Afinele, noua speranță a cercetătorilor împotriva Alzheimerului

Poate ai mai auzit că afinele fac parte din categoria superalimentelor pentru puterea lor de a reduce riscul de boli de inimă, cancer sau afecțiuni renale. În ultimii ani, cercetătorii au încercat să afle dacă aportul regulat de afine ar putea fi o nouă armă în războiul împotriva bolii Alzheimer. Să vedem ce arată cercetările despre boala Alzheimer și afine și ce beneficii poți avea dacă mănânci des aceste fructe.

Afinele conțin antioxidanți, substanțe utile pentru sănătate, iar aceștia pot avea un beneficiu real în imbunătătirea memoriei și a funcțiilor cognitive la unii adulți în vârstă, arată unele cercetări. Aceste efecte ale afinelor s-ar putea datora flavonoidelor, mai ales antocianidinelor, care s-au dovedit a îmbunătăți memoria în studiile realizate pe animale. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Afinele pot îmbunătăți funcționarea creierului la vârstnicii cu Alzeimer

Într-un efort de a găsi modalităti de a combate instalarea demenței, o echipă de cercetare de la Universitatea din Cincinnati a efectuat un studiu care a implicat 47 de adulți cu vârsta de peste 68 de ani, care sufereau de insuficiență renală, dar aveau și deteriorări cognitive ușoare, o condiție de risc pentru boala Alzheimer. Cercetătorii le-au dat fie pulbere de afine liofilizate, care este echivalentă cu o ceașcă de boabe sau pudră placebo o dată pe zi timp de 16 săptămani. 

Autorii studiului au remarcat că a existat o imbunătătire a performanțelor cognitive și în funcționarea creierului la cei care au luat pulbere de afine, comparativ cu cei care au luat placebo. Grupul consumator de afine a demonstrat îmbunătățirea memoriei și un acces îmbunătățit la cuvinte și concepte. Echipa a efectuat, de asemenea, imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (RMN funcțional), care a arătat o creștere a activității creierului la cei care au ingerat pudra de afine. 

Rezultatele studiului indică faptul că aportul de afine poate fi eficient în tratarea pacienților cu deficiențe cognitive, dar aceste fructe nu pot să prezinte beneficii măsurabile pentru cei cu probleme de memorie minore sau care nu au dezvoltat incă afectare cognitivă semnificativă. 

Prin consum de afine la vârsta a doua s-ar putea reduce riscul de Alzheimer?

Echipa de cercetare care a realizat studiul cu vârstnicii a decis să efectueze ulterior și un studiu privind consumul de afine cu un grup de persoane mai tinere, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, care să includă oameni mai expuși riscului de a dezvolta Alzheimer, cum ar fi cei care sunt obezi, au hipertensiune arterială sau colesterol ridicat. Acest lucru ar putea lămuri, au spus atunci cercetătorii, dacă afinele și în ce cantități ar putea ajuta și la prevenirea debutului simptomelor bolii Alzheimer.

Așadar, un nou studiu apărut recent a investigat efectele suplimentării zilnice cu afine la un eșantion de participanți de vârsta a doua, rezistenți la insulină și cu risc crescut de demență viitoare. Au fost înrolați femei și bărbați supraponderali, cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani, cu declin cognitiv subiectiv și s-au efectuat evaluări pre și post-intervenție ale cogniției și metabolismului și măsuri exploratorii ale funcției mitocondriale periferice. 

Oamenii de știință au observat performanțe îmbunătățite pentru grupul de participanți care au consumat afine în ceea ce privește măsurile de acces lexical și interferența memoriei, iar participanții tratați cu afine au raportat o dificultate redusă de codificare a memoriei în activitățile din viața de zi cu zi. Grupul care a consumat afine a prezentat, de asemenea, o corecție a hiperinsulinemiei periferice și o tendință modestă de decuplare mitocondrială crescută.

Astfel, în acest studiu mai nou despre afine, demonstrarea acestor beneficii la persoanele de vârstă mijlocie cu rezistență la insulină și declin cognitiv subiectiv sugerează că suplimentarea continuă cu afine poate contribui la protecția împotriva declinului cognitiv atunci când este implementată devreme la persoanele cu risc.

Aportul de afine sălbatice îmbunătățește viteza de procesare a creierului

Un alt studiu de dată și mai recentă, dublu-orb, randomizat controlat cu placebo, a inclus participanți care se confruntau cu probleme cognitive confirmate de scorurile Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Aceștia au fost randomizați să consume fie pulbere de afine sălbatice, fie placebo, zilnic, pentru 6 luni. Participanții care nu au avut probleme cognitive au fost incluși ca grup de referință. 

Oamenii incluși în studiu au fost testați la momentul inițial și la final cu Cambridge Neurological Test Automated Battery (CANTAB). Testele de abilități cognitive specifice folosind CANTAB au arătat că viteza de procesare nu numai că s-a îmbunătățit în grupul de intervenție cu afine comparativ cu grupul placebo pe parcursul studiului de 6 luni, dar afinele au restabilit și viteza de procesare la nivelul grupului de referință. Concluzia cercetătorilor a fost că aportul de afine sălbatice timp de șase luni are efect pozitiv asupra îmbătrânirii cognitive prin îmbunătățirea vitezei de procesare a informațiilor la adulții în vârstă.

