Vitamina U: ce este si ce beneficii are?

Vitamina U este un termen introdus la începutul anilor 50 pentru identificarea unui compus regăsit în sucul de varză. Contrar denumirii, vitamina U nu este o vitamină propriu-zisă, ci un derivat al aminoacidului metionină. 

Vitamina U este disponibilă atât ca supliment alimentar, dar poate fi regăsită în mod natural și în multe alimente, în special în legumele crucifere, precum varză, broccoli, varza de Bruxelles și kale.  Vitamina U este un ingredient regăsit și în creme, serumuri, măști de față și alte produse cosmetice. 

Beneficiile vitaminii U pentru sănătate

Vitamina U este promovată în special în tratamentul ulcerului, deși specialiștii sunt de părere că acest compus este benefic și pentru îmbunătățirea digestiei, fortifierea sistemului imunitar, protecția împotriva anumitor alergii alimentare, micșorarea nivelului de colesterol și chiar accelerarea vindecării rănilor. 

1.    Tratarea ulcerului stomacal

Atunci când vitamina U a început să fie studiată de către cercetători, s-au descoperit o serie de beneficii, printre care faptul că un consum de aproximativ 900 ml de suc de varză pe zi ar putea ajuta la vindecarea ulcerului la stomac de 4-5 ori mai repede față de tratamentul standard pentru ulcer, disponibil la momentul respectiv. 

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au putut confirma dacă efectele obținute erau datorate vitaminei U sau multiplilor nutrienți conținuți de sucul de varză. Între timp s-au efectuat mai multe studii asupra acestui compus, dar rezultatele cu privire legătura dintre vitamina U și vindecarea ulcerului la stomac nu sunt încă pe deplin concludente. 

2.    Protecția plămânilor, a ficatului și a rinichilor

Vitamina U poate proteja plămânii, ficatul și rinichii de anumite afecțiuni. Potrivit unui studiu1 realizat pe animale, vitamina U poate repara daunele aduse ficatului în urma consumului de medicamente anticonvulsive pe bază de acid valproic. Un alt studiu2 efectuat pe șoareci, cărora li s-a administrat vitamina U, sugerează că acest compus poate reduce nivelul de inflamație la nivelul rinichilor.  În plus, mai multe cercetări pe animale indică faptul că vitamina U poate să diminueze daunele la nivelul plămânilor rezultate în urma crizelor de epilepsie. 

3.    Reducerea nivelurilor colesterolului LDL și trigliceridelor

Există o serie de cercetări care sugerează că suplimentele pe bază de vitamina U pot reduce nivelul de colesterol LDL, precum și cel al trigliceridelor, deși oamenii de știință sunt de părere că este nevoie de mai multe dovezi concludente în acest sens. De exemplu, în cadrul unui studiu3 clinic cu participanți umani desfășurat pe o durată de 8 luni, subiecții au primit 1.5 grame de vitamina U pe zi, iar la finalul cercetării, aceștia au manifestat o scădere a nivelului de trigliceride, o creștere a nivelului de colesterol HDL și o reducere a colesterolului LDL de aproximativ 10%. Este important, însă, de reținut, că studiul a fost demarat în urmă cu mai mult timp, iar numărul de subiecți a fost unul mic. Prin urmare, este nevoie de studii clinice mai ample pentru a confirma aceste descoperiri preliminare. 

4.    Accelerarea vindecării rănilor și protecția pielii

Vitamina U poate oferi un anumit grad de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, precum și accelera vindecarea rănilor. Mai multe studii pe animale au raportat faptul că, prin aplicarea unei creme pe bază de vitamina U, direct pe rană, poate spori procesul de închidere și de vindecare a leziunii. În plus, vitamina U poate proteja împotriva arsurilor solare și a altor daune ale pielii provocate de razele UV emise de soare. 

