Cum iti poti controla silueta daca suferi de hiperaciditate si simti mereu nevoia sa mananci ceva?

Hiperaciditatea la stomac este caracterizata de sucuri gastrice in exces, care provoaca o serie de simptome precum arsurile gastroesofagiene, senzatia de gol in stomac si foame permanenta.

Pentru a potoli arsurile si durerile, pacientul care sufera de hiperaciditate la stomac simte nevoia sa manance incontinuu. Asadar, riscul de acumulare a kilogramelor in plus este mare la pacientii care sufera de aciditate sporita.

Cum sa iti mentii silueta daca suferi de hiperaciditate? 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In primul rand, trebuie sa modifici modul in care mananci. Vei renunta la cele 3 mese principale din zi, pe care le vei inlocui cu 5-6 mese mai putin copioase, usor de digerat, care vor mentine sucurile gastrice la un nivel optim pe parcursul zilei. Asta inseamna ca vei combate senzatia de arsuri, deci si foamea continua, mentinand totodata aportul caloric zilnic recomandat.

De asemenea, este foarte important sa mananci incet, astfel incat digestia sa fie usurata. Cu cat mananci mai repede, cu atat mai mult vei spori aciditatea de la stomac prin stimularea sucurilor gastrice. 

Un alt pont important pentru reducerea aciditatii la stomac consta in renuntarea la unele alimente care favorizeaza hiperaciditatea. Printre acestea se numara: alimentele foarte picante, alimentele bogate in grasimi, fructele citrice, usturoiul, menta, cafeaua si alcoolul.

Stresul este un factor care contribuie la cresterea aciditatii la stomac, asa ca e recomandat sa mentii stresul sub control daca ai aceasta problema. Exercitiile de respiratie si tehnicile de relaxare te ajuta in acest sens.

Ce sa mananci pentru a combate hiperaciditatea

Mesele tale ar trebui sa fie alcatuite din alimente cu aciditate redusa, precum:

  • Legume (ideal ar fi ca mare parte dintre acestea sa fie gatite, nu consumate crude)
  • Majoritatea fructelor, mai putin cele citrice
  • Iaurt si lapte (iaurtul nu trebuie sa contina zahar)
  • Amaranth, mei si quinoa
  • Grasimi sanatoase precum uleiul de masline, avocado, nucile si semintele
  • Fasole si linte
  • Soia
  • Ceaiuri din plante
  • Condimente si mirodenii, exceptand sarea, mustarul si nucsoara.

 

Alte recomandari pentru reducerea aciditatii in vederea mentinerii siluetei:

  • Se va adopta o dieta echilibrata, bazata pe alimente bogate in nutrienti.
  • Sunt contraindicate alimentele de tip fast-food, cele procesate, picante, deserturile si dulciurile de orice fel, bauturile carbogazoase, dar si cele alcoolice.
  • Se va consuma apa din belsug, intrucat hidratarea reduce aciditatea de la stomac.
  • Se recomanda miscarea, mai ales dupa masa; niciodata persoana care sufera de hiperaciditate nu se va intinde in pat imediat dupa ce mananca.
  • Se limiteaza consumul de cafea, dar si cel de ceai de menta, verde sau negru; se recomanda, insa, consumul de ceai din plante precum cel de tei, musetel sau sunatoare.


Daca ai deja probleme cu greutatea si suferi de hiperaciditate, trebuie sa creezi un deficit caloric pentru a reusi sa scapi de kilogramele in plus. Insa trebuie sa fii foarte atent, astfel incat deficitul caloric sa nu accentueze simptomele bolii de reflux gastroesofagian.

Un medic nutritionist te poate ajuta, facandu-ti un plan alimentar care sa te ajute sa slabesti, fara insa sa iti agraveze problemele cu refluxul gastroesofagian.

Pe langa dieta, si sportul contribuie la scaderea in greutate, asa ca se recomanda si exercitiile fizice zilnic. Ideal ar fi sa se practice minimum 30 de minute de sport pe zi, in prima faza, iar apoi durata antrenamentelor sa se prelungeasca.

Totodata, e important sa stii ca exercitiile si antrenamentele prea intense pot agrava aciditatea de la stomac. Asta inseamna ca trebuie sa alegi antrenamentele moderate. Activitatile precum yoga, pilates, inot, dar si gimnastica sunt recomandate intr-o asemenea situatie. Pe de alta parte, exercitiile cardio trebuie evitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0