Oul de prepelita, un super-aliment pentru copii

Fiind o sursă de vitamine și minerale importante pentru buna dezvoltare și funcționare a organismului, oul de prepeliță ar trebui să facă parte din alimentația adulților, dar și a copiilor. 

Ce substanțe nutritive conține oul de prepeliță?

În ciuda dimensiunilor sale, oul de prepeliță conține de 5 ori mai mult fosfor, de 8 ori mai mult fier, de 6 ori mai multă vitamina B1 și de 15 ori mai multă vitamina B2 decât cel de găină. Are în compoziție, de asemenea, un întreg complex de vitamine: A, B, D3, E, alături de minerale esențiale, precum calciu, zinc, potasiu și sulf și aminoacizi. Ouăle de prepeliță sunt surse de colesterol și colină - doi nutrienți importanți pentru formarea oaselor, dezvoltarea creierului și creșterea celulară. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Când pot introduce oul de prepeliță în alimentația copilului meu?

Ouăle sunt unul dintre cele mai hrănitoare alimente pe care le poți oferi bebelușului tău, dar ai grijă ca acestea să fie complet gătite înainte de a i le servi micuțului. Ouăle pot conține salmonella, care poate duce la o boală bacteriană a tractului intestinal.

Majoritatea pediatrilor recomandă introducerea oului după vârsta de 6 luni. Ouăle de prepeliță fierte tari (sau orice ou fiert tare) care sunt tăiate în jumătate sau în sferturi sunt hrana perfectă pentru bebelușii diversificați, și în special pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 luni, care exersează prinderea tip pensetă.

Ouăle de prepeliță sunt un alergen comun?

Oul de prepeliță are un potențial alergen mult mai scăzut decât oul de găină, dar cu toate acestea, înainte de a introduce acest aliment în dieta bebelușului, cereți sfatul medicului curant și respectați regula celor 4 zile. Când introduci oul în alimentația bebelușului, este recomandat să începi cu o cantitate mică, de exemplu, o felie mică de omletă. Unii bebeluși au reacții severe chiar și la cea mai mică cantitate de ouă, așa că urmărește cu atenție semnele de alergie sau sensibilitate la ouă

Reacțiile alergice variază, de la lăcrimare, urticarie, erupții cutanate, respirație șuierătoare, mâncărime, până la umflare a feței, tuse, vărsături, diaree și crampe abdominale. Dacă reacția este severă și/sau dacă bebelușul s-a înroșit sau are dificultăți de respirație, sună de urgență la 112, deoarece copilul poate suferi un șoc anafilactic.

În timp ce frica de alergii alimentare este un factor de stres pentru multe mămici, știința modernă demonstrează beneficiile introducerii alergenilor alimentari de îndată ce bebelușul tău este gata de diversificare, adică de la vârsta de 6 luni.  

Ce beneficii aduce oul de prepeliță organismului?

Cura cu ouă de prepeliță este cunoscută încă din Antichitate. Aceasta este recomandată în tratarea mai multor afecțiuni, cum ar fi: ulcer, gastrită, tuberculoză, astm, diabet, anemie. Consumul regulat de ouă de prepeliță:
- îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar
- ajută la refacerea organismului în urma intervențiilor chirurgicale sau a atacurilor de cord/cerebrale
- reduce dezvoltarea celulelor canceroase
- stimulează activitatea intelectuală

Se spune că copiii care consumă ouă de prepeliță au mai puține riscuri de a contacta boli infecțioase. Ouăle de prepeliță se găsesc și în anumite produse cosmetice, deoarece au proprietatea de a întări părul (se face și un tratament special pentru calviție) și de a îmbunătăți culoarea și aspectul pielii.  

Este recomandat în rinita alergică 

Pentru că au nutrienți și antioxidanți care susțin sănătatea, specialiștii au descoperit în urma unui studiu recent că strănutul, congestia și secrețiile nazale, simptome întâlnite în rinita alergică, s-au îmbunătățit după ce 77 de persoane au primit un supliment de zinc și antioxidant din ou de prepeliță 1

Totodată, o altă cercetare arată că gălbenușul de ou de prepeliță atenuează simptomele esofagitei eozinofile, o afecțiune inflamatorie severă cauzată de alergii alimentare. În ciuda acestor rezultate promițătoare, oamenii de știință atrag atenția că sunt necesare mai multe cercetări care să confirme beneficiile pe care ouăle de prepeliță le au asupra alergiei la oameni. 

Ar putea ajuta la gestionarea diabetului

Un studiu mai vechi efectuat pe șoareci diabetici a arătat că ouăle de prepeliță reduc nivelul de glucoză din sânge și creatinine. De asemenea, acest aliment a avut efecte pozitive și asupra funcțiilor rinichilor. O altă cercetare arată că consumul regulat de ouă de prepeliță poate reduce de asemenea, riscul de a dezvolta diabet și afecțiuni renale. Ar mai trebui să știi și că ouăle de prepeliță au un indice glicemic scăzut. Asta înseamnă că ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Este recomandat în anemie

Fierul este o componentă structurală importantă a globulelor roșii din sânge, care transportă oxigen către toate celulele din organismul nostru. Ouăle de prepeliță sunt o sursă bogată de fier. Deficitul de fier poate provoca anemie. De aceea, includerea ouălor de prepeliță în dietă este o recomandare pe care specialiștii o fac mai ales dacă suferi de anemie. 

Ajută la menținerea tensiunii arteriale

Ouăle de prepeliță au de 5 ori mai mult potasiu decât ouăle de găină. Potasiul este un vasodilatator natural, astfel încât poate deschide și relaxa vasele de sânge. Acest lucru ajută la menținerea tensiunii arteriale sub control și reglează hipertensiunea.

