Persoanele mofturoase la mancare sunt mai expuse riscului de ingrasare [studiu]
Persoanele mofturoase la mancare sunt mai expuse riscului de ingrasare [studiu]
Persoanele mofturoase la mancare sunt mai expuse riscului de ingrasare [studiu]
În mod surprinzător, un studiu arată că persoanele care mănâncă orice, fără să facă nazuri, sunt mai puțin expuse riscului de a acumula kilograme în plus, în comparație cu cei care sunt foarte pretențioși la mâncare, al căror risc de îngrășare este mai mare.
Dacă mănânci mai mult decât are nevoie corpul și nu arzi acele calorii suplimentare, te îngrași. Dar știai că și dacă ești pretențios la mâncare poți avea un risc sporit de kilograme în plus?
Risc mai mare de îngrășare pentru persoanele care nu mănâncă „de toate”
Într-un studiu, o echipă de cercetători de peste Ocean au analizat comportamentul și datele a 501 persoane, cu o medie a vârstei de 26,8 ani și o medie a indicelui de masă corporală de 25,96. S-a constatat astfel că participanții care erau dispuși să încerce tot felul de preparate culinare aveau în indice de masă corporală mai mic, dar totodată aveau și tendința de a găti mai mult și de a adopta un stil de viață mai sănătos.
Acei oameni erau mai preocupați de un stil de viață care să le susțină starea de sănătate, comparativ cu persoanele mai mofturoase la mâncare, care nu au fost dispuse să încerce anumite alimente.
Specialiștii bănuiesc că aceste diferențe au legătură cu faptul că acei oameni care sunt dispuși să încerce diverse preparate se pot încadra în numărul de calorii permise zilnic, fără însă să se simtă frustrați și restricționați, deci nu adună kilograme în plus.
Cât despre cei care nu mănâncă alimente din multe categorii, aceștia au la dispoziție un număr limitat de variante, ceea ce înseamnă că sunt mai expuși riscului de a depăși numărul de calorii recomandate pentru menținerea greutății sau chiar pentru scăderea în greutate.
De ce sunt unele persoane mofturoase la mâncare?
În primul rând, de vină pentru nazurile pe care le facem la mâncare sunt genele. De exemplu, gena TAS2R38 este cea care determină cât de puternic resimte o persoană gusturile amare. Așadar, copilul care moștenește această genă de la părinți va avea tendința de a refuza alimentele cu gust amar.
În afară de gene, și alimentele la care suntem expuși în copilărie au în rol important în dezvoltarea atitudinii față de mâncare la maturitate. Copiii care nu sunt învățați de mici să experimenteze din punct de vedere culinar vor avea tendința de a refuza multe alimente la maturitate, din tot felul de motive (culoare, aspect, consistență etc.).
Cum să combați tendința de îngrășare, chiar dacă ești pretențios la mâncare?
Poți combate tendința de îngrășare, în ciuda faptului că ești mai pretențios la mâncare. Iată câteva ponturi care te pot ajuta să nu te alegi cu kilograme în plus:
Atenție la numărul de calorii
Stabilește numărul de calorii pe care ai voie să le consumi zilnic și nu îl depăși în majoritatea zilelor. Nu este o problemă dacă, la o ocazie, mănânci puțin mai mult decât ai nevoie, dacă în restul timpului rămâi în grafic.
Numărul de calorii de care are nevoie o persoană este dat de vârstă, înălțime, activitate fizică și alți factori, recomandat fiind să mergi la medicul de familie pentru a afla de câte calorii ai nevoie tu, personal. De asemenea, poți căuta pe internat un calculator de calorii pentru a vedea câte ar trebui să consumi zilnic dacă vrei să slăbești sau să te menții. Tot pe internet găsești și tabele cu numărul de calorii pe care îl au alimentele, pentru a putea să îți compui mese sănătoase care să nu depășească numărul admis.
Educă-ți gusturile
Învață-te să faci diverse schimbări sănătoase în alimentație, în așa fel încât să ajungă să îți placă și alimentele cu o densitate calorică mică – legumele și fructele, pe care le poți percepe ca fiind fade sau să nu-ți facă nicio poftă. Acestea pot fi consumate în cantități mai mari, de aceea e important să le pregătești în așa fel încât să devină gustoase și apetisante. Multe persoane nu suportă legumele verzi, altele au o problemă cu roșiile și morcovii și așa mai departe, dar este important ca, și dacă ai mâncat cândva un aliment care nu ți-a plăcut, să încerci să îl gătești altfel.
Un exemplu poate fi celebrul broccoli, pe care mulți oameni nu-l agreează, deși nu contribuie la îngrășare, dimpotrivă, ajută la slăbit și la menținerea formei fizice. Dacă ai mâncat broccoli prea fiert și ți s-a părut că nu are niciun gust, încearcă altceva: pune-l la abur (sau într-o tigaie cu puțină apă și capac) câteva minute, cât să se înmoaie puțin, dar să rămână crocant, apoi amestecă bine floretele – poți să le tai mai mici dacă ți se par prea mari bucățile - cu un dressing de zeamă de lămâie, sare, piper, puțin ulei de măsline și usturoi pisat. Consumă salata de broccoli cu pește la cuptor și un cartof fiert.
