Cum iti poti controla silueta daca suferi de hiperaciditate si simti mereu nevoia sa mananci ceva?

Hiperaciditatea la stomac este caracterizată de sucuri gastrice în exces, care provoacă o serie de simptome precum arsurile gastroesofagiene, senzația de gol în stomac și foame permanentă. Să vedem în cele ce urmează ce poți face pentru a te păstra în formă dacă suferi de hiperaciditate, cum reduci simptomele neplăcute și cum ar trebui să arate meniul tău zilnic.

Pentru a potoli arsurile la stomac și durerile atât de deranjante, pacientul care suferă de hiperaciditate simte nevoia să mănânce mai des decât ar fi normal. Așadar, riscul de acumulare a kilogramelor în plus este mai mare la pacienții care suferă de aciditate sporită. Se pot lua, însă, unele măsuri, pentru a reduce aciditatea stomacului și pentru a nu lua în greutate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauze posibile pentru hiperaciditate

Aciditatea gastrică crescută poate avea mai multe cauze:

  • Consumul excesiv de alimente grase, picante, acide sau iritante poate crește producția de acid gastric.
  • Situațiile stresante pot afecta sistemul digestiv, determinând eliberarea excesivă de acid gastric.
  • Infecții precum Helicobacter pylori pot afecta stomacul și duodenul, conducând la hiperaciditate.
  • Când acidul din stomac se întoarce în esofag, ca în cazul bolii de reflux gastroesofagian, acesta provoacă senzații de arsură și hiperaciditate.
  • Fumatul poate afecta funcționarea normală a valvei care separă esofagul de stomac, favorizând refluxul acid.
  • Anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) și unele medicamente pentru osteoporoză, pot contribui și acestea la creșterea acidității.
  • Afecțiuni precum ulcerul gastric sau duodenal, boala de reflux gastroesofagian, hernia hiatală și gastrita pot duce la hiperaciditate.
  • Femeile gravide pot experimenta hiperaciditate din cauza presiunii exercitate de uter asupra stomacului și a modificărilor hormonale.
  • Mesele neregulate sau consumul excesiv de alimente la o singură masă pot perturba echilibrul aciditate-anticiditate al stomacului.
  • Anumite boli, cum ar fi diabetul și boala Crohn, pot contribui la hiperaciditate. 

Există, deci, mai mulți factori care pot contribui la hiperaciditate. Poate exista o predispoziție genetică în ceea ce privește hiperaciditatea, dar aceasta poate interacționa și cu factori de mediu și stil de viață. De exemplu, consumul regulat de alimente grase, picante, acide sau iritante crește riscul de hiperaciditate, iar fumatul poate afecta funcționarea normală a valvei dintre esofag și stomac, favorizând refluxul acid. Situațiile stresante pot influența funcționarea sistemului digestiv și pot contribui la hiperaciditate, la fel și graviditatea.

Odată cu înaintarea în vârstă, mușchii stomacului și valvele care controlează fluxul de acid gastric tind să se slăbească, ceea ce poate contribui, de asemenea, la hiperaciditate. În plus, persoanele supraponderale sau cele care suferă de obezitate pot avea un risc crescut de hiperaciditate, deoarece excesul de greutate poate exercita presiune asupra stomacului și poate favoriza refluxul.

Cum să îți menții silueta dacă suferi de hiperaciditate?

În primul rând, ar trebui să modifici modul în care mănânci. Se recomandă renunțarea la cele 3 mese mari, principale, din fiecare zi, și înlocuirea acestora cu 5‑6 mese mai puțin copioase, ușor de digerat, care vor menține sucurile gastrice la un nivel optim pe parcursul zilei. Acest lucru înseamnă atât că vei combate senzația de arsură cauzată de hiperaciditate, dar și foamea continuă, menținând totodată aportul caloric zilnic recomandat.

De asemenea, este foarte important să mănânci încet, astfel încât digestia să fie ușurată. Cu cât mănânci mai repede, cu atât mai mult vei spori aciditatea de la stomac prin stimularea sucurilor gastrice.

Un alt pont important pentru reducerea acidității la stomac constă în renunțarea la unele alimente care favorizează hiperaciditatea. Printre acestea se numără: alimentele foarte picante, alimentele bogate în grăsimi, fructele citrice, usturoiul, menta, cafeaua și alcoolul.
Și stresul este un factor care contribuie la creșterea acidității la stomac, așa că e recomandat să cauți modalități de a menține stresul sub control dacă ai această problemă. Exercițiile de respirație și tehnicile de relaxare te pot ajuta în acest sens.

Ce să mănânci pentru a combate hiperaciditatea?

Când suferi de hiperaciditate, mesele tale ar trebui să fie alcătuite din alimente cu aciditate redusă, precum:

  • Legume (ideal ar fi ca mare parte dintre acestea să fie gătite, nu consumate crude);
  • Majoritatea fructelor, mai puțin cele citrice;
  • Iaurt și lapte (iaurtul trebuie să fie simplu, nu trebuie să conțină zahăr);
  • Amaranth, mei și quinoa;
  • Grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, avocadoul, nucile și semințele;
  • Fasole și linte;
  • Soia;
  • Ceaiuri din plante;
  • Condimente și mirodenii, exceptând sarea în exces, muștarul și nucșoara.

