Reteta de post: supa crema de cartof dulce
Reteta de post: supa crema de cartof dulce
Reteta de post: supa crema de cartof dulce
Dacă ești în căutarea unor rețete potrivite pentru perioada de post, care să fie și sănătoase, ți-am pregătit în cele ce urmează o rețetă de post cu cartof dulce.
Cartoful dulce este o varietate de cartof destul de nou apărută la noi, care câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Este adevărat, unele persoane nu sunt atrase de gustul cartofului dulce, pentru că nu se pot obișnui cu o legumă care să fie atât de dulce. Acest tip de cartof este extrem de savuros, fierbe foarte repede, și este potrivit în absolut orice fel de mâncare, atât în supe, cât și în deserturi.
Ce beneficii are cartoful dulce?
Cartofii dulci au un interior portocaliu și o coajă maronie - roșiatică. Gustul este dulceag, similar cu al morcovului, însă textura este extrem de cremoasă. La fel ca morcovii, sunt o sursă importantă de beta-caroten.
Cartoful dulce conține și vitamina C, mangan, cupru, vitamina B6, potasiu, fibre, niacină, vitamina B1, vitamina B2 și fosfor. Este, deci, un aliment extrem de sănătos, care merită introdus în meniul de post. Unele studii științifice au asociat consumul de cartof dulce cu posibila scădere a riscului de cancer colorectal, cu o îmbunătățire a funcției creierului și cu susținerea funcției imunitare.
Așadar, pentru când ai nevoie de inspirație, ți-am pregătit mai jos o rețetă de supă cremă de cartof dulce, al cărei gust va fi bun chiar și fără să se folosească unt sau smântână. Supa de cartof dulce este consumată de unele popoare, cum ar fi de chinezi, pe post de desert, însă la noi cartoful dulce se folosește și în preparate sărate. Îți propunem în cele ce urmează o rețetă de post cu cartof dulce ca fel principal, sățioasă și gustoasă.
Supă-cremă din cartof dulce
Ingrediente pentru 3 porții
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă mică
- 1 cățel de usturoi
- 3 cartofi dulci de mărime medie (aproximativ un kilogram)
- sare după gust
- piper negru măcinat după gust
Mod de preparare
Cartofii dulci trebuie curățați și tăiați în cubulețe, cum se procedează și pentru cartofii clasici pe care îi fierbem. Fiindcă în cartofii dulci apare uneori o sevă albicioasă puțin lipicioasă, recomandarea este ca acești cartofi să fie spălați temeinic, atât înainte de a fi curățați, cât și după ce sunt tăiați. Apoi se pun la fiert timp de aproximativ 10 minute. Cartofii dulci fierb mai repede decât cartofii clasici, și se pot verifica ușor prin înțepare cu o furculiță. Având în vedere că vor fi pasați pentru supă, trebuie lăsați să fiarbă până devin foarte moi.
În timp ce cartofii fierb, se încinge o tigaie, în care se adaugă uleiul de măsline. Se călește ceapa tăiată mărunt și usturoiul tocat până când acestea se înmoaie și capătă o culoare aurie. Se adaugă apoi și sarea și piperul și se amestecă bine, după care se ia tigaia de pe foc.
Se scurg cartofii, dar se păstrează aproximativ o cană din apa în care au fiert. Cartofii rămân în oală și se adaugă peste ei amestecul de ceapă și usturoi. Se pasează totul cu ajutorul unui mixer vertical și se amestecă până când piureul se uniformizează. Se pune din nou oala pe foc și se amestecă timp de 2-3 minute continuu, în timp ce se adaugă treptat apa în care au fiert cartofii. În funcție de cât de groasă sau de lichidă se dorește a fi supa, se mai adaugă din apa rămasă de la fiertul cartofilor.
Piure picant cu cartofi dulci
Dacă o supă de cartofi dulci nu este neapărat ceea ce cauți și te interesează o rețetă de post care să fie ceva mai consistentă, poți încerca un piure de cartofi dulci.
Ingrediente pentru 3 porții
1 kg de cartofi dulci
O ceașcă de lapte vegetal (poate fi nevoie de mai mult)
2 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de boia afumată
½ linguriță de piper (sau boia iute)
½ linguriță de turmeric
Sare după gust
Opțional, ceapă verde
Mod de preparare
Cartofii dulci se fierb bine, până se înmoaie, fie direct în coajă, fie curățați și tăiați cubulețe. Dacă îi pui la fiert în coajă, după ce au fiert și îi cureți, ori îi tai mai întâi în cuburi, ori ceva mai mari, după care îi zdrobești cu o presă pentru piure. Adaugi sare, condimente, ulei și presezi în continuare, adăugând câte puțin lapte vegetal (poate fi nevoie de mai mult de o ceașcă, în funcție de cât de gros vrei să iasă piureul). La final, poți decora piureul cu rondele de ceapă verde.
Este o rețetă de post ușor de făcut și gustoasă, dacă îți plac cartofii dulci. Dacă vrei să adaugi alte condimente în loc de cele din rețetă, poți folosi ce condimente îți plac și crezi că ți se potrivesc cu cartofii dulci. Acest piure poate fi consumat alături de o salată de crudități și, dacă îți plac înlocuitorii de carne, cu cârnați vegetali la grătar sau la cuptor. În cazul în care cumperi cârnați vegetali, caută unii care să nu aibă aditivi nocivi - aceștia sunt trecuți pe etichete sub formă de E-uri (pe internet găsești lista E-urilor potențial periculoase, precum și a celor inofensive).
Cartoful dulce poate fi utilizat și în alte preparate de post
Poți pune cartofi dulci și în alte preparate de post. De exemplu, dacă faci o ciorbă acră de legume, poți adăuga și un cartof dulce printre acestea sau dacă faci o tocăniță ori un ghiveci, la fel, poți lua în calcul și un cartof dulce printre ingrediente. Nu în ultimul rând, cartoful dulce se potrivește și în plăcinte sau poți face cartofi dulci în stil mexican.
În cazul în care ți se pare că gustul de cartof dulce se potrivește mai bine într-un desert, poți face un desert de post, simplu și rapid. De exemplu, poți face clătite groase, americane (pancakes) din cartof dulce fiert și pasat amestecat cu lapte vegetal și făină de ovăz sau făină integrală, iar după ce le scoți pe farfurii pentru fiecare persoană, poți pune peste ele, după preferințe, câte o linguriță de miere, de gem sau de dulceață de casă.
Așadar, cartoful dulce poate fi utilizat în multe feluri ca rețetă de post și depinde doar de tine cum îl vei folosi.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Role of anthocyanin-enriched purple-fleshed sweet potato p40 in colorectal cancer prevention
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23784800/
Studiul „Role of anthocyanin-enriched purple-fleshed sweet potato p40 in colorectal cancer prevention”, apărut în Mol Nutr Food Res. 2013 Nov;57(11):1908-17. doi: 10.1002/mnfr.201300040, autori: Soyoung Lim et al.
Healthline - 6 Surprising Health Benefits of Sweet Potatoes
https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits
Te-ar mai putea interesa și...