Efecte adverse și contraindicații

Vitamina U este considerată un ingredient sigur pentru uz, atunci când este consumată sub formă alimentară. Cu toate acestea, nu există suficiente informații cu privire la siguranța sau la posibilele efecte adverse ale consumului de suplimente pe bază de vitamina U. Prin urmare, pentru a beneficia de proprietățile vitaminei U, se recomandă consumul de alimente bogate în acest compus, precum varza, broccoli, varza de Bruxelles și kale, care conțin vitamina U din plin. 

Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, vitamina U poate cauza iritații ale ochilor, pielii sau plămânilor atunci când intră în contact direct cu aceste progane. Așadar, este de evitat utilizarea de tincture, unguente sau alte produse topice pe bază de vitamina U. 

Mod de administrare și dozaj

Din cauza cercetărilor limitate, o doză recomandată de vitamina U nu a fost, momentan, identificată. Prin urmare, este important ca orice produs cosmetic sau supliment alimentar formulat cu vitamina U să fie administrat cu precauție iar, preferabil, cantitatea de vitamina U să fie una redusă. În ceea ce privește riscul de supradozare, până în prezent nu s-a înregistrat niciun caz de supradoză de vitamina U. 

În plus, o supradoză de vitamina U este aproape imposibilă dacă singura formă de consum este prin intermediu alimentar. Reține faptul că momentan nu există nicio cercetare care să analizeze efectele vitaminei U administrate sub formă de supliment alimentar. Așadar, există posibilitatea ca suplimentele să prezinte riscul de supradozare. 

Posibile interacțiuni cu alte medicamente

În prezent, nu există suficientă informație științifică disponibilă pentru a determina dacă vitamina U poate interacționa cu alte medicamente sau suplimente alimentare. Dacă, în momentul de față, consumi un supliment pe bază de vitamina U, este recomandat să discuți cu medicul curant, în cazul în care urmezi un tratament medicamentos. 

În ceea ce privește condițiile de depozitare, se recomandă ca suplimentele sau produsele cosmetice formulate cu vitamina U să fie ținute într-un spațiu uscat, răcoros și ferit de lumina directă a soarelui. 

Vitamina U în timpul sarcinii și alăptării

Alimentele bogate în vitamina U, precum legumele crucifere, sunt considerate sigure pentru consum pe perioada sarcinii și a alăptării. În schimb, în ceea ce privește suplimentele alimentare, nu există suficiente cercetări, așadar este recomandată evitarea acestora dacă ești însărcinată sau alăptezi. 

Informații utile

În general, alimentele în care vitamina U se regăsește în mod natural pot fi consumate fără nicio problemă, dar, dacă suferi de anumite afecțiuni cronice sau urmezi un tratament medicamentos, este recomandat să eviți suplimentele sau produsele cu aplicare topică formulate cu vitamina U. Până la apariția mai multor informații științifice cu privire la rolul acestui compus pentru sănătatea organismului, aportul de vitamina u poate fi suplimentat cu succes pe cale alimentară. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
1. Studiul Effects of vitamin U (S-methyl methionine sulphonium chloride) on valproic acid induced liver injury in rats, publicat în National Library of Medicine, în octombrie 2012, autori: Bahar Bilgin Sokmen, Sevim Tunali, Refiye Yanardag
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22889891/ 
2. Studiul Vitamin U has a protective effect on valproic acid-induced renal damage due to its anti-oxidant, anti-inflammatory, and anti-fibrotic properties, publicat în National Library of Medicine, în ianuarie 2016, autori: Selda Gezginci-Oktayoglu, Ismet Burcu Turkyilmaz, Merve Ercin, Refiye Yanardag, Sehnaz Bolkent
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25802006/ 
3.Studiul Hypolipidemic effect of L-form S-methylmethionine sulfonium chloride in man, publicat în National Library of Medicine, în 1981, autori: N Nakamura, H Uzawa, K Kanazawa, Y Tamai, Y Tashiro, M Koide
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7195721/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0