Cum eviți balonarea cauzată de mâncărurile grele de Sărbători?

De Sărbători, vrem să ne bucurăm de preparatele tradiționale, însă de multe ori acest tip de alimentație favorizează apariția balonării. Balonarea se referă la starea de plinătate, greutate și presiune pe care le-ai putea simți după ce mănânci. Poate provoca disconfort și dureri și este uneori însoțită de o distensie vizibilă în abdomen, ceea ce face ca abdomenul să pară umflat și mai mare decât de obicei. Să vedem cum se poate preveni, dar și ce remedii pot fi utile pentru balonare.

De Sărbători, parcă ai vrea și să poți mânca orice, fără să mai numeri calorii sau să te gândești dacă ce mănânci e sănătos sau nu, pe de o parte, însă, pe de altă parte, știi că dacă faci excese n-o să te simți deloc bine ulterior, ba chiar acest lucru îți poate strica petrecerea. Balonarea este doar una dintre problemele care pot să apară - aceasta este un simptom, nu este o afecțiune medicală în sine. 

Uneori, balonarea este doar o problemă temporară - ca atunci când ai mâncat prea mult la o singură masă, în timp ce în unele cazuri poate fi un semn al unei afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau boala Crohn, afecțiuni hepatice sau insuficiență cardiacă. Ce poți face pentru a evita balonarea de Sărbători și ce remedii pentru balonare să încerci dacă te confrunți, totuși, cu această problemă, afli din articolul de față.

Recomandările Experților DOC

Sfaturi și alimente care te pot ajuta să previi balonarea

Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a preveni balonarea:

Mânâncă regulat 

Este important să ai un program al meselor și în această perioadă a Sărbătorilor: trei mese pe zi, dacă este posibil la ore fixe, dedicându-i fiecărei mese cel puțin douăzeci de minute. Ai grijă ca ora de culcare să fie la cel puțin după două ore după ce ai luat cina, ca să îi dai timp stomacului tău să digere alimentele. Dacă ai alt program de mese, de exemplu doar două mese mai mari pe zi, ori două mese plus două gustări, la fel, e bine să îți respecți orarul tău obișnuit inclusiv de Sărbători.

Consumă dimineața iaurt cu ovăz

Iaurtul menține echilibrul florei intestinale și previne acumularea de gaze. Poți să adaugi în iaurt și câteva linguri de fulgi de ovăz. Acestea sunt o sursă importantă de fibre solubile. Ambele alimente au grijă de digestia ta, mai ales în această perioadă a Sărbătorilor, când digestia devine mai lentă și pot apărea durerile abdominale, balonarea ori constipația. Cel mai bine este să alegi un iaurt cu probiotice sau chefir. Chefirul conţine lactază, o enzimă de origine animală care este benefică pentru digerarea alimentelor care conţin în proporţii ridicate lactoză. Astfel, chefirul reduce simptomele digerării lactozei - durerile la nivelul stomacului, gazele şi balonarea. 

Mănâncă banane între mese

Mâncarea grea din perioada Sărbătorilor îți poate provoca o creștere a nivelului sodiului în corp. Acest lucru conduce la reținerea apei în organism și, implicit, la balonare. Încearcă să consumi între mesele tradiționale una sau două banane ca să eviți aceste efecte. Bananele sunt bogate și în potasiu, mineral care ajută la reglarea nivelului lichidelor din organismul tău în acestă perioadă. În plus, conţin fibre prebiotice, care au rolul de a hrăni bacteriile „bune“ de la nivelul intestinelor şi astfel facilitează digestia. 

Înlocuiește cartofii albi cu cei dulci

Fie că-i folosești la salată sau pentru garnitură, înlocuiește cartofii albi cu cei dulci. Au un conținut ridicat de potasiu și elimină excesul de sodiu. În plus, pentru diabetici sunt o bună alternativă.

Consumă preponderent cereale integrale

Consumă mai degrabă cereale integrale și produse din făină integrală (orez brun, hrișcă, pâine integrală etc.), deoarece sunt mai bogate în fibre decât variantele lor din făină albă, și pe cât posibil, încearcă să le însoțești cu legume, pentru că stimulează digestia. 

Mănâncă porții mici

Mănâncă meniuri variate, nu spune nimeni să ții vreo dietă drastică, mai ales de Sărbători, dar în porții mici. Nu te ridica niciodată de la masă cu senzația că ești plin. Mănâncă încet și mestecă bine fiecare aliment. Savurează fiecare îmbucătură. Mâncarea are culori apetisante, miros îmbietor și un gust excelent. Te vei sătura mult mai repede şi îndeplinești simultan două obiective importante: eviţi balonarea şi previi adunarea kilogramelor în plus.

