Zeama de muraturi are beneficii nebanuite

Avem tendinta de a neglija zeama de muraturi si, de regula, o aruncam fara sa ne gandim de doua ori. Ei bine, specialistii sustin ca zeama de muraturi are mai multe proprietati decât ai crede.

Zeama de la muraturi te poate ajuta sa previi, dar si sa tratezi anumite afectiuni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Beneficii ale consumului de zeama de muraturi

Zeama de muraturi este mai puternica decat orice bautura energizanta – activitatile sportive intense sunt extrem de solicitante și pot deshidrata practicantul, de aceea sportivii consuma bauturi energizante pentru restabilirea nivelului de electroliti din organism. Ei bine, datorita continutului ridicat de sodiu, zeama de muraturi are acelasi efect asupra organismului, echlibrand la randul ei electrolitii din corp.

Valorile scazute de electroliti pot cauza aritmii cardiace, tahicardii, confuzie, crampe musculare si alte simptome specifice persoanelor deshidratate.

In mai putin de 85 de secunde, sucul de la muraturi poate ameliora crampele musculare, ceea ce inseamna ca acesta este mai eficient decat bauturile energizante din comert.

Previne si trateaza crampele musculare – clorura de calciu si otetul care se regasesc in zeama de muraturi ajuta organismul sa absoarba mai repede sodiul si potasiul. Asadar, durerile musculare vor fi ameliorate rapid dupa consmul de suc de muraturi.

Vindeca sindromul picioarelor nelinistite – cateva grame de suc de muraturi consumate inainte de culcare pot ameliora sindromul picioarelor linistite. Nu exista inca dovezi clare care sa confirme eficacitatea acestuia intrucat nu au fost facute studii in domeniu, insa este un remediu naturist folosit de ani de zile pentru tratarea acestei probleme.

Este o sursa bogata de antioxidanti si nutrienti valorosi – sarac in calorii, insa cu un continut ridicat de electroliti, de vitamina C si calciu, sucul de muraturi reprezinta o sursa valoroasa de nutrienti pentru organism. Mai mult decat atat, antioxidantii si nutrientii sunt abdorbiti cu usurinta datorita caracterului acid al acestui suc.

Amelioreaza mahmureala – avand capacitatea de a echilibra organismul din punct de vedere al electrolitilor, zeama de muraturi poate fi benefica pentru ameliorarea mahmurelii, dar si pentru prevenirea acesteia.

Calmeaza durerile menstruale – crampele abdominale din timpul perioadei dificile a lunii sunt ameliorate de consumul de zeama de muraturi. Totodata, datorita faptului ca este foarte sarata, zeama de muraturi potoleste si pofta de alimente sarate pe care unele femei o au in timpul ciclului menstrual.

Echilibreaza nivelul de zahar din sange – un nivel prea mare de zahar in sange poate duce la aparitia diabetului de tip 2, dar si la dezvoltarea altor boli cronice. Studiile au dovedit ca otetul, care se regaseste in zeama de muraturi din comert, imbunatateste raspunsul organismului la insulina, scazand nivelul de zahar din sange dupa masa.

Informatii nutritionale pentru zeama de muraturi

O cantitate de 100 ml de zeama de muraturi are urmatoarele calitati nutritionale:

Carbohidrati: 0,4 grame

Sodiu: 50-115% din doza zilnica recomandata

Calciu: 1-5% din doza zilnica recomandata

Potasiu: 3% din doza zilnica recomandata

Magneziu: 3% din doza zilnica recomandata

Probiotice: in jur de 10.700 de unitati de colonii de formare

Contraindicatii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile nu au scos pana acum la iveala contraindicatii concrete in cazul sucului de la muraturi. Totusi, daca ai probleme cu aciditatea gastrica, ideal ar fi sa nu abuzezi de zeama de muraturi pentru ca iti poate creste aciditatea mai mult decat e nevoie. De asemenea, persoanele care sufera de hipertensiune sau au probleme renale trebuie sa consume muraturi moderat, din cauza continutului de sare. Exista insa si solutii pentru acestia, precum retetele care folosesc extrem de putina sare, precum "muraturile rapide", care se tin o perioada mai scurta in borcanele din bucatarie, dar care se si deterioreaza mai rapid si trebuie consumate imediat dupa ce legumele incep sa se inmoaie. Trebuie sa intelegem ca sarea este un conservant si ca putem obtine muraturi si in lipsa acesteia, doar ca termenul lor de expirare este mai mic. Probioticele generate de muraturi rezista cateva zile in frigider si pot fi consumate si de persoanele cu anumite probleme cardiace sau renale, intrucat cantitatea de sare este minima spre zero.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0