Consumul de afine: beneficii și precauții

Afinele pot fi incluse fără probleme în alimentația zilnică, fie la micul dejun, fie pe post de gustare ori ca desert. Aceste fructe se pot consuma proaspete, dar și dacă le ai la congelator își păstrează perfect proprietățile. Deși cazurile sunt rare, unele persoane pot avea reacții alergice la afine.

Scad riscul de boli cronice

Cum spuneam, afinele conțin flavonoide, care combat stresul oxidativ și reduc inflamațiile. Acest aspect contribuie la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Susțin sănătatea inimii și a ochilor

Consumul regulat de afine poate avea și alte beneficii, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății vasculare. Afinele mâncate cât mai des susțin și reducerea colesterolului rău (LDL). De asemenea, antioxidanții din afine pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare și a cataractei.

Sprijină sistemul imunitar

Afinele conțin vitamina C și alți compuși care sprijină buna funcționare a sistemului imunitar.

Previn constipația

Afinele sunt o sursă excelentă de fibre, care sprijină sănătatea tractului digestiv și prevenirea constipației.

Atenție la unele medicamente!

Antioxidanții din afine pot interacționa cu medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina, reducându-le eficacitatea. De aceea, dacă urmezi tratamente pentru hipertensiune arterială sau afecțiuni cardiovasculare și iei astfel de medicamente, întreabă-ți medicul despre interacțiunea cu afinele.

Evită problemele intestinale

Consumul excesiv de afine poate provoca balonare, crampe sau diaree din cauza conținutului mare de fibre. Consumul moderat (aproximativ 100-150 g pe zi) este recomandat pentru a evita efectele adverse. 

Rețete sănătoase cu afine

Iată câteva idei legat de cum poți consuma afine pentru a te bucura de beneficii:

Bol de iaurt cu afine și granola

Ai nevoie de: 150 g iaurt grecesc, 50 g afine proaspete sau congelate, 30 g granola (de preferat fără zahăr adăugat), 1 lingură de nuci sau migdale tocate, 1 linguriță de miere (opțional), un praf de scorțișoară (opțional)

Pune iaurtul într-un bol și amestecă-l ușor pentru o textură cremoasă. Presară granola deasupra iaurtului. Adaugă afinele proaspete (sau pe cele congelate, dacă sunt dezghețate). Presară nuci sau migdale pentru un plus de crocănțime. Dacă îți place un mic dejun mai dulce, pune și puțină miere peste ingrediente și adaugă un praf de scorțișoară pentru o aromă specială. Este un mic dejun hrănitor, rapid și plin de vitamine: afinele aduc antioxidanți, iar iaurtul este o sursă excelentă de proteine și probiotice, în timp ce granola și nucile oferă fibre și grăsimi sănătoase pentru un plus de energie.

Prăjitură cu afine

Pentru o tavă de 20 x 20 cm, ai nevoie de: 150 g făină de ovăz (poți măcina fulgi de ovăz într-un blender), 50 g făină integrală de grâu (sau făină de migdale, pentru un plus de aromă), 1 linguriță praf de copt, ½ linguriță scorțișoară, un praf de sare, 2 ouă mari, 100 ml lapte (sau lapte vegetal, cum ar fi cel de migdale sau ovăz), 60 ml miere sau sirop de arțar, 60 ml ulei de cocos topit (sau ulei de măsline), 150 g afine proaspete sau congelate, 1 linguriță esență de vanilie, 1-2 linguri semințe de chia sau de in (opțional)

Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol mare, combină făina de ovăz, făina integrală, praful de copt, scorțișoara și sarea. Într-un alt bol, bate ouăle cu mierea (sau siropul de arțar). Adaugă laptele, uleiul de cocos topit și esența de vanilie. Amestecă bine. Toarnă ingredientele umede peste cele uscate și amestecă până obții un aluat omogen. Înglobează afinele în aluat, amestecând ușor pentru a nu le zdrobi. Mai poți adăuga 1-2 linguri de semințe de chia sau de in pentru un plus de fibre și Omega-3. 

Toarnă aluatul în tava pregătită și nivelează suprafața. Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute sau până când trece testul scobitorii (scobitoarea introdusă în mijloc trebuie să iasă curată). Lasă prăjitura să se răcească complet înainte de a o tăia în bucăți. Această prăjitură este perfectă pentru micul dejun de weekend sau ca gustare sănătoasă între mese.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PMC - The state of the science on the health benefits of blueberries: a perspective
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11196611/
Studiul „The state of the science on the health benefits of blueberries: a perspective”, apărut în Front Nutr. 2024 Jun 11;11:1415737. doi: 10.3389/fnut.2024.1415737, autori: April J Stull
Tandfonline - Six-month intervention with wild blueberries improved speed of processing in mild cognitive decline: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2022.2117475#abstract
Studiul „Six-month intervention with wild blueberries improved speed of processing in mild cognitive decline: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial”, apărut în Nutritional Neuroscience, 26(10), 1019–1033. https://doi.org/10.1080/1028415X.2022.2117475, 2022, autori: Cheatham, C. L., Canipe, L. G., Millsap, G., Stegall, J. M., Chai, S. C., Sheppard, K. W., & Lila, M. A.
PMC - Blueberry Supplementation in Midlife for Dementia Risk Reduction
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9031005/
Studiul „Blueberry Supplementation in Midlife for Dementia Risk Reduction”, apărut în Nutrients. 2022 Apr 13;14(8):1619. doi: 10.3390/nu14081619, autori: Robert Krikorian et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0