Friptura de miel: 4 rețete gustoase la cuptor

Beneficiile cărnii de miel
-Despre carnea roșie
-Aportul de minerale
-Conținutul de proteină
-Alte beneficii

Cum alegem carnea de miel

4 rețete pentru o friptură de miel delicioasă
Friptură de miel cu usturoi și rozmarin
-Ingrediente
-Preparare friptură de miel cu usturoi și rozmarin
Friptură de miel cu vin alb
-Ingrediente
-Preparare friptură de miel cu vin alb
Friptură de miel la tigaie, cu usturoi verde și ceapă
-Ingrediente
-Preparare friptură de miel la tigaie, cu usturoi verde și ceapă
Friptură de miel cu portocale
-Ingrediente
-Preparare friptură de miel cu portocale

De Paști, carnea de miel este nelipsită de pe mesele românilor. În tradiția românească, această carne poate fi preparată în diverse forme: ciorbă, drob sau friptură. Pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă poate fi carnea de miel, dacă este preparată în așa fel încât nutrienții săi să fie puși, cu adevărat, în valoare.

Beneficiile cărnii de miel

Despre carnea roșie

Mai întâi, este important de reținut faptul că mielul face parte din segmentul de cărnuri roșii, acest lucru însemnând că este mai bogată în fier față de cărnurile albe, cum ar fi carnea de pui sau cea de curcan. Carnea roșie face parte din categoria de alimente care nu se recomandă pentru un consum frecvent, din mai multe motive, principalul fiind nivelul crescut de grăsimi saturate, care sunt nocive pentru organism deoarece stimulează creșterea colesterolului LDL și pot determina apariția mai multor boli, printre care diabetul și bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, carnea de miel este o carne roșie relativ săracă în grăsimi saturate, prin urmare este recomandabilă consumului. 

Aportul de minerale

În ceea ce privește beneficiile cărnii de miel, aceasta este bogată în seleniu, un mineral esențial pentru imunitate și pentru sinteza hormonului tiroidian. Seleniul are deosebite proprietăți antioxidante, scade riscul de astm, susține fertilitatea masculină și parcursul sănătos al sarcinii. Pe lângă seleniu, un alt mineral care se regăsește din belșug în carnea de miel este zincul. Cu un rol important în susținerea sistemului imunitar, zincul stabilizează nivelul de zahăr din sânge, ajută la menținerea sănătății prostatei, fortifică părul și unghiile și ajută la vindecarea rănilor.

Conținutul de proteină

Carnea de miel este bogată în proteine, astfel încât, cu numai 100 de grame de miel, se poate asigura 60% din necesarul zilnic de proteină pentru un adult normoponderal.  Conținutul de proteină dintr-o bucată gătită de carne de miel este de aproximativ 25%-26%. În plus, conținutul de proteină din carnea de miel este unul foarte bun pentru organism, deoarece conține toți cei 9 aminoacizi esențiali pentru o bună dezvoltare și funcționare a organismului uman. 

Alte beneficii

Alte beneficii ale cărnii de miel includ: conținutul de vitamină B12, esențială pentru formarea eritrocitelor (globulele roșii) în sânge, cel de vitamină B3, care oferă protecție neurocerebrală, dar și conținutul scăzut de grăsimi saturate. Mai mult, carnea de miel are un conținut scăzut de calorii, cu doar 258 de calorii per suta de grame. Așadar, dacă este preparată la cuptor, fiartă sau înăbușită, carnea de miel se poate dovedi un aliat de nădejde în lupta contra kilogramelor în plus, datorită conținutului sărac de calorii, grăsimi, și al indicelui de sațietate crescut. 

Cum alegem carnea de miel

Deși, în perioada Paștelui, carnea de miel este proaspătă în supermarketuri și piețe, deoarece există cerere susținută, dacă doriți să pregătiți o friptură de miel, în afara ”sezonului”, este important să știți cum să o alegeți pe cea mai proaspătă și bună de gătit. Primul factor esențial este locul de unde alegeți să vă cumpărați carnea. Ideal este să optați pentru magazinele autorizate, care vând carne proaspătă și verificată de un medic veterinar. Pentru a vă asigura de controlul calității cărnii, este important să regăsiți pe suprafața cărnii o ștampilă care atestă prospețimea și sursa autorizată a cărnii. 

