Oul de prepeliță: beneficii și rețete

Oul de prepeliță este mai bogat din punct de vedere nutrițional decât cel de găină. Iată de ce, când și cum să mănânci ouă de prepeliță, pentru a beneficia de proprietățile acestora!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce să alegi oul de prepeliță în locul celui de găină?

Oul este un aliment extrem de sănătos, fie că vorbim despre cel de prepeliță, fie că facem referire la cel de găină – însă există, într-adevăr, câteva lucruri care fac diferența între cele două tipuri de ouă.

În ciuda dimensiunilor reduse în comparație cu oul de găină, cel de prepeliță are câteva avantaje în plus. De pildă, un ou de prepeliță are un aport de 13% de proteine, în timp ce oul de găină are numai 11%. Pe de altă parte, cantitatea de vitamină B care se regăsește în micul ou de prepeliță este de 23% din doza zilnică recomandată, iar cea din oul de găină este de 14%.

Mai mult decât atât, oul de prepeliță conține fier și potasiu de 5 ori mai mult decât cel de găină. Un alt beneficiu în plus pe care trebuie să îl menționăm constă în faptul că oul de prepeliță conține numai colesterol HDL, cunoscut ca fiind colesterol bun.

Spre deosebire de oul de găină care trebuie neapărat preparat termic pentru a evita riscul de infecție cu Salmonella, oul de prepeliță poate fi consumat și crud, întrucât temperatura corporală a prepeliței împiedică apariția acestei bacterii. În plus, lizozimul care se regăsește în acest ou ucide bacteriile. Femeile însărcinate pot consuma, cu acordul medicului, ouă de prepeliță, întrucât acestea conțin cantități semnificative de fosfor, vitamine din complexul B, minerale și proteine, care sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasă a fătului.

Beneficii ouă de prepeliță

Reglează colesterolul din sânge

Întrucât ouăle de prepeliță sunt bogate în colesterol bun, adică HDL, acestea combat efectele colesterolului LDL. În cazul persoanelor cu colesterol deja mărit, se recomandă totuși consumul limitat de ouă, chiar dacă sunt de prepeliță.

Îmbunătățesc vederea 

Conținutul mare de vitamina A din ouăle de prepeliță are un efect protector asupra ochilor. Această vitamină reduce degenerescența maculară și previne, totodată, cataracta.

Stimulează creșterea 

La fel ca alte tipuri de ouă, și acestea conțin proteine din belșug, care sunt necesare pentru dezvoltarea țesuturilor musculare, a vaselor de sânge și a sistemului osos. De aceea, ouăle de prepeliță sunt recomandate și copiilor ori adolescenților.

Accelerează metabolismul 

Vitamina B, care se regăsește din belșug în aceste ouă, stimulează metabolismul, ajutându-te să îți menții greutatea normală.

Reduc riscul de pietre la vezica biliară 

Ouăle de prepeliță sunt benefice pentru vezica biliară, dar și pentru rinichi și ficat. Acestea împiedică formarea calculilor ("pietrelor") la nivelul vezicii biliare datorită conținutului ridicat de lecitină, despre care se știe că are capacitatea de a "sparge" formațiunile de acest tip.

Reduc inflamația

Ouăle de prepeliță conțin agenți antiinflamatori, care ajută în ameliorarea durerilor articulare, a tusei cronice sau a bronșitei.

Ouăle de prepeliță previn și ameliorează alergiile

Prin expunerea continuă la poluare industrială, noxe, fum de țigară și diferiți alergeni din natură sau casă, căile respiratorii suferă constant. Persoanele vulnerabile sunt cele care dezvoltă alergeni de origine vegetală sau animală, cum este polenul, iarba, părul de animal, acarieni sau altele. Acest lucru se manifestă prin inflamația căilor respiratorii. Simptomele sunt caracterizate prin obstrucție nazală, rinoree, strănut și/sau mâncărime și afectare oculară. Adesea, pacienții tind să utilizeze medicamente fără prescripție medicală.

