Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate?

Varza murată este un aliment apreciat în mai multe țări nu doar pentru gustul său, ci și pentru beneficiile nutriționale. De ce este bine să consumi varză murată și zeamă de varză?

Se crede că murarea verzei își are originea în China; în vechime, fermentația era una dintre metodele folosite pentru a preveni stricarea rapidă a alimentelor. Varza murată a supraviețuit testului timpului și a devenit o garnitură sau chiar un fel de mâncare popular în multe culturi. Datorită procesului de fermentație, varza murată are multe beneficii pe care cea proaspătă nu le are.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce beneficii au varza murată și zeama de varză?

Anumite persoane, cum ar fi hipertensivii, nu ar trebui să consume murături preparate cu sare. Dacă nu ai probleme de sănătate și medicul nu ți-a recomandat să eviți murăturile, iată de ce e bine să incluzi în alimentația ta și varza murată și zeama de varză:

Varza murată este un aliment foarte hrănitor

Varza murată este deosebit de hrănitoare, fiind bogată în fibre, vitamine și minerale. Fermentarea acestei legume frunzoase creează condiții favorabile creșterii probioticelor, acele microorganisme benefice care se găsesc și în produse precum iaurtul și chefirul și care au beneficii dovedite pentru sănătate. Acestea fac alimentele mai digerabile, ceea ce sporește capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.

150 de grame de varză murată conțin 27 de calorii, 23% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 15% din doza recomandată de vitamina K, 12% din doza recomandată de fier și 11% din doza de vitamina B6.

Varza murată și zeama de varză îmbunătățesc digestia

Se spune că intestinul conține trilioane de microorganisme numite generic „floră intestinală”. Varza murată nepasteurizată conține, așa cum spuneam, probiotice, aceste bacterii bune care acționează ca prima linie de apărare împotriva toxinelor și bacteriilor dăunătoare. De asemenea, pot îmbunătăți digestia și sănătatea generală.

Probioticele precum cele din varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin după ce a fost perturbat de utilizarea antibioticelor. Acest lucru poate ajuta la reducerea sau la prevenirea diareei provocate de antibiotice. Cercetările arată, de asemenea, că probioticele ajută la reducerea gazelor, balonării, constipației, diareei și simptomelor legate de boala Crohn și colita ulcerativă.

Diferitele tulpini de probiotice pot oferi diferite avantaje. Astfel, consumul unei game largi de probiotice aduce și mai multe beneficii pentru sănătate. În acest sens, varza murată poate avea un avantaj: cercetările au raportat că o porție poate conține până la 28 de tulpini bacteriene distincte.

Varza murată și zeama de varză pot consolida sistemul imunitar

Bacteriile care populează intestinul pot avea o influență puternică asupra sistemului imunitar. Probioticele din varza murată și zeama de varză pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor din intestin, ceea ce contribuie la menținerea mucoasei intestinale sănătoase.

Menținerea sănătății florei intestinale sănătoase ajută, de asemenea, la prevenirea creșterii bacteriilor dăunătoare și poate chiar să stimuleze producția de anticorpi naturali. În plus, consumul regulat de alimente probiotice, cum ar fi varza murată, poate reduce riscul de a dezvolta infecții, cum ar fi răceala obișnuită și infecțiile tractului urinar. De asemenea, în caz de apariție a unei răceli, consumul de alimente bogate în probiotice poate grăbi recuperarea.

Varza murată poate ajuta la slăbit

Consumul regulat de varză murată stimulează pierderea în greutate și menținerea unei greutăți normale. Varza murată, ca majoritatea legumelor, are un conținut scăzut de calorii și este bogată în fibre. O dietă bogată în fibre menține senzația de sațietate pentru mai mult timp, ceea ce poate ajuta la reducerea în mod natural a numărului de calorii zilnice.

În plus, deși motivele exacte nu sunt pe deplin înțelese, oamenii de știință cred că anumite probiotice pot reduce cantitatea de grăsimi pe care corpul o absoarbe din alimentație. Unele studii științifice au arătat că participanții cărora li s-au administrat alimente bogate în probiotice au pierdut mai mult în greutate decât cei cărora li s-a administrat un placebo.

Varza murată poate reduce stresul

Ceea ce mănânci îți poate influența starea de spirit și funcția creierului. Un număr tot mai mare de studii descoperă o legătură strânsă între intestin și creier: se pare că tipul de bacterii prezente în intestin poate trimite mesaje către creier, influențând modul în care acesta funcționează și percepe lumea.

De exemplu, alimentele fermentate, probiotice, cum ar fi varza murată, contribuie la crearea unei flore intestinale sănătoase, despre care cercetările arată că poate ajuta la reducerea stresului și la menținerea sănătății creierului. S-a descoperit și că probioticele ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate, depresie, autism și tulburare obsesiv-compulsivă.

Atenție, însă, spun cercetătorii, compușii din varza murată pot interacționa cu inhibitorii de monoaminoxidază, un tip de medicament prescris pentru a trata depresia, tulburările de anxietate și boala Parkinson. Persoanele care iau aceste medicamente ar trebui să întrebe medicul dacă pot consuma varză murată și în ce cantitate.

