Ce este peroxidul de hidrogen și pentru ce probleme de sănătate se folosește?

Dacă vrei să afli ce este peroxidul de hidrogen, cunoscut și sub numele de apă oxigenată, și în ce probleme de sănătate (și nu numai) este util, citește mai departe!

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată este un agent peroxid și oxidant cu proprietăți dezinfectante, antivirale și antibacteriene. În timpul aplicării topice sau al clătirii cu apă oxigenată, aceasta își exercită activitatea de oxidare și produce radicali liberi, ceea ce duce la deteriorarea oxidativă a proteinelor și a lipidelor. Acest lucru poate inactiva și distruge agenții patogeni și poate preveni răspândirea infecțiilor.

Apa oxigenată poate înlătura ceara din urechi

Dacă mergi la medic cu o ureche înfundată, acesta poate face o spălătură sau îți poate scoate ceara cu un instrument special. La domiciliu, poți înmuia ceara cu câteva picături de peroxid de hidrogen pe care îl pui în ureche cu o pipetă. A doua zi, clătește ușor urechea cu apă caldă pe care o introduci tot cu pipeta, apoi înclină capul până când toată apa se scurge din ureche și poți usca zona cu un prosop de hârtie curat. Dacă acest lucru nu funcționează, programează-te pentru un consult medical.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Gingiile umflate pot fi calmate cu peroxid de hidrogen

Dacă nu ai periat bine dinții sau nu ai folosit ața dentară suficient, e posibil să ți se umfle gingiile. În acest caz, poți amesteca o parte de peroxid de hidrogen cu două părți de apă pentru a clăti bine cavitatea bucală. Clătește gura timp de 30 de secunde și apoi scuipă. Dacă gingiile rămân umflate și dureroase mai mult de 7 zile, adresează-te medicului stomatolog.

Aftele pot fi tratate cu apă oxigenată

Clătirea gurii cu peroxid de hidrogen poate ușura durerea și poate accelera vindecarea în cazul apariției aftelor. Deși aceste mici leziuni nu sunt contagioase, pot fi extrem de deranjante mai ales când persoana mănâncă. Chiar și fără tratament, aftele dispar de obicei în aproximativ o săptămână.

Keratoza seboreică poate fi tratată cu apă oxigenată

Verucile seboreice sau keratoza seboreică sunt excrescențe inofensive ale pielii care tind să apară spre vârsta a treia și pot arăta ca niște negi. Aceste veruci apar adesea pe piept, pe gât și pe spate. Un medicament pe bază de peroxid de hidrogen pare să contribuie la neutralizarea lor, deci, dacă te confrunți cu această neplăcere, poți cere sfatul medicului legat de acest aspect.

Atenție, nu utiliza peroxidul de hidrogen pe răni sau pe zonele cu acnee! În trecut, apa oxigenată era folosită pentru dezinfectarea rănilor, dar studiile ulterioare au constatat că irită pielea și poate întârzia vindecarea rănilor, deci face mai mult rău decât bine. Dacă te tai, spală-te cu apă și săpun, usucă-te cu un prosop curat, aplică un unguent dezinfectant și pune un plasture pe tăietură.

La fel, au existat unele zvonuri că peroxidul de hidrogen ar fi util în tratamentul acneei, însă specialiștii avertizează că nu trebuie folosit în acest scop. Peroxidul de hidrogen poate fi iritant, ceea ce poate agrava acneea; în plus, se dizolvă în apă, deci efectele de distrugere a germenilor nu durează mult pe piele.

În afară de aceste situații, peroxidul de hidrogen poate fi utilizat și în gospodărie, ca dezinfectant, dar și pe post de ingredient cosmetic care ajută la albirea dinților sau la decolorarea părului.

Peroxidul de hidrogen poate albi dinții

Există unele produse farmaceutice pentru albirea dinților care conțin apă oxigenată, dar e bine să ai grijă cu folosirea acestora, deoarece excesul poate deteriora dinții și țesutul gingival delicat din jur. Chiar și utilizarea normală poate face dinții suprasensibili și poate duce la alte probleme. Cel mai bine este să ceri întâi sfatul medicului stomatolog despre cum îți poți albi dinții în siguranță și cât de des se poate face acest lucru.

Apa oxigenată ajută la decolorarea părului

Peroxidul de hidrogen poate ajuta la decolorarea părului, dar, dacă îți iei un astfel de produs cu apă oxigenată, asigură-te că urmezi instrucțiunile de utilizare și siguranță ale produsului, deoarece în concentrații mai mari poate arde pielea capului. În plus, utilizarea excesivă a decoloranților poate face firele de păr să devină uscate și fragile și, deci, să se rupă ușor.

Peroxidul de hidrogen poate fi folosit pe post de dezinfectant în baie sau bucătărie

Spitalele folosesc peroxidul de hidrogen pentru că pare a fi eficient în neutralizarea unui parazit numit Cryptosporidium, care se răspândește prin fecalele umane. Peroxidul de hidrogen poate acționa și împotriva norovirusului, care este foarte contagios și greu de distrus. Pentru a curăța toaleta, adaugă o jumătate de cană de 3% peroxid de hidrogen în tot vasul de toaletă pentru a distruge germenii și a lumina suprafața. Lasă peroxidul de hidrogen să acționeze timp de 20 de minute, apoi trage apa.

De asemenea, peroxidul de hidrogen se poate folosi pentru curățarea și dezinfectarea chiuvetei din bucătărie. Se udă suprafața chiuvetei, se freacă bine cu un burete pe care s-a presărat bicarbonat de sodiu, iar la final se toarnă apă oxigenată pe suprafață și se lăsă să stea un sfert de oră înainte de a o clăti. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficiența apei oxigenate ca decontaminant.  

Durata de valabilitate a legumelor poate fi prelungită cu apă oxigenată

Deoarece bacteriile pot face legumele și fructele să se strice mai repede, se crede că o „baie” de peroxid de hidrogen le păstrează proaspete mai mult timp. Persoanele care se ocupă de grădinăritul organic recomandă utilizarea a un sfert de cană de 3% peroxid de hidrogen diluat în patru litri de apă pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din legume. Dacă speli o legumă delicată, cum ar fi salata verde, las-o la înmuiat 20 de minute în acest amestec, apoi clătește cu apă simplă. Morcovii, cartofii și alte legume tari pot fi înmuiate timp de 30 de minute, apoi clătite și uscate. 

Mucegaiul poate fi eliminat cu peroxid de hidrogen

Pentru a curăța mucegaiul fără a fi nevoit să inspiri produse toxice, pulverizează pe zonele cu mucegai o soluție de 3% peroxid de hidrogen nediluat și lasă-l să acționeze 30 de minute. Apa oxigenată va neutraliza mucegaiul, dar este posibil să lase niște pete în urmă care trebuie clătite cu apă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Hydrogen Peroxide
https://www.cdc.gov/niosh/topics/hydrogen-peroxide/
Cleveland Clinic - What Is Hydrogen Peroxide Good For? 
https://health.clevelandclinic.org/what-is-hydrogen-peroxide-good-for/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0