Cum poate uleiul de in sa ii ajute pe diabetici sa tina boala sub control

Studiile arată că inul conține anumiți compuși chimici care au efecte antioxidante, hipolipemiante și hipoglicemice. În acest articol, ți-am pregătit mai multe informații despre beneficiile uleiului de in pentru diabetici și despre cum poate să scadă glicemia la acești pacienți.

Diabetul zaharat este un sindrom care apare atunci când nivelul glucozei din sânge crește mult peste cel normal. Boala este tratată cu diferite medicamente care implică creșterea celulelor beta pancreatice care secretă insulină, precum și îmbunătățirea funcției insulinei, însă și stilul de viață contează foarte mult în gestionarea bolii.

Diferite cercetări arată că diabetul poate fi prevenit și chiar poate să intre în remisie prin consumul mai multor alimente și componente ale alimentelor. Datele din unele studii recomandă consumul de semințe de in și semințe de floarea soarelui, care pot ajuta la atenuarea efectelor diabetului datorită efectelor lor antidiabetice.

Ce beneficii are inul?

În trecut, semințele de in (care provin de la planta cu denumirea științifică Linum) au fost folosite în principal pentru combaterea constipației. În prezent, micuțele semințe de in sunt folosite și în alte scopuri. Inul este bogat în fibre și conține, la fel ca multe alte plante, mucilagiu. În plus, conține și un ulei bogat în acizi grași Omega 3, extrem de benefici și care contribuie la sănătatea inimii. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Unele studii asociază consumul de semințe de in cu un risc mai scăzut de cancer de sân, în special pentru femeile care au trecut de menopauză. Un studiu de 12 săptămâni pe 112 persoane cu hipertensiune arterială a raportat că 4 linguri (30 de grame) de semințe de in pe zi au dus la reduceri semnificative ale indicelui de masă corporală (IMC), ale colesterolului total și ale tensiunii arteriale.

Mai mult, sunt studii care arată că uleiul de in pare să reducă nivelul de glucoză din sânge la anumite persoane. Potrivit unei analize a 25 de studii, semințele de in pot scădea zahărul din sânge și pot preveni rezistența la insulină, o problemă care afectează capacitatea organismului de a regla eficient nivelul zahărului din sânge.

Cum se produce reglarea glicemiei?

Glucoza este o sursă importantă de energie pentru corp. Pancreasul monitorizează îndeaproape cantitatea de glucoză din sânge, pentru a menține astfel glicemia în limite normale. Valorile glicemiei sunt mai mari după ce corpul absoarbe nutrienții de la o masă și sunt mai mici între mese, când tractul gastrointestinal este gol. 

Este important să reținem că alimentele pe care le mâncăm influențează glucoza, iar dacă suntem sănătoși, organismul poate regla singur cantitatea de glucoză din sânge. Însă dacă o persoană are diabet, este important să știe că alimentele pe care le mănâncă îi afectează nivelul zahărului din sânge.

Suplimentele cu ulei de in pot fi utile pentru diabetici

Un studiu de peste hotare explică faptul că suplimentarea cu ulei de in ar putea avea anumite beneficii pentru diabetici. Semințele de in conțin în proporție de 32%-45% din masa lor un ulei, iar o parte din acest ulei (51% până la 55%) este acidul alfa-linolenic. Oamenii de știință au reușit să izoleze din semințele de in un complex de lignani de in și secoisolariciresinol diglucozid (SDG).

Inul și componentele sale chimice au efecte antioxidante, hipolipemiante și hipoglicemice, spun cercetătorii, iar aceste efecte se datorează, în mare parte, conținutului de SDG.

Stresul oxidativ este prezent atât în dezvoltarea diabetului de tip 1, cât și în dezvoltarea diabetului de tip 2. Inul, semințele de in și complexul de lignani din semințele de in nu au fost investigate mult timp de oamenii de știință, pentru a afla dacă acestea reduc incidența diabetului sau întârzie în vreun fel dezvoltarea bolii.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, efectele inului și uleiului de in asupra glucozei serice au fost studiate. Concluzia a fost că acel complex de lignani din in îmbunătățește controlul glicemiei. În studiile efectuate pe șoareci cu diabet de tip 1, tratamentul cu SDG a redus incidența de diabet cu 75%, în cazul unui grup, și cu 72% în cazul altui grup.

Aceste reduceri importante în dezvoltarea diabetului au fost asociate cu scăderile înregistrate în privința stresului oxidativ, măsurate prin intermediul malondialdehidei (MDA) serice și pancreatice. Concluziile cercetătorilor au fost că datele obținute sugerează că SDG poate avea un potențial extraordinar pentru reducerea incidenței diabetului de tip 1 și în întârzierea dezvoltării diabetului de tip 2 în cazul oamenilor.

Anumiți compuși din in reduc concentrațiile glucozei și ale lipidelor din sânge

Semințele de in, care au o concentrație mare de secoisolariciresinol diglucozid, au efecte și în ceea ce privește nivelul lipidelor din sânge. Există studii (efectuate atât pe animale, cât și cu participanți umani), care au identificat beneficiile consumului de SDG. Metaboliții de SDG pot proteja împotriva bolilor cardiovasculare și împotriva sindromului metabolic, prin reducerea concentrațiilor lipidelor și ale glucozei, prin scăderea tensiunii arteriale și prin reducerea stresului oxidativ și reducerea inflamației.

Uleiul de in are efecte în îmbunătățirea sensibilității la insulină

Rezistența la insulină sau incapacitatea organismului de a folosi în mod eficient hormonul numit insulină reprezintă principala trăsătură a diabetului de tip 2, iar unele cercetări sugerează că uleiul de in ar putea să ajute pacienții cu această problemă. 
Înainte de a cumpăra suplimente pe bază de ulei obținut din semințele de in, cere sfatul medicului tău curant și întreabă-l dacă este recomandată în cazul tău administrarea unor suplimente de acest gen.

Cum se poate folosi inul?

Atât semințele de in, cât și uleiul de in sunt ușor de introdus în meniul zilnic al unei persoane:

  • Pune o linguriță de ulei din semințe de in în salatele de crudități, în loc de alte uleiuri.
  • Presară semințe de in măcinate peste un bol cu cereale și lapte, pentru un plus de fibre și aromă.
  • Amestecă semințele de in într-un iaurt simplu.
  • Când faci pâine acasă, adaugă în aluat și semințe de in.
  • Când vrei să prepari ceva de post, și nu folosești ouă, ca înlocuitor simplu de ou poți utiliza semințe de in lăsate la hidratat în apă.
  • Când faci chiftele de carne sau de legume, pune în compoziție și semințe de in.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Effects of flaxseed on blood pressure, body mass index, and total cholesterol in hypertensive patients: A randomized clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34119421/
Studiul „Effects of flaxseed on blood pressure, body mass index, and total cholesterol in hypertensive patients: A randomized clinical trial”, apărut în Explore (NY), 2021, S1550-8307(21)00093-8. doi: 10.1016/j.explore.2021.05.003, autori: Tahereh Toulabi et al.
Pub Med - Flaxseed supplementation on glucose control and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis of 25 randomized, placebo-controlled trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29228348/
Studiul „Flaxseed supplementation on glucose control and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis of 25 randomized, placebo-controlled trials”, apărut în Nutr. Rev. 2018;76(2):125-139. doi: 10.1093/nutrit/nux052, autori: Mohsen Mohammadi-Sartang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0