Dacă nu te dai în vânt după salata de varză crudă, la fel, încearcă să o modifici puțin. După ce toci varza pentru o porție, amestec-o cu puțină sare și zeamă de lămâie, apoi și cu o linguriță de iaurt grecesc și o linguriță de maioneză de casă. Deja este mai gustoasă, nu-i așa?
Lasă fast-food-ul pentru ocazii
Impune-ți să nu te folosești de faptul că nu agreezi anumite alimente pentru a mânca nesănătos și pentru a consuma alimente cu un aport caloric foarte mare precum pizza, burgeri, cartofi prăjiți, și tot felul de dulciuri din comerț (gogoși, prăjituri, bomboane, plăcinte etc). Acestea nu doar că duc la îngrășare dacă le consumi des, ci cresc și riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, deci e indicat să le lași pentru ocazii - dacă ești invitat la o aniversare, de exemplu.
Dacă ești amator de dulciuri, pentru a nu te alege cu kilograme în plus, prepară-ți acasă câte un desert mai sănătos și cu mai puține calorii. Pune melasă în loc de zahăr (poți reduce și cantitatea cu o treime și desertul tot va fi dulce) sau un îndulcitor natural fără calorii, în loc de făină albă folosește făină integrală de grâu sau făină de ovăz și încearcă și făina de migdale, de exemplu. E posibil ca acestea să aibă un preț mai mare, dar nici deserturile nu ar trebui consumate chiar tot timpul și în cantități mari, nu?
Învață să gătești sănătos și gustos
Așa ajungem și la o altă recomandare care să te ferească de îngrășare și anume: învață să gătești acasă cât mai sănătos, din ingrediente atent alese, cu puține grăsimi și cu mai puțină sare și zahăr. Dacă mănânci în fiecare zi carne, nu o prăji, ci prepar-o la cuptor sau fierbe-o. De asemenea, nu consuma cantități mari de carne, ci folosește-o mai degrabă pe post de condiment, pe lângă legume și leguminoase.
Câteva combinații care te ajută să ții la distanță acele kilograme în plus de care te temi sunt carne cu legume neamidonoase (fasole verde, conopidă, broccoli, dovlecei, zucchini, țelină, varză etc.), deci nu cu pâine și nu cu cartofi; pește cu legume de orice fel (inclusiv cartofi); paste integrale cu sos din multe legume; pâine integrală cu ouă și salată de crudități; legume crude, fierte, la grătar sau la cuptor cu brânză; supe și ciorbe din multe legume și mai puțină carne; salate de crudități cu ouă fierte și cu telemea de oaie ori de vacă; creme de leguminoase cu măsline și legume murate; fulgi de ovăz simpli cu iaurt sau lapte și bucăți de fructe.
Când faci ciorbe sau supe, nu prăji înainte legumele sau carnea, pune-le direct la fiert, iar uleiul pune-l abia la sfârșit, o lingură în toată oala. La fel, dacă faci tocănițe, nu prăji înainte ceapa și carnea decât maximum două-trei minute în foarte puțin ulei, apoi pune restul legumelor și adaugă puțină apă pentru ca totul să fiarbă înăbușit, la foc mic, nu să se prăjească.
Construiește-ți un stil de viață în beneficiul tău
E bine de reținut că acumularea kilogramelor în plus apare în urma unui cumul de factori care contribuie la tendința de îngrășare. Pentru a putea să câștigi lupta cu kilogramele, dar și să îți menții greutatea, trebuie să înțelegi că e nevoie de o schimbare la nivel de stil de viață. Curele de slăbire au rezultate pe termen scurt, în timp ce modificarea stilului de viață va avea rezultate de durată.
Obișnuiește-te, deci, treptat, să alegi ingrediente simple, hrănitoare, pe care să le combini în așa fel încât să nu te îngrașe, hidratează-te corespunzător și fă mișcare zilnic sau în majoritatea zilelor săptămânii.
Activitatea fizică - indiferent că e o plimbare zilnică prin parc de jumătate de oră sau posturi de yoga efectuate acasă la tine -, asociată cu alimentația potrivită este de ajutor nu doar pentru a slăbi, ci și pentru a te tonifia și a rămâne în formă pe termen lung. În plus, beneficiile mișcării se extind și asupra stării generale de sănătate, reducând riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer, și, de asemenea, contribuind semnificativ la combaterea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OASH - Eat Healthy
https://health.gov/myhealthfinder/health-conditions/diabetes/eat-healthy
MedCrave - The causes of obesity: an in-depth review
https://medcraveonline.com/AOWMC/the-causes-of-obesity-an-in-depth-review.html
Studiul „The causes of obesity: an in-depth review”, apărut în Adv Obes Weight Manag Control 2020;10(3):90-94. DOI: 10.15406/aowmc.2020.10.00312, autor: Omer T.
Pub Med - Food neophiles: Profiling the adventurous eater
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26138331/
Studiul „Food neophiles: Profiling the adventurous eater”, apărut în Obesity (Silver Spring). 2015 Aug;23(8):1577-81. doi: 10.1002/oby.21154. Epub 2015 Jul 1, autori: Lara A. Latimer, Lizzy Pope, Brian Wansink
Te-ar mai putea interesa și...