Varza de Bruxelles: beneficii si recomandari

Varza de Bruxelles nu este foarte populara in Romania, insa ar trebui sa devina pentru ca beneficiile sale pentru sanatate sunt nenumarate.

Mugurii comestibili ai verzei de Bruxelles au un indice glicemic extrem de scazut, ceea ce inseamna ca te pot ajuta sa slabesti. O cantitate de 100 de grame de varza nu contine mai mult de 45 de calorii. Mai mult decat atat, cele 100 de grame vin la pachet cu 3,38 g de proteine, 3,80 g de fibre dietetice si 0 colesterol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Calitati nutritionale varza de Bruxelles

Continut ridicat de vitamina C – varza de Bruxelles contine cantitati mari de vitamina C, despre care se stie ca intareste sistemul imunitar si scade riscul de boli cardiace, dar si de aparitie a cancerului. O portie de ½ cana de varza de Bruxelles contine 48.4 mg de vitamina C, adica 65% din necesarul zilnic pentru femei si 50% din necesarul zilnic in cazul barbatilor.

Sursa bogata de fibre – fibrele faciliteaza tranzitul intestinal si previn constipatia. Tot ele ajuta si la reducerea colesterolului, prevenind riscul aparitiei bolilor de inima. O portie de ½ cana de varza de Bruxelles contine 2 gramde de fibre.

Una dintre cele mai bune surse de vitamina K – 100 de grame de varza de Bruxelles asigura 147% din necesarul zilnic de vitamina K. Aceasta vitamina este importanta pentru sistemul osos,prevenirea hemoragiilor,   menstruaţiile abundente şi dureroase, dar si pentru mentinerea sanatatii creierului si stemului cardiovascular, prevenind bolile precum Alzheimer-ul sau accidentele vasculare. 

Deficitul de vitamina K se poate manifesta prin: slaba coagulare a sângelui, sângerări ale gingiilor, hemoragii nazale, sânge în urină sau în scaun, sângerare abundentă la menstruaţie, o durată de sângerare mai mare in cazul taieturilori, vânătăile fără motiv, dar mai ales anemia, precum şi un risc crescut al hemoragiilor interne şi o anume fragilitate osoasa

Continut ridicat de antioxidanti – varza de Bruxelles contine o serie de antioxidanti cu o multime de beneficii pentru sanatate. Quercitina, acidul cafeic si izoramnetinul sunt doar cateva exemple de flavonoizii care au efecte miraculoase asupra organismului.

Sursa bogata de minerale – minerale precum cupru, calciu, potasiu, fier, fosfor si mangan se regasesc din belsug in varza de Bruxelles. Potasiul contracareaza efectele negative pe care sodiul in exces le are asupra organismului, dar ajuta si la mentinerea tensiunii arteriale in parametrii normali.

Bogata in acid folic - acidul folic este recomandat mai ales pe perioada celor 9 luni de sarcina in cazul femeilor, asta pentru ca previne defectele din nastere si contribuie la formarea ADN-ului.

Calitatile nutritionale ale verzei de Bruxelles ajuta la prevenirea si tratarea bolilor inflamatorii, la detoxifierea ficatului, la prevenirea bolilor cardiovasculare si la facilitarea digestiei.

 

 

Cum sa alegi si sa depozitezi varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles trebuie sa fie verde, proaspata, sa nu aiba frunze galbene sau moi. Depoziteaza varza de Bruxelles nespalata intr-o punga de plastic, in frigider. Varza de Bruxelles poate fi astfel pastrata pret de 10 zile.

 

Cum poti consuma varza de Bruxelles

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Varza de Bruxelles poate fi gatita la aburi, pentru a-si mentine nutrientii. Pentru a-i potenta chiar beneficiile acestei verze, o poti asezona cu ulei de masline si usturoi proaspat. Odata preparata astfel, aceasta poate fi servita ca atare, pe post de gustare, ori ca si garnitura, alaturi de o friptura sau de peste. De asemenea, poti aduga varza de Bruxelles preparata astfel si in salate precum salata de pui ori salata de ton.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0