Alte recomandări pentru reducerea acidității în vederea menținerii siluetei

  • Se va adopta o dietă echilibrată, bazată pe alimente bogate în nutrienți. Sunt contraindicate alimentele de tip fast-food, cele ultra procesate (brânză topită, salam, crenvurști etc.), picante, deserturile și dulciurile de orice fel din comerț, băuturile carbogazoase, dar și cele alcoolice.
  • Se va consuma apă din belșug, întrucât hidratarea reduce aciditatea de la stomac.
  • Se recomandă mișcarea, mai ales după masă; niciodată persoana care suferă de hiperaciditate nu ar trebui să se întindă în pat imediat după ce mănâncă, ci să facă puțină mișcare, cum ar fi spălatul vaselor, ordine prin casă sau prin curte ori o plimbare pe afară de 20-30 de minute.
  • Se va limita consumul de cafea, dar și cel de ceai de mentă, verde sau negru; se recomandă, însă, consumul de ceai din plante precum cel de tei, mușețel sau sunătoare.
  • Dacă ai deja probleme cu greutatea și suferi de hiperaciditate, trebuie să creezi un deficit caloric pentru a reuși să scapi de kilogramele în plus. Însă trebuie să fii foarte atent, astfel încât deficitul caloric să nu accentueze simptomele bolii de reflux gastroesofagian. Un medic sau un nutriționist acreditat te poate ajuta, făcându-ți un plan alimentar care să te ajute să slăbești, fără însă să îți agraveze problemele cu refluxul gastroesofagian.
  • Pe lângă dietă, și sportul contribuie la scăderea în greutate, așa că se recomandă și exercițiile fizice zilnic. Ideal ar fi să se practice cam 30 de minute de sport de cinci ori pe săptămână, în primă fază, iar apoi durata antrenamentelor ar putea să se prelungească sau să se facă sport în fiecare zi.
  • Totodată, e important să știi că exercițiile și antrenamentele prea intense pot agrava hiperaciditatea existentă, ceea ce înseamnă că e mai bine să alegi antrenamente moderate. Pe de o parte, activitățile precum yoga, pilates, înot, dar și gimnastică sunt recomandate într-o asemenea situație; pe de altă parte, exercițiile cardio trebuie evitate.

Exemplu de meniu dacă suferi de hiperaciditate

Când suferi de hiperaciditate, este important să îți faci un meniu care să ajute la scăderea producției de acid gastric și la reducerea simptomelor . Iată un posibil meniu:

Ziua 1

Mic dejun: Fulgi de ovăz cu lapte degresat și o mână de afine
Prânz: Piept de pui la grătar cu cartofi fierți și broccoli
Gustare: O mână de migdale sau de nuci
Cină: Pește la cuptor cu sparanghel și quinoa

Ziua 2

Mic dejun: Lapte degresat amestecat cu felii de banană și fulgi de ovăz
Prânz: Salată de ton cu legume proaspete, boabe de fasole fierte și ulei de măsline
Gustare: O pară sau un măr
Cină: Legume la abur (broccoli, morcovi, dovlecei) cu piept de pui 

Ziua 3

Mic dejun: Smoothie de fructe (banane, căpșuni, mango) și iaurt degresat
Prânz: Omletă cu frunze de spanac și ciuperci
Gustare: Un măr sau o pară
Cină: Paste integrale cu sos de roșii și legume la grătar (vinete, dovlecei, ardei gras)

Ziua 4

Mic dejun: Pâine integrală prăjită cu avocado pisat
Prânz: Supă de pui și legume
Gustare: O mână de căpșuni
Cină: Tofu la grătar cu quinoa și sparanghel

Ziua 5

Mic dejun: Un sendviș din pâine integrală cu ou fiert, salată verde și roșie
Prânz: Pește la cuptor cu cartofi și broccoli
Gustare: O mână de migdale sau de nuci
Cină: Salată de legume cu piept de pui, preparate la grătar, amestecate cu ulei de măsline

Ziua 6

Mic dejun: Ouă fierte cu ciuperci și spanac trase la tigaie, cu pâine integrală
Prânz: Tocăniță de carne slabă de vită, roșii, ardei gras, ceapă
Gustare: O mână de alune de pădure sau fistic
Cină: Salată de legume la grătar cu tofu și ulei de măsline

Ziua 7

Mic dejun: Omletă cu ceapă verde, mărar și spanac, cu pâine integrală
Prânz: Tocăniță de carne slabă de vită, roșii, ardei gras, ceapă
Gustare: O mână de alune de pădure sau fistic
Cină: Salată de legume la grătar cu tofu și ulei de măsline

Între mese se vor bea suficientă apă și ceaiuri de plante și se vor evita băuturile alcoolice. Acesta este un exemplu de meniu potrivit pentru persoanele cu hiperaciditate, însă recomandarea noastră este ca, dacă ai această problemă de sănătate, să respecți sfaturile medicului inclusiv în ce privește alimentația. Acesta îți cunoaște istoricul medical și dacă mai suferi și de alte afecțiuni care îți permit sau nu consumul unor alimente, astfel încât este mai în măsură să te instruiască adecvat în ce privește meniul zilnic. Cu puțină voință și schimbări potrivite în stilul alimentar și de viață, hiperaciditatea poate fi gestionată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Gastric Hyperacidity
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/gastric-hyperacidity
Johns Hopkins Medicine - GERD Diet: Foods That Help with Acid Reflux (Heartburn)
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/gerd-diet-foods-that-help-with-acid-reflux-heartburn


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0