Nu consuma fructe imediat după masă

Fructele facilitează digestia, iar dacă, după o masă copioasă, cu grăsimi, mănânci o felie-două de ananas, contribui la ușurarea digestei. Poți consuma și alte fructe de sezon, care te ajută să combați balonarea. Citricele sunt ideale pentru a elimina lichidele reținute de organism și te ajută să elimini și sodiul. Ananasul, cum spuneam, ocupă un loc fruntaș în prevenirea balonării. Este compus din apă în proporție de 85% și conține o enzimă digestivă numită bromelaină care descompune proteinele din stomac.

Merele sunt bogate în apă și pectină, te ajută la combaterea retenției de apă, la ameliorarea balonării și oferirea unei senzații de sațietate. Rodiile și kiwi-ul ar trebui să se regăsească și ele pe lista fructelor care combat balonarea. Avocadoul conține o enzimă numită lipază, substanță care are proprietatea de a descompune grăsimile. De asemenea, acest fruct este bogat în potasiu, care împiedică apariția balonării.

Hidreateză-te

Hidratarea este foarte importantă. Cel mai bine este să bei regulat, pe parcursul întregii zile, de preferință între mese și în cantități mici, cel puțin un litru și jumătate de apă (dacă ești o persoană scundă și mai slăbuță) și cel puțin doi litri de apă dacă ești o persoană mai înaltă și masivă. Reține că apele bogate în bicarbonat stimulează digestia, dacă preferi să bei apă îmbuteliată.

Remedii balonare

Dacă totuși se întâmplă să te confrunți cu această neplăcere, există câteva tratamente și remedii naturale pentru balonare care ți-ar putea fi de folos. Este important să ții cont că eficacitatea acestora poate varia de la o persoană la alta, iar dacă această problemă este ceva recurent și ți se pare că nu are legătură cu ceea ce mănânci, e necesar să mergi la un consult medical. Iată câteva remedii naturale care pot fi utile în caz de balonare:

Ceaiul de mentă este unul dintre primele remedii pentru balonare care ne vin în minte. Mentolul poate ajuta la relaxarea mușchilor stomacului și la reducerea balonării. De asemenea, ceaiul de ghimbir contribuie la reducerea inflamației din corp și la stimularea digestiei. Și ceaiul de anason stelat este cunoscut pentru proprietățile sale antispastice și poate ajuta la reducerea gazelor în exces.

Inhalarea sau aplicarea uleiului de mentă diluat pe zona abdominală poate avea un efect calmant asupra sistemului digestiv. Uleiul de chimen negru poate și acesta să fie de ajutor la reducerea gazelor intestinale și a inflamației din corp.

Consumul de alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul sau varza murată poate furniza probiotice benefice care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale. Chimenul este cunoscut pentru proprietățile sale carminative, care ajută la reducerea gazelor intestinale, deci poți încerca să adaugi semințe de chimen în mâncare sau să prepari un ceai de semințe de chimen.

Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și antispastice, ceea ce îl face un remediu potențial util pentru balonare. Dacă te confrunți cu balonarea de Sărbători, prepară o infuzie de mușețel și bea-o înainte de culcare.

Cărbunele activat poate ajuta și acesta la absorbția gazelor în tractul digestiv. Activitatea fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos, poate îmbunătăți tranzitul intestinal și poate reduce simptomele de balonare, deci, după o masă bogată, nu te întinde pe pat, ci pornește la o plimbare.

Balonarea poate apărea din mai multe motive

Balonarea poate fi cauzată de o varietate de factori în afară de mâncatul excesiv. Consumul prea rapid de alimente sau băuturi, mestecarea gumei, vorbirea în timp ce mănânci și utilizarea paiului pot duce la înghițirea excesivă de aer, ceea ce contribuie la balonare.

  • Tulburările digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinală sau intoleranțele alimentare (cum ar fi intoleranța la lactoză sau la gluten), pot provoca balonare.
  • Producția excesivă de gaze în tractul digestiv poate fi rezultatul fermentării alimentelor nedigerate în colon sau al interacțiunii cu bacteriile intestinale. Încetinirea tranzitului intestinal și acumularea de fecale pot contribui la balonare. Constipația poate fi cauzată de o dietă săracă în fibre, deshidratare sau probleme digestive.
  • Infecțiile gastrointestinale, cum ar fi gastroenterita, pot determina creșterea cantității de gaze, ducând la balonare.
  • Unele boli mai grave ale sistemului digestiv, cum ar fi boala celiacă, diverticulita sau cancerul de colon, pot cauza, de asemenea, balonare.
  • Retenția de apă în organism, cunoscută și sub numele de edem, poate afecta abdomenul și duce la senzația de balonare.
  • Anumite alimente pot cauza balonare la unele persoane. Acestea includ fasolea, varza, broccoli-ul, ceapa, lactatele, alimentele bogate în grăsimi sau îndulcitorii artificiali.
  • Și stresul și anxietatea pot afecta funcționarea normală a sistemului digestiv, contribuind la balonare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Bloating: Causes and Prevention Tips 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/bloating-causes-and-prevention-tips
Cleveland Clinic - Bloated Stomach 
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21740-bloated-stomach#care-and-treatment


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0