Simptomele rinitei alergice rezultă în principal dintr-un răspuns imun temporar, mediat de imunoglobulina E (IgE) împotriva factorilor declanșatori din mediu. La persoanele cu un sistem imunitar sensibilizat, expunerea la elergeni determină legarea încrucișată a IgE de acei alergeni care activează mastocitele și bazofilele. Acest lucru duce la degranularea celulară și eliberarea tranzitorie de mediatori proinflamatori, inclusiv histamină. Simptomele pot începe în câteva minute de la expunerea la alergeni.

La începutul anilor 1970, un medic generalist francez a observat că fermierii care creșteau prepelițe prezentau mai puține simptome de alergie decât restul populației. Acesta a prescris ouă crude de prepeliță pacienților alergici și a observat o reducere a simptomelor. Această constatare a fost mai apoi subiect de investigație pentru multe studii clinice.

Un studiu realizat în 2013 de către un centru clinic din America de Nord, California, susținut de Stragen Pharma SA, a demonstrat că suplimentele alimentare constând în ouă de prepeliță sunt eficiente în atenuarea simptomelor rinitei alergice. Administrarea unei doze orale a dus la îmbunătățirea imediată a respirației nazale evidențiate de măsurătorile PNIF (debitul inspirator nazal maxim). În plus, au fost îndreptate și alte simptome ale alergiilor, inclusiv mâncărimi la nivelul nasului, la nivelul ochilor, secreții nazale, congestie nazală și ochi lăcrimați. Îmbunătățiri ale simptomelor rinitei alergice au fost obținute în decurs de 15 minute după administrarea produsului, ceea ce demonstrează proprietățile cu acțiune rapidă ale acestui produs. Alături de acest lucru s-a confirmat că produsul activ din studiu este sigur și tolerabil, fără apariția evenimentelor adverse în timpul studiului.

Ouăle de prepeliță sunt bogate în conținutul de proteină ovomucoidă, care acționează precum un antialergic natural. Așadar, persoanele care suferă de congestie nazală, rinoree sau alte simptome specifice reacțiilor alergice este indicat să consume ouă de prepeliță.

Cum consumi ouăle de prepeliță

În general, poți înlocui 1 ou de găină cu 4-5 ouă de prepeliță, acestea din urmă fiind mult mai mici. Poți foloși acest raport atât atunci când alegi cantitatea de ouă consumată, cât și atunci când înlocuiești ouăle de găină cu cele de prepeliță în anumite rețete.

Ouă de prepeliță fierte

Întrucât ouăle de prepeliță sunt foarte mici, trebuie să fii foarte atent atunci când le fierbi, astfel încât să te asiguri că nu se vor crăpa. Pune apă într-o crăticioară și atunci când aceasta începe să fiarbă, lasă focul mic și pune ouăle de prepeliță cu ajutorul unei linguri de lemn pe fundul cratiței. Lasă ouăle să fiarbă 2,5 minute dacă îți dorești ouă moi și 4 minute dacă vrei să obții ouă fierte tare. Ia ouăle din cratiță, pune-le sub un jet de apă rece și apoi servește-le după decojire. Le poți consuma ca atare, dar și în salate ori în alte preparate culinare.

Ouă poșate

Dacă vrei ouă de prepeliță poșate, este necesar să folosești aceeași tehnică utilizată la ouăle de găină, însă timpul de fierbere îl vei reduce la 30 de secunde, în apa care este aproape de punctul de fierbere.
 
De asemenea ouăle de prepeliță pot înlocui și ouăle de găină din rețetele pentru produse de îngrijire pe care le poți prepara la tine acasă. Ouăle conțin vitamine și componente benefice pentru piele, cum este vitamina D și antioxidanți care pot preveni apariția ridurilor. În plus, acestea pot să fie folosite în prepararea de măști pentru o piele mai întinsă și hidratată, diminuarea porilor, tratamente pentru pete dar chiar și pentru protecția și creșterea părului.

Ouăle de prepeliță au un aport bogat de vitamine și proteine benefice corpului nostru. Consumă un aport moderat de ouă de prepeliță pentru multe benficii în sănătate!

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
A proprietary blend of quail egg for the attenuation of nasal provocation with a standardized allergenic challenge: a randomized, double-blind, placebo-controlled study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4256569/ 

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0