De ce este sfecla sanatoasa pentru noi

Sfecla roșie este considerată leguma cu cele mai multe beneficii pentru sănătate. De-a lungul timpului a fost utilizată în tratarea anumitor afecțiuni, iar acum este adăugată în dieta de zi cu zi datorită multitudinii de vitamine și minerale.

De unde avem sfecla?

Beta vulgaris sau sfecla are rădăcinile în zona mediteraneeană. La începutul vremurilor, oamenii obișnuiau să îi mănânce frunzele, iar rădăcina să o folosească în tratamente. Abia în perioada romană a început și rădăcina să fie consumată. În 1800, bucătarii francezi au prăjit-o și, astfel, a sfecla a devenit celebră pe plan internațional.

De ce e sfecla benefică pentru organism?

Sfecla și, mai exact, sfecla roșie, care face parte din categoria alimentelor alcaline, are conținutul cel mai bogat de fosfor, fier, vitamnia B, potasiu, mangan și vitamina C. Specialiștii consideră sfecla cea mai benefică legumă pentru sănătatea ficatului. Mai mult decât atât, sucul din sfeclă este recomandat constant deoarece reprezintă o sursă de antioxidanți și nitrați.

Medicii recomandă ca aceasta să fie consumată constant deoarece îți asigură sursele de vitamine și nitrați de care ai nevoie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce face sfecla roșie, mai exact, pentru organism?

Are grijă de ficatul tău

Sfecla roșie are în compoziție o substanță numită betaină, care stimulează celulele hepatice. Astfel, protejează atât ficatul, cât și conductele biliare. De asemenea, fibrele din sfeclă se ocupă de detoxifierea acestui organ.

Are efect antidepresiv

Există câteva elemente din compoziția sfeclei, precum triptofanul și betalaina, care ajută la relaxare. Betalaina este adăugată, de cele mai multe ori, în medicamente antidepresive. Poți avea grijă de sănătatea ta mintală consumând zilnic sfeclă roșie. Mai mult decât atât, aceasta te va ajuta să te concentrezi și mai bine în timpul zilei.

Previne cancerul

Culoarea roșie a sfeclei provine de la betacianină, care, de fapt, este un antioxidant foarte puternic. S-a realizat un studiu care confirmă că betacianina a încetinit progresia cancerului până la 12,5%. Studiile s-au făcut pe bolnavii de cancer de prostată și de cancer mamar.

Vei avea o rezistență mai bună din punct de vedere fizic

Un alt stiudiu a demonstrat că nitratul pe care îl conține sfecla reduce consumul de oxigen. Mai exact, vei ajunge să faci sport cu mai multă ușurință, iar la final nu vei mai fi atât de obosit. Specialiștii recomandă să consumi regulat sfeclă pentru a crește rezistența cu 16%.

Nu trebuie să îți mai faci griji în cazul hepatitei cronice

După cum am menționat și la începutul articolului, sfecla are grijă de celulele hepatice. Mai multe decât atât, contribuie și la regenerarea lor. Consumă regulat suc de sfeclă roșie cu scopul de a preveni riscul de hepatită cronică, cancer și ciroză.

Suferi de hipertensiune arterială? Bea un pahar de suc de sfeclă

În cazul în care suferi de hipertensiune arterială, poți începe un tratament cu suc de sfeclă. Astfel, în fiecare zi, bea un pahar de suc de la această legumă, iar tensiunea ta poate scădea până la 20%.

Împotriva anemiei

Datorită vitaminelor și nutrienților din sfecla roșie, mai exact, vitamnia B6, magneziu și fier, poți să te lupți cu anemia. Tot ce trebuie să faci: consumă 150 g de sfeclă la două-trei zile, timp de o lună.

Împotriva constipației

Uită de orele lungi și chinuitoare petrecute la toaletă. Datorită fibrelor și polizaharidelor din rădăcina sfeclei, poți combate constipația. Consumă zilnic 150 de g de sfeclă crudă sau, dacă preferi, în combinație cu hreanul și mierea.