În ceea ce privește aspectul, carnea trebuie să aibă o culoare roz, cu straturile de grăsime albe, nu galbene, iar textura să fie cât mai fermă. Este recomandat să alegeți o carne cât mai tânără, adică de la un miel cât mai mic, până în 15 kg viu, deoarece aceștia au carnea mai fragedă, deci mai ușor de digerat.

De asemenea, este bine de știut faptul că părțile cele mai fragede ale mielului sunt coastele și pulpele, mai ales pulpele din spate, prin urmare este indicat să optați pentru una dintre acestea, mai ales dacă este prima dată când pregătiți o friptură de miel. 

4 rețete pentru o friptură de miel delicioasă

Friptură de miel cu usturoi și rozmarin

Ingrediente

  • 1 pulpă de miel, curățată, în prealabil, de pieliță și de cea mai mare parte din grăsime
  • 1 lingură de praf de paprika (dulce sau picantă, după preferință)
  • 1 linguriță de piper
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri de rozmarin mărunțit
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • 1 lingură de sare de mare
  • 2 linguri de sos Worcester
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 100 ml de vin roșu sec

Preparare

Mai întâi, se freacă, într-un bol, cățeii de usturoi, tocați mărunt, cu sare și piper. Se adaugă, apoi, praful de paprika, rozmarinul și oțetul balsamic, și se amestecă până se obține o pastă bine închegată. Cu pasta obținută se va ”masa” carnea, având grijă să o acoperiți în întregime. După care se așează carnea în tavă, se acoperă cu o folie de aluminiu și se lasă la marinat, preț de 60 de minute, la temperatura camerei.

Între timp, se încălzește cuptorul la 190 de grade, iar în tavă se toarnă un pahar de apă fierbinte, pentru a emulsifia pasta, după care se dă carnea la cuptor. Aveți grijă să acoperiți carnea cu o folie de aluminiu înainte de a o da la copt. După 60 de minute, se întoarce carnea, pentru a se coace uniform.  Se lasă încă 50 de minute la cuptor, după care se verifică dacă s-a copt bine, cu testul furculiței (se pătrunde carnea, cu ajutorul unei furculițe, până la os). Este important ca friptura să fie cât mai bine coaptă, deci, în urma înțepării, să nu elibereze sânge. 

Odată ce v-ați asigurat că friptura este gata, se scoate din cuptor și se lasă, pe un platou, preț de 20 de minute. În acest timp, se adaugă vinul roșu și sosul Worchester în tava în care s-a copt friptura, se pune pe aragaz, la foc mare, și se lasă până clocotește, după care se ia de pe foc. Sosul obținut se strecoară, printr-o sită, iar apoi se adaugă zahărul brun și se fierbe din nou, până devine consistent. Sosul se poate turna peste friptura întreagă sau tăiată felii, după preferință.

Friptură de miel cu vin alb

Ingrediente

  • 1 pulpă de miel 
  • 7 căței de usturoi 
  • 1 pahar mare de vin alb, sec 
  • 2 kg de cartofi noi 
  • 250 ml de apă 
  • 50 ml de ulei de măsline 
  • 2-3 crenguțe întregi de rozmarin și/sau de măghiran (pentru decor) 
  • sare și piper, după gust

Preparare

 
 

Mai întâi, se spală și se curăță bine carnea de miel, după care se șterge cu un șervet din hârtie și se încrustează, din loc în loc. Se taie, apoi, usturoiul, în formă de rondele, iar acestea se introduc în spațiile încrustate, mai devreme, în miel. Se unge carnea cu uleiul de măsline, după care se masează cu sare și piper și se așază într-o tavă, unsă, în prealabil, cu puțin ulei. Puteți opta și pentru hârtie de copt, dacă preferați. Se toarnă, în tavă, paharul de vin și apa, și se plasează crenguțele de rozmarin și/sau de măghiran pe carne. Se acoperă tava cu o folie de aluminiu și se bagă la cuptorul preîncălzit. Se scoate de la cuptor, după 30 de minute, pentru a se întoarce pulpa, așa încât să se rumenească pe ambele părți, și se introduce, din nou, la cuptor, pentru încă o jumătate de oră.  

Se scoate, apoi, tava, se întoarce carnea încă o dată și se adaugă cartofii noi, spălați în prealabil. Se adaugă câteva crenguțe de rozmarin și/sau măghiran în plus, după care se reintroduce la foc mic, cu tava acoperită, în continuare, cu o folie de aluminiu. Se mai lasă încă 30 de minute, după care se descoperă tava și se lasă pentru ultimele 30 de minute, la rumenit.

