Alimentele fermentate, cheia dietei pentru colita ulcerativă
Alimentele fermentate, cheia dietei pentru colita ulcerativă
Alimentele fermentate, cheia dietei pentru colita ulcerativă
Varza murată, iaurtul de casă și murăturile, printre altele, ar putea reduce simptomele de colită ulcerativă.
Persoanele diagnosticate cu colită ulcerativă au deseori probleme de digestie, uneori chiar și în perioada de remisiune a bolii. Atunci când mucoasa intestinală este afectată, pereții intestinali nu mai pot absorbi toți nutrienții de care corpul are nevoie. Din cauza crampelor ce cauzează diaree (la majoritatea pacienților cu colită ulcerativă) și a tranzitului accelerat, alimentele nu sunt digerate corespunzător, putând duce la scăderea în greutate a pacientului.
Alimentele fermentate precum chefirul, murăturile în saramură și varza murată conțin probiotice active, considerate bacterii bune, care pot fi de ajutor pentru unele persoane cu probleme digestive. Alimentele probiotice adaugă bacterii bune tractului digestiv, care pot îmbunătăți sănătatea întregului organism. Acest fapt se datorează faptului că multe procese din organism se bazează pe nutrienții asimilați în intestin.
[{ads-colita-first}]
Potrivit unui studiu1 publicat în august 2018, probioticele vii din intestin pot ajuta și la reglarea sistemului imunitar. Întrucât colita ulcerativă este o boală autoimună, persoanele care trăiesc cu această afecțiune pot beneficia de sprijin imunitar suplimentar. Alimentele fermentate sunt gustoase consumate și ca atare, sau ca garnitură la orice fel de mâncare sănătos, cum ar fi murăturile pentru un grătar de pui.
Popularitatea alimentelor și băuturilor fermentate, observabilă oriunde pe glob, se datorează duratei de viață, siguranței, proprietăților senzoriale și nutriționale îmbunătățite ale legumelor și fructelor. Proprietățile nutritive includ prezența moleculelor bioactive, a vitaminelor și a altor constituenți cu disponibilitate crescută datorită procesului de fermentare. Multe alimente fermentate conțin, de asemenea, microorganisme vii care pot îmbunătăți sănătatea gastro-intestinală și pot oferi alte beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de diabet de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Numărul de organisme din alimentele fermentate poate varia semnificativ, în funcție de modul în care au fost fabricate și procesate produsele, precum și de condițiile și durata de depozitare.
Ce este colita ulcerativă?
Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a intestinului gros, caracterizată prin diaree, crampe abdominale, tenesmus, mucus și sânge în scaun. Pe suprafața mucoasei intestinale apar mici ulcerații, care vor întrerupe procesul obișnuit de absorbție a nutrienților. De aceea colita ulcerativă duce de multe ori la anemie, alte carențe nutritive sau pierderea rapidă și nejustificată a greutății.
Cauzele bolilor inflamatorii intestinale sunt greu de determinat, dar se presupune că acestea rezultă din interacțiuni mai puțin înțelese între factorii de mediu într-o persoană susceptibilă din punct de vedere genetic și un răspuns imunitar deficitar. Incidența bolilor inflamatorii intestinale crește la nivel mondial într-un ritm fără precedent, depășind rata de propagare a influențelor genetice.
Rolul din ce în ce mai central pe care îl joacă alimentația în viața modernă i-a determinat pe cercetători să considere schimbările alimentare ale ultimelor decenii drept unul din factorii pentru bolile inflamatorii intestinale. Dieta este un factor relativ ușor de modificat, unii cercetători fiind convinși de rolului dietei în menținerea remisiunii bolilor intestinale.
Motivul principal pentru care studiile în această direcție nu sunt concludente este microbiomul intestinal. Acesta reprezintă totalitatea microorganismelor ajutătoare (printre care și cele din sistemul digestiv) și poate varia drastic de la o persoană la alta, în funcție de etnie, sex, vârstă etc. Când există dezechilibre la nivelul microbiomului, una dintre potențialele soluții este suplimentarea dietei cu probiotice.
Dieta Asiei de Est, în special cea japoneză, conține multe produse fermentate. Unele sunt din soia (sos de soia, miso, o pastă folosită drept condiment, tofu fermentat etc.), altele din legume (kimchi - varianta asiatică a verzei murate, cu mai multe condimente specifice), iar altele din pești (sosul de pește folosit drept condiment).
Cum ajută alimentele fermentate în colita ulcerativă?
Gustul acru, ușor înțepător al alimentelor fermentate provine de la acidul lactic. Acesta apare în urma procesului de fermentare, prin transformarea lactozei. Când sunt consumate, aceste alimente repopulează flora bacteriană intestinală și ajută astfel la procesul digestiei. Iată doar câteva alimente fermentate cu efect benefic inclusiv în colita ulcerativă:
- Varza murată - conține vitamina B12 și vitamina C, și este o sursă excelentă de fibre și nutrienți în sezonul rece, când legumele se găsesc mai rar.
- Murăturile în saramură - spre deosebire de cei preparați în oțet, acestea au mai multe culturi probiotice care ajută procesul de digestie și elimină senzația de greață.
- Chefirul - o băutură din lapte și culturi lactice (bacterii) selecționate, bogată în probiotice și calciu. Poate fi consumat și de persoanele cu intoleranță la lactoză, din cauză că lactoza s-a transformat în acid lactic.
- Iaurtul - iaurtul de casă sau de țară se bazează pe culturile de bacterii deja prezente în lapte. Spre deosebire de majoritatea iaurturilor din comerț, niciunul din nutrienți nu va fi pierdut întrucât iaurtul nu trece printr-un proces de pasteurizare.
- Băuturile fermentate - socata, mustul, cidrul non-alcoolic. Bogate în vitaminele din complexul B, băuturile fermentate ajută digestia și repopulează flora bacteriană.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Studiul ”Fermented Foods as a Dietary Source of Live Organisms”, publicat în Frontiers in Microbiology, în 2018, autori: Shannon Rezac, Car Reen Kok, Melanie Heermann, Robert Hutkins.
- Studiul ”Diet, microbiota, and inflammatory bowel disease: lessons from Japanese foods”, publicat în The Korean Journal of Internal Medicine, în 2014, autori: Takanori Kanai, Katsuyoshi Matsuoka, Makoto Naganuma, Atsushi Hayashi, Tadakazu Hisamatsu.