Retete de muraturi FARA SARE
Muraturile sunt obtinute prin fermentare, proces in urma caruia apare acidul lactic. In timpul fermentarii, se elibereaza o serie de enzime benefice, precum si de culturi probiotice.
Probioticele sunt benefice pentru sanatatea digestiva si nutritionistii ne recomanda in mod insistent sa introducem asemenea alimente in dieta noastra. Mai mult decat atat, muraturile au un aport caloric scazut si totodata un continut ridicat de vitamina K, nutrient necesar pentru coagularea sangelui.
Muraturile sunt extrem de sanatoase, insa au un continut ridicat de sare, iar daca medicul ti-a recomandat o dieta saraca in sodiu, trebuie sa renunti la muraturile clasice.
Poti insa sa inlocuiesti muraturile clasice cu unele fara sare. Persoanele hipertensive, diabetice, dar si cele cu probleme renale ar trebui sa isi pregateasca singure, acasa, muraturi fara sare sau zahar.
Reteta castraveti murati in otet, fara sare
Ingrediente:
- 2-3 castraveti mari
- otet de mere
- borcan cu inchidere ermetica
Spala castravetii, taie-le capetele si apoi taie-i in 4 pe lungime. Pune castravetii in borcan, toarna apoi otet de mere pana cand ajungi la buza borcanului si inchide borcanul. Depoziteaza borcanul cu castraveti in otet in frigider si, dupa minimum 3 zile, savureaza-i.
Reteta gogonele fara sare
Ingrediente:
- 5 gogonele
- 2 morcovi
- frunze de telina
- boabe de piper
- ½ cub de drojdie
- borcan cu inchidere ermetica
Se spala bine legumele. Morcovul se taie felii iar frunzele de telina se lasa intregi. Se asaza gogonelele si morcovii in borcan. Cubul de drojdie se marunteste si se imprastie in borcan. Se asaza deasupra frunzele de telina. Apoi, se fierbe un litru de apa, in care se pun boabele de piper. Dupa ce se raceste putin, apa cu boabele de piper se toarna in borcan, peste legume. Borcanul se lasa descoperit, fara capac, timp de cel putin o zi. Se schimba apoi apa cu alta preparata identic, apoi se pune capac borcanului. Dupa ce au trecut 5 zile, muraturile se pot consuma.
Reteta ardei iuti murati, fara sare
Ingrediente:
- 1 cana de ardei iuti
- 4 cani de otet alb
- 2 cani de apa calda
- 8 catei de usturoi
Spala bine ardeii iuti. Curata cateii de usturoi. Fierbe apoi, intr-o oala, otetul, ardeii iuti si cele 2 cani de apa. Dupa 15 minute, ia oala de pe foc.
Asaza ardeii iuti intr-un borcan, alaturi de cateii de usturoi. Acopera apoi cu apa si otetul fierte impreuna. Pune capacul borcanului. Acum pune din nou oala cu otetul si apa ramase la fiert, asaza borcanul in ea si fierbe la foc mic inca 10 minute.
Ponturi pentru murarea legumelor fara sare:
- Este recomandat sa se mureze legumele dupa ce au fost tocate astfel incat o suprafata mai mare din acestea sa fie expusa bacteriilor. Spre exemplu, castravetii si morcovii pot fi murati dupa ce sunt taiati felii.
- Foloseste coada unei linguri de lemn pentru a pisa frunzele telinei ori alte frunze pe care le folosesti, astfel incat sa se elibereze sucurile din frunze. Aceste sucuri stimuleaza fermentarea.
- Alege sa murezi fara sare legumele care au deja un continut ridicat de sodiu: telina, spanacul morcovul, patrunjelul, varza rosie, varza verde, frunzele de sfecla.
- Nu mura cantitati mari de legume intrucat muraturile fara sare nu rezista foarte mult. Pregateste un singur borcan astfel incat sa il consumi in cel mult o saptamana, doua.
Sursa foto: Shutterstock