând posibil la aplicarea de rutină a acestuia, prin respectarea recomandărilor medicului.
Studiile arată că în timpul unui episod agresiv de psoriazis, oamenii se simt adesea triști, irascibili și evită diverse activități obișnuite și sănătoase, cum ar fi mersul la sala de fitness sau la piscină, sexul și participarea la evenimente sociale. E important ca pacienții să învingă aceste stări și să își trăiască viața cât mai firesc, iar sfaturile unui psiholog clinician pot fi de mare ajutor în această direcție.
Se poate preveni psoriazisul?
Nu există nicio metodă cunoscută de a preveni psoriazisul. La persoanele care au deja boala, alimentația poate preveni episoadele acute. Pe de o parte, limitarea cărnii roșii, a grăsimilor saturate, a zaharurilor rafinate și a alcoolului poate ajuta la reducerea puseelor. Pe de altă parte, peștele de apă rece, semințele și nucile pot reduce inflamația.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI – Psoriasis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448194/
NIH – Psoriasis Pathogenesis and Treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471628/
Studiul „Psoriasis Pathogenesis and Treatment”, apărut în Int J Mol Sci. 2019 Mar; 20(6): 1475. doi: 10.3390/ijms20061475, autori: Adriana Rendon, Knut Schäkel
Te-ar mai putea interesa și...