Lumina din restaurante influenteaza ce comandam si cum mancam

Stiai ca in restaurantele mai luminoase ai cu 20% mai multe sanse sa comanzi preparate mai sanatoase, in timp ce in cele intunecate vei manca probabil mai multe grasimi si prajeli? 

Ce si cum mancam in restaurantele intunecate?

Studiile ne spun ca in astfel de locatii, unde lumina este difuza, asigurata de lampi mici si/sau lumanari, mancam mai incet si suntem mai satisfacuti de mancare. In plus, tindem sa consumam alimente si preparate mai grase, prajeli, deserturi mai grele. Cu toate acestea, fiindca mancam mai incet, la finalul mesei consumam o cantitate mai mica de mancare decat intr-un restaurant mai luminos. Caloriile insa nu sunt deloc putine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Multe restaurante recurg la aceasta varianta de iluminat in special din dorinta de a crea o atmosfera intima, relaxanta, calda. In acelasi timp, pot astfel beneficia de faptul ca oamenii savureaza indelung mancarea, gradul de satisfactie fiind astfel potentat si o eventuala dorinta a clientilor de a reveni este mai mare.

Ce si cum mancam in restaurantele luminoase?

In aceste locatii sunt cu aproximativ 16 - 24% mai multe sanse sa comandam alimente sanatoase. Cercetatorii au descoperit dovezi ca acest efect se datoreaza in principal nivelului de vigilenta: "Ne simtim mai alerti in camere mai luminoase si, prin urmare, avem tendinta de a lua decizii mai sanatoase” explica autorul principal al studiului, Dipayan Biswas de la Universitatea din Florida de Sud.

Asadar, in locatiile cu multa lumina naturala sau luminate puternic seara, avem mai multa grija la ce comandam. Principalele preparate concumate in aceste locatii sunt pestele, legumele, salatele si carnea alba.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile ulterioare au aratat ca atunci cand vigilenta a crescut odată cu utilizarea unui placebo - cofeina sau prin simpla a da o solicitare de a fi de alerta, atenti - chiar si clientii din restaurante mai slab iluminate au luat decizii mai sanatoase privind preparatele comandate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0