În cazul în care sosul începe să scadă, puteți completa cu vin și apă, în așa fel încât să se mențină savoarea și consistența fripturii.  Când friptura capătă o tentă aurie roșiatică, este momentul să fie scoasă de la cuptor. Poate fi servită imediat. 

Friptură de miel la tigaie, cu usturoi verde și ceapă

Ingrediente

  • 2 kg de carne de miel, preferabil pulpă
  • 3  cepe albe
  • 3 fire de usturoi verde 
  • 3 foi de dafin 
  • câteva cuișoare (pentru a înlătura mirosul specific de miel) 
  • 50 ml ulei de floarea soarelui 
  • sare și piper, după gust

Cum se prepară friptura de miel la tigaie, cu usturoi verde și ceapă

Se curăță carnea de pielițe și de grăsime. Se spală și se porționează carnea de miel, după care se așează bucățile într-o oală mare, se toarnă apă până este acoperită carnea în întregime, după care se pune pe aragaz, la foc mediu. Se lasă să dea un clocot, după care se lasă la foc mic și se adaugă cuișoarele și foile de dafin. Se lasă la fiert, în continuare, timp de o oră, după care se testează carnea să fie bine fiartă, cu testul cuțitului (acesta trebuie să intre ușor în carne, până în capăt). 

Când carnea este bine fiartă, se scoate din oală și se lasă la scurs, până se usucă moderat și se răcește. Apa în care a fiert carnea se păstrează, pentru a fi folosită mai târziu. Odată aflate la temperatura camerei, se iau bucățile și se rumenesc într-o tigaie cu ulei gata încins. Este important ca bucățile de carne să fie întoarse permanent în tigaie, pentru a se rumeni uniform, fără a se arde, în schimb. 

După ce carnea este gata rumenită, se curăță și se spală ceapa, după care se taie în stil julien. Se adaugă ceapa în tigaie, alături de carne, și se rumenește ușor.  Se adaugă, apoi, sarea și piperul, urmate de un polonic de apa în care s-a fiert carnea de miel. Se adaugă, apoi, usturoiul verde, gata tocat, se amestecă ușor compoziția și se ia, apoi, de pe foc. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă ”la odihnit” 15 minute, după care se poate servi. 

Friptură de miel cu portocale

Ingrediente

  • 2 bucăți generoase de carne de miel 
  • 2 portocale coapte
  • 2 lingurițe de zahăr brun
  • coaja unei portocale
  • 1 jumătate de linguriță de ghimbir ras 
  • 3-4 cuișoare 
  • 1 linguriță de mentă uscată 
  • 150 grame de unt topit
  • sare și piper, după gust

Cum se prepară friptură de miel cu portocale

Mai întâi, se curăță carnea de pieliță și grăsime, după care se spală și se taie în felii groase. Se șterge, apoi, bine de excesul de apă cu un șervet din hârtie, după care se așază într-o tavă de cuptor. Tava se poate unge cu puțin ulei, sau puteți opta pentru hârtie de copt. După ce ați așezat carnea în tavă, stropiți-o cu sare și piper. Se taie, apoi, portocalele în felii groase și se așază peste carne, în așa fel încât aceasta să fie acoperită, în întregime, de portocală.  

Se pun, apoi, într-un bol, zahărul brun, ghimbirul ras, cuișoarele, menta, coaja de portocale și se amestecă împreună cu untul topit, în așa fel încât să se formeze o pastă densă. Această pastă se toarnă, apoi, peste carnea de miel acoperită cu portocale. Se introduce, apoi, tava la cuptor. Cuptorul trebuie încins, în prealabil, la 325 de grade (sau treapta de căldură 5). Se lasă la copt aproximativ 40 de minute. 

Din sosul rămas, se toarnă, câte o lingură peste friptură, o dată la 10 minute, fără a se lua tava de la copt. După ce s-a rumenit bine, se scoate mielul de la cuptor, se acoperă, și se lasă ”la odihnit” timp de jumătate de oră. Se servește ornat cu o felie de portocală coaptă, iar garnitura recomandată este cea de orez basmati, pregătit în stil Asiatic (bob cu bob). 
Poftă bună!

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Healthline - Lamb 101: Nutrition Facts and Health Effects
https://www.healthline.com/nutrition/foods/lamb

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0