Uită de riscul de a dezvolta afecțiuni renale

Rinichii pot fi oricând afectați de infecții, ori de pietre sau nisip. Ei bine, sfecla roșie poate preveni aceste boli. Amestecă 400 de ml de suc gustos de morcovi cu 100 ml de suc natural de sfeclă. Această băutură ajută la eliminarea pietrelor la rinichi. Mai mult decât atât, contribuie și la relaxarea musculaturii.

Uită complet de varice

Sfecla roșie se recomandă atât persoanelor care suferă de varice, cât și celor care știu, în funcție de istoricul lor medical, că pot dezvolta această afecțiune a vaselor de sânge.

Toate beneficiile sucului de sfeclă roșie asupra organismului

  • Scade nivelul de colosterol din fluxul sanguin

  • Are efect antioxidant

  • Vindecă bolile de fiere, care, în termeni medicali, poartă denumirea de vezică biliară

  • Poate preveni atacurile de cord, dar și alte boli cardiovasculare

  • Nu permite formarea chegurilor de sânge

  • Are în grijă chiar și țesutul muscular

  • Iodul regăsit în sfeclă este benefic pentru tiroidă.

Cât de mult să consumi ca sfecla să își facă efectul

În cazul sucului de sfeclă roșie, poți bea până la două pahare pe zi, în fiecare zi. În cazul curelor cu sfeclă crudă, medicii recomandă în medie 100-150 g de sfeclă roșie pe zi. De asemenea, majoritatea sugerează să combini sfecla roșie cu alte alimente sănătose. Câteva exemple sunt: pătrunjelul, mierea, morcovul și hreanul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Câteva moduri în care poți consuma sfecla roșie

  • Cel mai comun mod de consum a sfeclei roșii este varianta în oțet, tăiată cuburi sau felii și comercializată în borcane. Majoritatea românilor aleg această variantă ca garnitură sau sub formă de salată, alături de preparate grase din carne. Dezavantajul acestor produse este că în compoziția lor își fac locul și multe substanțe dăunătoare. De aceea, vă recomandăm să preparați singuri acest tip de sfeclă, dacă gustul vă este pe plac.

  • Mai puteți consuma sfecla crudă dată pe răzătoare sau tocată mărunt. O puteți adăuga în salate, alături de varză și mărar, pentru o combinație răcoritoare sau în combinație cu rucola, pentru un mix de amărui cu dulce.

  • Sfecla roșie are un efect detoxifiant puternic, în special atunci când este consumată sub formă de suc, pe stomacul gol. De 2-3 ori pe săptămână, prepară un fresh cu sfeclă, măr și puțină portocală. Va fi răcoritor și poate fi urmat de orice mic dejun sățios și sănătos.

  • O altă propunere este sfecla coaptă, o garnitură excelentă pentru friptura de vită sau de porc. Taie bucăți medii de sfeclă, pe care să le adaugi apoi într-o tavă acoperită cu folie de staniol. Las-o la cuptor până când se înmoaie puțin și servește-o cu un sos de hrean. Dacă preferi această textură a sfeclei în locul celei crude, o poți lăsa să se răcească și timp de 2-3 zile să o adaugi în salatele tale.

  • Această propunere s-ar putea să te surprindă puțin, fiindcă este vorba de o supă de sfeclă. Mai exact, o supă cremă din sfeclă, morcov, țelină și ceapă. O poți prepara la fel ca toate celelalte supe cremă din legume și o poți consuma atât caldă cât și rece. Are un gust plăcut, ușor dulce.

  • Poți prepara un hummus din sfeclă.

  • Borș de sfeclă.

  • Salată de sfeclă și pește

  • Salată de sfeclă cu hrean

  • Risotto cu sfeclă roșie

  • Bineînțeles, prăjitură din sfeclă.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J. West and Emma J. Stevenson

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0