

Castane: beneficii si retete
Castanele comestibile au o multime de beneficii pentru sanatate – iata despre ce este vorba!
Pe timp de toamna, pietele sunt pline de castane si nu ar trebui sa ratezi ocazia de a le cumpara si consuma intrucat au o multime de proprietati benefice pentru organism.
Beneficii castane
Beneficiile consumului de castane sunt nenumarate, insa iata care sunt cele mai importante:
Imbunatatesc digestia – studiile facute de catre specialistii straini au confirmat faptul ca aceste fructe ajuta procesul de digestie. Extractul de castane are un efect benefic asupra probioticelor din tractul intestinal. Mai mult decat atat, acestea sunt si bogate in fibre, care faciliteaza tranzitul intestinal, tratand atat constipatia cat si diareea.
Intaresc sistemul imunitar – castanele cu un continut ridicat de vitamina C si antioxidanti de pret, care fac din acestea un aliat de pret pentru sistemul imunitar.
Puternic efect antioxidant – castanele sunt bogate in continutul de antioxidanti, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi, prevenind astfel o serie de afectiuni printre care si cancerul, dar incetinind si procesul de imbatranire.
Protejeaza sanatatea inimii – tot datorita continutului de antioxidanti care au un efect antiinflamator, castanele protejeaza si sanatatea inimii. Mai mult decat atat, aceste fructe contin si potasiu, care scade tensiunea arteriala si riscurile asociate hipertensiunii. Daca suferi deja de afectiuni cardiovasculare, includerea castanelor in dieta ta ar putea fi de folos in reducerea riscurilor.
Imbunatatesc functiile cerebrale – fiind bogate in vitamine din complexul vitaminelor B (tiamina, riboflavina si acid folic), castanele mentin creierul sanatos si il protejeaza de afectiunile ce apar odata ca procesul natural de imbatranire.
Sporesc densitatea oaselor – castanele contin cupru din belsug, iar acesta joaca un rol important in procesul de absorbtie a fierului, care la randul sau este esential pentru cresterea oaselor, dar si pentru sanatatea acestora. Magneziul, si el in cantitati mari in castane, creste densitatea osoasa. Consumul de castane este in special recomandat celor care au risc crescut de osteoporoza, dar si celor care sufera deja de aceasta afectiune.
Valori nutritionale 10 castane coapte
Calorii: 206
Carbohidrati: 44,5 g
Proteine: 2,7 g
Grasimi: 1,8 g
Fibre: 4,3 g
Vitamina C: 21,8 g (35% din Doza Zilnica Recomandata)
Vitamina B6: 0,4 mg (21% DZR)
Cupru: 0,4 mg (21% DZR)
Potasiu: 497 mg (14% DZR)
Magneziu: 27,7 mg (7% DZR)
Cum sa consumi castane
In primul rand, este important sa depozitezi castanele intr-un loc uscat si racoros, unde nu patrunde umiditatea intrucat acestea se strica imediat ce intra in contact cu umezeala.
Castanele se pot consuma crude, fierte, coapte in cuptor sau pregatite pe gretar – iata cum sa prepari cele mai gustoase castane la cuptor!
Castane la cuptor
Fa, cu ajutorul unui cutit foarte ascutit, un “X” pe suprafata fiecarei castane. Astfel, castanele se vor coace in interior fara sa se arda la exterior.
Intinde castanele intr-un singur strat intr-o tava acoperita cu hartie de copt si introdu tava in cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius. Dupa 25-30 de minute, coaja castanelor se va crapa incepand cu zona taiata cu cutitul, iar interiorul acestora va capata o nuanta auriu-maronie.
Scoata tava cu castane din cuptor si las-o sa racit putin, curata castanele si servestele caldute.
Piure de castane
Ingrediente: 2 cani de castane comestibile cu tot cu coaja, ½ cana de frisca batuta, 1 lingura de unt, 2 linguri de miere, sare si piper dupa gust.
Umple o oala cu apa si pune-o la fiert. Curata castanele de coaja. Fierbe in apa clocotita castanele pret de 15-20 de minute. Pune apoi castanele in blender alaturi de frisca batuta si ½ cana din apa in care le-ai fiert. Transforma castanele in piure, adauga apoi restul ingredientelor si mai porneste blenderul o data. La final, asezoneaza piureul cu sare si piper dupa gust.
Sursa foto: Shutterstock