Ajută la prevenirea degenerării celulelor hepatice

Așa cum am precizat mai sus, ouăle de prepeliță au în compoziție antioxidanți precum beta-carotenul, dar și vitamine. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la eliminarea acestora din organism. Studiile efectuate pe șobolani au arătat că ouăle de prepeliță pot proteja celulele hepatice împotriva daunelor induse chimic la șobolani. Compușii din ouăle de prepeliță stabilizează enzimele precum alaninaminotransferaza și fosfataza alcalină din ficat. Totuși, cercetătorii atrag atenție că această activitate hepatoprotectivă a ouălor de prepeliță trebuie studiată la om pentru a înțelege cum ajută exact la prevenirea degenerării celulelor hepatice.

Poate ameliora durerile de stomac

Timp de secole ouăle de prepeliță au fost folosite ca remediu pentru tratarea gastritei. Acestea au în compoziție antioxidanți și aminoacizi despre care se crede că refac celulele mucoasei stomacului. Se spune că consumul regulat de ouă de prepeliță poate ajuta la tratarea afecțiunilor abdominale, cum ar fi durerile de stomac și ulcerele gastrice. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare care să susțină această afirmație.

Poate îmbunătăți vederea

Ouăle de prepeliță au în compoziție vitamina A, despre care oamenii de știință au descoperit că poate proteja ochii de degenerare maculară și poate reduce riscul de cataractă și glaucom 2

Poate întări imunitatea și poate stimula metabolismul

Antioxidanții și vitamina B din ouăle de prepeliță pot îmbunătăți metabolismul, deoarece sunt implicați în diferite procese celulare, cum ar fi creșterea și reglarea celulelor. În compoziția ouălor de prepeliță se găsește și leucina, un aminoacid care este esențial în menținerea unui sistem imunitar puternic. 

Poate ajuta la reducerea colesterolului și la diminuarea riscului de boli de inimă

Ouăle de prepeliță conțin aproximativ 60% dintre grăsimile esențiale, adică lipoproteine de înaltă densitate (HDL) sau colesterol „bun”. Această grăsime scade nivelul de colesterol „rău” sau LDL din organism. Excesul de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) poate înfunda arterele și poate duce la acumularea de placă de aterom. Astfel, consumul de ouă de prepeliță poate ajuta la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu există suficiente studii științifice sau dovezi care să susțină această afirmație.

Ar putea ajuta la prevenirea cancerului

Așa cum am mai menționat, concentrația mare de antioxidanți din ouăle de prepeliță ajută la eliminarea toxinelor din organism. Prezența antioxidanților în concentrații mari poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care apare din cauza radicalilor liberi. Aceștia din urmă cresc riscul de mutații în ADN și cancer.

Gălbenușurile de ou de prepeliță conțin lecitină. Lecitina este implicată în repararea celulară și combaterea daunelor celulare. Albușul are în compoziție și ovomucoid, un agent anticancerigen care inhibă creșterea tumorilor.

Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Aplicarea topică a ouălor de prepeliță ajută la combaterea semnelor îmbătrânirii. În plus, ouăle de prepeliță conțin lizină, un aminoacid care ajută la producerea de colagen. Colagenul este esențial pentru o piele sănătoasă, deoarece este responsabil pentru elasticitatea acesteia. Astfel, ouăle de prepeliță pot ajuta la îmbunătățirea tenului. 

Poate îmbunătăți calitatea părului

Întrucât ouăle de prepeliță au în compoziție substanțe benefice pentru sănătatea părului și a scalpului, sunt de ajutor și pentru prevenirea căderii părului. În plus, acestea pot reduce căderea părului și albirea prematură.

Poate întări oasele, dinții și unghiile

Consumul regulat de ouă de prepeliță întărește oasele, întrucât au în compoziție nutrienți esențiali pentru dezvoltarea scheletului, cum ar fi vitamina D și lizină. Vitamina D reglează cantitatea de alte minerale implicate în sănătatea oaselor, cum ar fi fosforul și calciul. Astfel, includerea ouălor de prepeliță în dietă poate reduce riscul de osteoporoză. Acești nutrienți au beneficii și asupra dinților și unghiilor. Deoarece ouăle de prepeliță sunt o sursă bogată de proteine, ele pot ajuta la prevenirea unghiilor casante. 

Cum aleg și cum păstrez ouăle de prepeliță?

În primul rând, coaja trebuie să fie intactă: fără crăpături, zgârieturi. O modalitate de a deosebi un ou crud alterat de unul bun este de a introduce ouăle într-un vas cu apă. Ouăle alterate se vor ridica la suprafață (acest sfat este valabil și pentru ouăle de găină). Ouăle din comerț au data de expirare înscrisă pe ambalaj și până atunci trebuie ținute la frigider. Ouăle procurate de la producătorii locali trebuie consumate în maxim 7-10 zile din ziua în care au fost ouate, și de asemenea, refrigerate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Food Allergies - Egg Allergy
https://www.foodallergy.org/living-food-allergies/food-allergy-essentials/common-allergens/egg
1 Studiul „Efficacy of a Quail Eggs-Based Dietary Supplement for Allergic Rhinitis: Results of a Single-Arm Trial”, J Diet Suppl. 2021, Ekaterini Syrigou, Fotis Psarros, Michael Makris, Dimitra Grapsa, Konstantinos Syrigos 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31762363/
2 Studiul „The Effect of Vitamins on Glaucoma: A Systematic Review and Meta-Analysis”, Nutrients. 2018, Wishal D. Ramdas, Jan S. A. G. Schouten, Carroll A. B. Webers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872777/
U.S. Department of Agriculture - Egg, quail, whole, fresh, raw
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172191/nutrients


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1