Afinele, noua speranță a cercetătorilor împotriva Alzheimerului

Știm deja că afinele fac parte din categoria superalimentelor pentru puterea lor de a reduce riscul de boli de inimă, cancer, dar de afecțiuni renale, iar mai nou studiile încearcă să afle dacă ar putea fi  o nouă armă în războiul împotriva bolii Alzheimer.  

Afinele conțin antioxidanți sănătosi , “iar substanțele conținute pot avea un beneficiu real în imbunătătirea memoriei și a funcțiilor cognitive la unii adulți în vârstă", spune Robert Krikorian, Ph.D., lider al echipei de cercetare. El adaugă că aceste efecte ale afinelor"s-ar putea datora  flavonoidelor și antocianinelor, care s-au dovedit a imbunătăti memoria  animalelor în fazele experimentale ale studiului. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul care atestă beneficiile afinelor

Într-un efort de a găsi modalităti de a combate instalarea demenței, dr. Krikorian și colegii săi de la Universitatea din Cincinnati Academic Centrul de Sănătate au efectuat un studiu care a implicat 47 de adulți cu vârstă de peste  68 de ani, care au avut insuficiență renală și deterioari ușoare cognitive, o condiție de risc pentru boală Alzheimer. Cercetătorii le-au dat fie pulbere de afine liofilizate, care este echivalentă cu o cească de boabe sau pudră placebo o dată pe zi timp de 16 săptămani. 

"A existat o imbunătătire a performanțelor cognitive și funcționarea creierului la cei care au avut pulbere de afine, comparativ cu cei care au luat placebo", spune Krikorian. "Grupul consumator de afine a demonstrat îmbunătățirea memoriei și un acces imbunătătit la cuvinte și concepte." Echipă a efectuat, de asemenea, imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care a arătat o creștere a activității creierului la cei care au ingerat pudra de afine. 

Dr. Krikorian a spus că rezultatele studiului indică faptul că afinele pot fi mai eficiente în tratarea pacienților cu deficiente cognitive, dar nu pot să prezinte beneficii măsurabile pentru cei cu probleme de memorie minore sau care nu au dezvoltat incă probleme cognitive. 

Folosirea rezultatelor în prevenție

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În viitor, echipă intentionează să efectueze un studiu privind consumul de afine cu un grup de persoane mai tinere, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani Grupul ar include persoanele expuse riscului de a dezvoltă Alzheimer, cum ar fi cei care sunt obezi, au hipertensiune arterială sau colesterol ridicat. Acest lucru ar putea ajuta la muncă cercetătorilor de a detremina exact dacă afinele și în ce cantități ar putea ajută la prevenirea debutului simptomelor bolii Alzheimer.  

Până la realizarea studiilor și elaborarea concluziilor, sfatul meu este să includeți acest superfruct în dietă zilnică. Poate fi servit la orice oră, la micul dejun, gustare sau desert, iar în variantele congelate afinele își păstrează perfect proprietățile. 

Studiul a fost prezentat la a 251-a Reuniune a American Chemical Society (ACS), în 2016. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0