E posibil ca eliminarea anumitor carbohidrati sa NU amelioreze sindromul intestinului iritabil

Potrivit unui nou studiu, exista putine dovezi conform carora eliminarea anumitor tipuri de carbohidrati din regimul alimentar este benefica pentru persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil (SII).

Oamenii de stiinta au analizat studiile publicate referitoare la un anumit regim, cunoscut ca regimul FODMAP. Acest regim se bazeaza pe teoria potrivit careia anumiti carbohidrati sunt slab absorbiti in intestinul subtire, iar simptomele SII se inrautatesc atunci cand persoanele care sufera de aceasta tulburare, consuma aceste tipuri de carbohidrati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Printre carbohidratii eliminati din acest regim se numara graul, ceapa, leguminoasele, laptele, mierea, merele, siropul de amidon bogat in fructoza si indulcitorii artificiali, precum sorbitol si mannitol.

Unele orientari recomanda regimul cu continut redus de FODMAP persoanelor care sufera de SII, care nu au raspuns la alte tratamente. Dar se recomanda urmarea acestui regim soar sub supravegherea unui dietetician, specializat in acest tip de terapie, potrivit analizei publicate online pe 6 august in Drug and Therapeutics Bulletin.

„Cu toate acestea, suntem de parere ca pacientii trebuie informati ca exista putine dovezi legate de urmarea acesteia, ca durata ideala de tratament nu a fost evaluata intr-un studiu clinic si ca rolul sau in gestionarea SII nu a fost pe deplin stabilit” a scris in editorialul sau dr. James Cave, redactor-sef al Drug and Therapeutics Bulletin.

 

 

S-au identificat insa si cateva dovezi legate de faptul ca pacientii sunt de parere ca regimul reduce anumite simptome ale SII. Iar unul dintre studii a aratat ca regimul influenteaza populatia de bacterii din tractul digestiv, dar implicatiile si efectele pe termen lung ale acestui fapt raman neclare, au mai precizat cercetatorii.

Per total, afirmatiile potrivit carora regimul cu continut redus de FODMAP contribuie la controlarea simptomelor de BII „se bazeaza pe un numar relativ redus de studii clinice controlate, deschise, pe termen scurt sau studii simple orb, a caror durata a variat” a mai scris in editorialul sau Cave.

SII afecteaza aproximativ 20% din populatie, iar femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii sa dezvolte aceasta tulburare, care produce simptome precum disconfort/durere abdominala, balonare sau modificari privind miscarile intestinale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa informatii: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0