Rețete de toamnă cu dovleac

Dovleacul este delicios și poate fi integrat foarte ușor în dieta ta în perioada toamnei. Hai sa vedem ce rețete poți prepara cu ajutorul dovleacului!

  • Hummus de dovleac

Ingrediente: 

- 1 dovleac mic (aproximativ 500g)
- ulei de măsline
- 2 căței de usturoi, curățați de coajă
- ½ lămâie stoarsă
- 2 linguri de pastă de tahini
- 400g de năut, scurs bine
- 1 ardei roșu, curățat de semințe și feliat
- 1 ardei galben, curățat de semințe și feliat
- lipii pentru servire (sau pâine prăjită) sau felii de ardei, dacă vrei mai puține calorii

Preparare:

Taie capetele dovleacului, scoate semințele, apoi scobește-i pulpa.

Încălzește cuptorul la 200°C/180°C. Taie dovleacul în bucăți și pune-le într-o tavă termorezistentă, împreună cu usturoiul și uleiul de măsline. Condimentează bine, apoi coace timp de 45 de minute până când este foarte fraged. Se lasă la răcit.

Pasează dovleacul într-un robot de bucătărie cu tot lichidul care a rămas în tavă, după coacere și cu usturoiul. Adaugă sucul de lămâie, pasta de tahini și năutul. Condimentează după gust cu sare și amestecă până se formează o pastă omogenă - adaugă puțin mai mult ulei dacă ți se pare că amestecul este prea gros. Servește hummusul cu lipie sau cu felii de pâine prăjită, după cum îți place. 

  • Latte cu dovleac și condimente

Ingrediente: 

2 lingurițe piure de dovleac
½ linguriță condiment pentru plăcintă cu dovleac (sau ¼ linguriță scorțișoară și 1/8 linguriță nucșoară măcinată și ghimbir măcinat)
un vârf de cuțit de sare
1 linguriță extract de vanilie
1/2 cană de lapte (poate fi lapte de caju făcut în casă)
1 ceașcă de cafea fierbinte, tare
1 - 2 lingurițe miere sau sirop de agave
1 lingură unt nesărat sau ulei de cocos, opțional

Preparare:

Într-o cratiță la foc mediu-mic, fierbe dovleacul, condimentele pentru plăcinta cu dovleac și praful de sare. Amestecă până compoziția se înmoaie și se întrepătrund aromele, timp de aproximativ 2 minute. Se amestecă cu vanilia și laptele și se pune din nou pe foc, amestecând, până se încălzește, timp de 1 până la 2 minute.

Transferă amestecul de dovleac într-un blender de mare viteză și adaugă cafea, miere și unt/ulei de cocos, dacă îți place. Se mixează bine și se spumează. Savurează-l imediat!

  • Tartă cu dovleac

Ingrediente: 

- 750g dovleac 
- 350g de foietaj dulce
- făină pentru tapetat blatul de lucru
- 140g zahăr tos
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță nucșoară proaspătă, rasă
- 1 linguriță de scorțișoară
- 2 ouă bătute
- 25g unt topit
- 175ml lapte
- 1 lingură zahăr pudră

Preparare: 

Pune bucățile de dovleac într-o cratiță mare, acoperă cu apă și lasă-le să fiarbă. Acoperă cu un capac și fierbe timp de 15 minute sau până se înmoaie. Scurge dovleacul; lasă-l să se răcească.

Încălzește cuptorul la 180°C/160°C. Întinde bine cu un sucitor foietajul pe o suprafață tapetată cu făină și așază-l apoi într-o formă de tartă de 22 cm. Coace foietajul în cuptorul preîncins, timp de 15 minute. Pont: pentru ca tarta să nu se umfle, pune hârtie de copt și boabe de fasole deasupra, care să îi mențină forma în timpul coacerii. După 15 minute, îndepărtează fasolea și hârtia și coace încă 10 minute până când baza este aurie și ușor crocantă. Scoate din cuptor și lasă să se răcească.

Setează cuptorul la 220°C/200°C. Trece dovleacul răcit printr-o sită, într-un castron mare, pentru ca umplutura să aibă o consistență cât mai fină. Într-un castron separat, amestecă zahărul, sarea, nucșoara și scorțișoară. Se mixează ouăle cu untul topit și laptele, apoi se adaugă în piureul de dovleac și se omogenizează. Se toarnă amestecul în coaja de tarta și se coace timp de 10 minute, apoi se reduce temperatura la 180°C/160°C, 35-40 de minute.

Se lasă să se răcească, apoi se scoate din formă. Presară pe deasupra scorțișoară și zahăr pudră, pentru un plus de aromă.

  • Piure de dovleac

Ingrediente: 

- 750g dovleac
 
Preparare: 

Pentru a fierbe dovleacul, curăță-l de semințe, apoi taie-l în cuburi de dimensiuni uniforme. Pune cuburile într-un vas sau strecurătoare așezate peste o cratiță cu apă, la foc mic și gătește timp de 10 minute. Încearcă cu vârful unui cuțit dacă s-a înmuiat suficient și mai gătește 5 minute dacă este nevoie. Se pasează și se lasă să se răcească.

  • Prăjitură cu dovleac ”Halloween” (în stil carrot cake)

Ingrediente: 

Pentru blat

- 300g făină cu agent de creștere
- 300g zahăr
- 3 lingurițe de condiment mixt pentru plăcintă de dovleac (trebuie să conțină scorțișoară, nucșoară, ghimbir)
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 175g stafide
- ½ linguriță sare
- 4 ouă bătute
- 200g unt topit
- coaja de la o portocală
- 1 lingură suc de portocale
- 500g pulpă de dovleac rasă

Pentru umplutură și sirop

- un pachet de 200g brânză moale
- 85g unt la temperatura camerei
- 100g zahăr pudră
- coaja și sucul de la o portocală

Preparare: 

Încălzește cuptorul la 180°C/160°C. Unge și tapetează o tavă de copt de 30 x 20 cm cu hârtie specială de copt. Pune făina, zahărul, condimentele, bicarbonatul de sodiu, stafidele și sarea într-un castron mare și amestecă pentru a le omogeniza. Încorporează ouăle în untul topit, amestecă sucul și coaja de portocală, apoi adaugă și ingredientele uscate până obții un aluat omogen. Se amestecă și pulpa de dovleac rasă. Se toarnă aluatul în tigaie și se coace timp de 30 de minute sau până când devine auriu și pufos (îl poți testa cu o scobitoare).

Pentru umplutură, mixează brânza, untul, zahărul pudră, coaja de portocală și o  linguriță de suc până se omogenizează și amestecul devine cremos, apoi bagă-l la frigider. 

Când prăjitura este gata, se lasă la răcit cinci minute, apoi se pune pe un blat de bucătărie. Înțeapă-l din loc în loc cu o furculiță și stropește cu restul de suc de portocale, cât încă este cald. Se lasă să se răcească complet.

Dacă vrei, poți tăia marginile prăjiturii, pentru un aspect perfect. Bate ouăle cu zahărul până obții o bezea tare, apoi, cu ajutorul unei spatule, întinde peste prăjitură, cât mai uniform. Se păstrează fără probleme la frigider până la 3 zile. 


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.health.com/food/how-to-make-a-pumpkin-spice-latte-at-home
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-houmous
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/halloween-pumpkin-cake
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-puree
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-pie


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0