Ce beneficii are Postul pentru minte, suflet si trup

Beneficiile postului sunt nu doar de ordin spiritual, ci pot include și corpul și mintea, dacă postul este urmat cu înțelepciune. 

Fie că ești o persoană religioasă, fie că nu, postul este ceva care există în fiecare cultură și religie și este menționat în istorie. Nu contează dacă alegi să ții post din motive religioase sau din motive de sănătate (există unele diete bazate pe „fasting”, cu perioade mai lungi sau mai scurte în care nu trebuie să mănânci), ceea ce trebuie să reții este că postul poate fi un mod excelent de a-ți revigora corpul, mintea și sufletul.

Beneficiile postului sunt numeroase

Nu doar sufletul are de câștigat de pe urma postului, ci și corpul. Iată despre ce este vorba:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Postul te ajută să îți restabilesti echilibrul sistemului digetiv

Nu multă lume știe asta, însă postul poate fi un mod prin care, întocmai ca la instrumentele muzicale, poți să îți „acordezi” sistemul digestiv. Potrivit medicilor endocrinologi, în perioada de post îți reglezi mai bine corpul, suprimi secreția de insulină, reduci pofta de zahăr și poate chiar îți dai seama că poți trăi și fără el.

Ceea ce se întâmplă, de fapt, este că organismul tău începe, în cele din urmă, să folosească zahărul (glicogenul) stocat, astfel încât este nevoie de mai puțină insulină pentru a ajuta corpul să digere alimentele. Iar acest lucru îi dă pancreasului tău o pauză bine-meritată. Unele cercetări arată că în post poate scădea și colesterolul mărit.

Atenție, să ții post nu înseamnă doar să consumi alimente care nu conțin carne și derivate, ci să îți îndrepți atenția spre simplitate, spre alimente cât mai naturale și mai puțin procesate. Să mănânci în fiecare zi cartofi prăjiți, pâine albă și înlocuitori vegetali de carne nu este o idee bună dacă vrei să ții un post care să te ajute să fii și sănătos. 

Pentru a resimți fizic beneficiile postului, e indicat ca în această perioadă să pui accentul pe legume și fructe proaspete, pe leguminoase fierte, pe cereale integrale, alături de cantități moderate de nuci, semințe, ulei vegetal. Nu uita să bei apă și ceaiuri de plante pentru a rămâne hidratat și pentru o digestie optimă.

2. Îți reduci aportul de radicali liberi

Mark Mattson, un om de știință de la National Institute on Aging, a raportat că perioadele de post sau fasting pot reduce aportul de radicali liberi, iar acțiunea acestora poate favoriza apariția cancerului. De fapt, potrivit cercetătorului, acești radicali liberi atacă proteinele, ADN-ul, nucleul celulelor și membranele celulelor și pot să dăuneze diferitelor molecule din celule.

Chiar și prin reducerea aportului de calorii, poți avea aceleași efecte ca în perioadele de post. Într-un studiu efectuat pe șoareci și șobolani, s-a observat că aceia care au fost hrăniți foarte puțin și cărora li s-a restricționat aportul de alimente au avut o reducere a bolilor comparativ cu cei care au fost hrăniți în mod normal și au avut o alimentație zilnică normală.

3. Te descoperi pe tine

Cu toții suntem creaturi ale obișnuinței, iar mâncatul, la fel ca fumatul și dormitul, este un obicei care face parte din viețile noastre. Ceea ce se întâmplă în perioadele de post este faptul că, îndepărtând o parte esențială a rutinei tale zilnice (renunțând la carne, ouă, lapte și alte produse de origine animală care sunt interzise în post), inițial vei avea impresia că îți vei da peste cap întregul program, întreaga rutină zilnică.

Chiar dacă pare un lucru rău, nu este, dimpotrivă, acesta este unul dintre beneficiile postului. Această perioadă este cu adevărat un moment în care trebuie să reflectezi la rutinele tale și să îți acorzi o pauză bine-meritată, și, de ce nu, un timp în care să te gândești la cum vrei ca viața ta să decurgă de acum înainte. 

Prin post, devii mai conștient de ține însuți și poți să îți acorzi un timp pe care de obicei îl petreceai mâncând alimente „de dulce”. În schimb, în acest timp, poți medita, poți ține un jurnal sau poți face orice altă activitate care te ajută să reflectezi la viața ta și la ce vrei să faci în viitor.

4. Pornești pe drumul spre o viață ideală

Poate acest lucru sună ca un beneficiu puțin cam prea mare pentru un lucru atât de simplu precum postul, însă este adevărat. Când începi postul, poți să îți dedici acest timp pentru a sparge vechile tipare, pentru a examina situația ta actuală și poți folosi postul ca pe un punct de start pentru o nouă viață și poate chiar o nouă dietă, una fără carne.

Ceea ce face acest lucru posibil este faptul că, prin post, tu exerciți controlul asupra ta și asupra situației tale. Iar faptul că îți controlezi obiceiurile alimentare poate fi unul dintre cele mai grele lucruri pe care le ai de făcut. Pentru fiecare zi în care ai ținut post corect, îți conditionezi mintea să creadă că poate face orice și că va face orice.

În acest fel îți antrenezi mintea și trupul să aibă succes, să țină acest post corect și să renunți la produsele de origine animală. Și după acele zile și săptămâni în care ai avut succes ținând post, mintea ta va fi condiționată să aibă succes și în alte aspecte ale vieții. În concluzie, beneficiile postului există, și dacă ții un post echilibrat vei avea doar de câștigat. 

Cine nu ar trebui să țină post?

În general, este recomandat ca anumite persoane să nu țină post, cum ar fi copiii, femeile însărcinate și vârstnicii cu probleme de sănătate. Dacă ești o persoană fără probleme de sănătate și îți creezi un meniu diversificat, în principiu poți urma postul fără să-ți faci griji. 

Dacă, însă, te confrunți cu diverse probleme de sănătate cronice și iei și tratamente medicamentoase, e bine să ceri sfatul medicului curant înainte de a te apuca de post. Acesta îți poate spune ce necesități alimentare ai în mod specific, pe ce alimente să pui accentul și pe care să le eviți și cum să-ți compui mesele pentru a putea urma postul în siguranță și a te bucura de beneficiile aferente.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Unraveling the metabolic health benefits of fasting related to religious beliefs: A narrative review
sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990071630226X
Studiul „Unraveling the metabolic health benefits of fasting related to religious beliefs: A narrative review”, apărut în Nutrition, Volume 35, March 2017, Pages 14-20, autori: AngelikiPersynaki et al.
Nature - Impact of religious fasting on metabolic and hematological profile in both dyslipidemic and non-dyslipidemic fasters 
https://www.nature.com/articles/s41430-021-01053-7
Studiul „Impact of religious fasting on metabolic and hematological profile in both dyslipidemic and non-dyslipidemic fasters”, apărut în Eur J Clin Nutr (2021). https://doi.org/10.1038/s41430-021-01053-7, autori: Papazoglou, A.S. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0