Varza murată sprijină sănătatea cardiovasculară

Acest lucru se datorează faptului că varza murată conține o cantitate mare de fibre și probiotice, ambele contribuind la reducerea valorilor colesterolului. În plus, varza murată este una dintre rarele surse vegetale de menachinonă, cunoscută mai frecvent sub denumirea de vitamina K2, care poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, prevenind acumularea depozitelor de calciu în artere. Potrivit unor cercetări, consumul regulat de alimente bogate în vitamina K2 este asociat cu un risc cu 57% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă.

Varza murată susține și sănătatea oaselor

Varza murată conține, cum spuneam, și vitamina K2, care joacă un rol important în sănătatea oaselor. Această vitamină activează două proteine care se leagă de calciu, principalul mineral din oase, ceea ce le face mai puternice. Astfel, varza murată poate fi un aliment excelent pentru femeile aflate la menopuază care se pot confrunta cu pierderea densității minerale a oaselor.

În concluzie, dacă nu suferi de hiprtensiune sau alte probleme de sănătate care interzic consumul de murături cu sare, te poți bucura de câteva ori pe săptămână de varza murată și zeama de varză. Pentru a beneficia de calitățile sale nutritive, poți consuma varza murată în diverse feluri - sub formă de salată, în sandvișuri sau pregătită la cuptor. De asemenea, zeama de varză poate combate constipația și te ajută să te rehidratezi după ce faci efort fizic intens.

Cum murezi varza?

În primul rând, varza trebuie pusă la murat pe final de octombrie (pe 25-26), când vremea se mai răcește. În al doilea rând, trebuie alese pentru murat verze cu foi cât mai subțiri. Iată de ce ai nevoie pentru varza murată:

Un butoi de 30 l
8 verze mai mari sau 9 mai mici (faci probă și vezi câte încap)
20 litri de apă
500 g de sare 
2 buchete de mărar uscat
2 buchete de cimbru uscat

Îndepărtează foile de la suprafață ale verzelor (de obicei sunt ofilite și murdare), apoi, cu un cuțit subțire, scobește cotorul fiecărei verze, pentru ca saramura să pătrundă mai ușor. 

Pe fundul butoiului se pune un buchet de cimbru și unul de mărar, apoi se pun și verzele. Ca să se așeze mai bine, unele pot fi tăiate pe jumătate sau pe sfert. Separat, se prepară într-un vas mare saramura: cantitatea de apă (se pune rece) va fi amestecată bine cu sarea. Dacă nu ai un vas atât de mare, poți împărți apa și sarea pe jumătate și faci saramura în două recipiente. Apoi, torni saramura peste verzele din butoi. Deasupra pui buchetele rămase de mărar și cimbru.

Atenție, verzele trebuie să fie bine acoperite de saramură și îndesate bine în butoi. Dacă se ridică, trebuie pusă peste ele o greutate. Se înșurubează capacul butoiului și se pune în cămară până a doua zi. 

Pentru ca apa să nu se tulbure și să capete un aspect de gel, varza trebuie vânturată; în fiecare zi, timp de o săptămână, se scoate toată zeama din butoi (fie se răstoarnă, fie se scoate prin robinet, dacă butoiul are robinet), după care se toarnă înapoi. După acest proces de „vânturare” care durează o săptămână, butoiul se lasă bine închis timp de o lună și jumătate, pentru ca varza să se mureze adecvat.

Cum folosești varza murată?

În România, varza murată este utilizată în principal pentru prepararea sarmalelor, dar se mai pune și în ciorbe de carne (se taie câteva frunze în fâșii mai mici) sau se face salată cu puțin ulei și piper, care se consumă cu fripturi ori piureuri. În acest articol, îți propunem o rețetă mai deosebită pe care să o prepari în weekend, pe post de „comfort food” (un preparat culinar care îți dă o stare de bine). 

Paste cu cârnați și varză murată

Ingrediente pentru 6 porții: 

4 căni de paste scurte, fierte (penne, fusilli sau farfalle)
1 kg de cârnați polonezi afumați (sau alți cârnați asemănători), tăiați bucăți de 1 cm
600 ml de supă-cremă de ciuperci gata preparată
450 g de varză murată stoarsă bine și tocată
3 căni de brânză Gruyere sau Emmental, rasă
1 cană și jumătate de lapte
4 cepe verzi tocate
4 căței de usturoi tocați
2 linguri de muștar fin

Preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecă într-un castron mare pastele fierte cu cârnații, varza murată, supa cremă, două căni de brânză, laptele, ceapa, muștarul și usturoiul. Unge un vas de copt cu puțin ulei, toarnă amestecul din castron și pune pe deasupra restul de brânză rasă. Dă vasul la cuptor pentru 45 de minute, iar când este gata, mâncarea se consumă caldă. Poftă bună!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Sauerkraut
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/sauerkraut
NCBI - Regular Consumption of Sauerkraut and Its Effect on Human Health: A Bibliometric Analysis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/
1. Studiul „Regular Consumption of Sauerkraut and Its Effect on Human Health: A Bibliometric Analysis”, apărut în Glob Adv Health Med. 2014 Nov; 3(6): 12–18. doi: 10.7453/gahmj.2014.038, autori: Christa Raak et al.
Taste of Home - 40 Recipes That Use Sauerkraut
https://www.tasteofhome.com/collection/recipes-with-sauerkraut/

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0