

Supa-crema de sfecla – ce beneficii are si cum se prepara rapid
Supa-crema de sfecla – ce beneficii are si cum se prepara rapid
Supa-crema de sfecla – ce beneficii are si cum se prepara rapid
Sfecla rosie, un aliment nu foarte popular in bucatarie, este recunoscuta pentru proprietatile sale de prevenire si chiar tratare a unor afectiuni, dar si pentru aportul de acid folic (vitamina B9) necesar dezvoltarii armonioase a copiilor si necesar mentinerii sanatatii la adulti. Mai mult, imbunatateste metabolismul, contribuie la combaterea anemiei si la detoxifierea ficatului.
Aroma dulceaga a sfeclei vine in completarea efectelor benefice pe care le are consumul ei. Asadar, e indicat sa introduci sfecla in alimentatia ta si a copiilor tai, nu numai pentru ca este foarte sanatoasa, ci si pentru ca are un gust deosebit de placut.
Daca te intrebi cum sa consumi sfecla, propunerea noastra este una pe cat de simpla, pe atat de gustoasa – sub forma de supa-crema. Rapid de preparat, supa-crema de sfecla poate fi consumata atat la masa de pranz, cat si la cina.
Reteta de supa-crema de sfecla
Ingrediente pentru 4 portii:
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 ceapa medie, maruntita
- 2 tije de telina, maruntite
- 1 morcov curatat si maruntit
- 3 catei de usturoi
- 3 sfecle mari (sau 6 mici) curatate si taiate felii
- 4 cani de supa de legume
- smantana pentru servire
- busuioc proaspat pentru servire
Mod de preparare:
Intr-o cratita se va pune uleiul de masline la incins, la foc mare. Se soteaza in ulei ceapa, telina si morcovul, amestecand ocazional 5 minute. Se adauga apoi usturoiul si se mai gateste 1 minut – nu mai mult, pentru ca se va arde usturoiul si va capata un gust amar. Se incorporeaza imediat sfecla rosie si se mai soteaza inca 2-3 minute.
Se toarna supa de legume, se da in fiert, se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic 20-30 de minute, adica pana cand sfecla este moale.
Se foloseste apoi blenderul pentru a se transforma compozitia in supa-crema, se asezoneaza cu sare si piper si se serveste fierbinte. Se poate garnisi cu smantana si cu crengute de busuioc proaspat.
De asemenea, se poate servi cu crutoane sau cu foccacia.
O portie de supa crema de sfecla rosie are 172 de calorii (daca este consumata ca atare, fara crutoane), 13 g de carbohidrati, 6 g de proteine, 7 mg de colesterol, 401 mg de potasiu, 6 g de zahar, 52,7% vitamina A si 5,7% vitamina C.
Pe scurt, motivele pentru care sa consumi supa crema de sfecla rosie in mod regulat:
- stimuleaza digestia si te ajuta sa slabesti
- ofera organismului o portie zdravana de nutrienti esentiali, incepand de la proteine si pana la vitamine, minerale si antioxidanti
- contribuie la reglarea tensiunii arteriale
- imbunatateste performantele atletice
- combate procesele inflamatoare din organism
- imbunatateste sanatatea digestiva
- sustine activitatea cerebrala
- este satioasa si gustoasa
- este usor de preparat.
Nu numai supa de sfecla rosie este foarte gustoasa si sanatoasa, ci si sucul de sfecla rosie. Acesta contine mai multa beta-alanina decat supa, insa supa vine cu o portie mai mare de fibre. Sucul de sfecla este folosit pe post de remediu naturist pentru purificarea sangelui si pentru detoxifierea ficatului de sute de ani. Totodata, acest suc este considerat un aliat bun in tratarea anemiei si a deficitului de fier. Atletii sunt in mod deosebit incurajati sa bea suc de sfecla in cantitati mari, intrucat acesta stimuleaza oxigenarea la nivel muscular.
Alte moduri in care poti consuma sfecla rosie: sub forma de salata, alaturi de spanac, varza Kale, salata verde sau laptuci, dar si sub forma de sos, preparat prin amestecarea sfeclei maruntite la blender cu iaurt grecesc. Indiferent de modul in care alegi sa consumi sfecla rosie, in mod cert vei beneficia de proprietatile acesteia.