Cum prepari oul poșat, dar și ce beneficii are

Nutriționiștii spun că oul poșat este una dintre cele mai sănătoase metode de preparare a acestui aliment. Vă explicăm mai multe despre tehnica de poșare, destul de dificilă pentru mulți bucătari amatori.

Poșarea reprezintă gătirea rapidă a unui ou, prin scufundarea acestuia în apă fierbinte. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru un ou perfect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pune un vas mediu cu apă la încălzit, pe care trebuie să o aduci la temperatura de fierbere, apoi micșorează flacăra pentru menținerea temperaturii. Sparge oul într-un castron mic și varsă ușor oul în apă, astfel încât să își păstreze forma (albușul distribuit uniform în jurul gălbenușului).

Lasă oul să fiarbă aproximativ 4 minute. Vei vedea că albușul va deveni din transparent un alb opac, schimbare care te anunță că oul este gata. Pe lângă culoare, albușul trebuie să îți modifice complet și textura, să nu existe zone unde aspectul este încă gelatinos. Scurge oul cu atenție din apă și servește-l!

Beneficiile consumului de ouă poșate

Un ou poșat este, de fapt, un ou fiert fără coaja sa. Dintre toate variantele de preparare a oului, poșarea este printre cele mai sănătoase. Un ou poșat are 70 de calorii, 6 grame de proteine, 4,7 grame de grăsimi nesaturate. De asemenea, acesta conține și cantități mari de vitamina D, antioxidanți și alți nutrienți importanți.

Poșarea ouălor previne grăsimile din acestea să se oxideze înainte, dar și în timpul gătirii. Oxidarea se petrece atunci când alimentele sunt expuse la aer. Gătirea ouălor în apă care fierbe previne oxidarea.

Consumând ouă poșate beneficiezi de toate calitățile nutriționale ale acestora, fără să consumi grăsimi precum cele din ulei sau unt, așa cum se întâmplă în cazul ouălor prăjite sau a omletei.

Cum poți consuma ouă poșate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ouăle poșate pot fi consumate în fel și chip. La micul dejun, de pildă, pot fi consumate pe o felie de pâine integrală prăjită, alături de legume feliate.

La prânz, ouăle poșate pot fi consumate într-o salată. Pe de altă parte, acest tip de ouă se pot consuma la cină, peste paste din orez fierte și asezonate cu ierburi aromatice.

Ai gătit spanac în urmă cu o zi și nu te tentează să îl mănânci? Ei bine, poți prepara unul sau două ouă poșate, pe care le poți servi pe patul de spanac gătit. De asemenea, și ciupercile sotate în unt pot fi servite cu un ou poșat alături.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0