Probioticele, de ajutor în gestionarea obezității la copii? [studiu]

Probioticele pot ajuta copiii și adolescenții cu obezitate să piardă în greutate atunci când sunt administrate alături de o dietă bine stabilită, arată un nou studiu¹.

Studiul, prezentat în această toamnă la Congresul European de Endocrinologie, a constatat că acei copii obezi care au urmat o dietă cu restricții calorice și cărora li s-au administrat probiotice Bifidobacterium breve BR03 și Bifidobacterium breve B632, au pierdut mai mult în greutate și și-au îmbunătățit sensibilitatea la insulină în comparație cu copiii care se aflau doar pe dietă.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Aceste descoperiri sugerează că suplimentele cu probiotice și o dietă controlată ca număr de calorii pot ajuta la gestionarea obezității la populația mai tânără și la reducerea riscurilor viitoare pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

Obezitatea este o problemă globală de sănătate și poate duce la o serie de afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Tratamentul și prevenirea obezității reprezintă o provocare serioasă pentru sănătatea publică, în special la copii și adolescenți.

Bifidobacteriile sunt un grup de bacterii probiotice care fac parte din microbiomul intestinal natural și ajută la prevenirea infecției cu alte bacterii, cum ar fi E.coli, și la digestia carbohidraților și a fibrelor dietetice. În timpul digestiei, acestea eliberează substanțe chimice numite acizi grași cu lanț scurt, care joacă un rol important în sănătatea intestinului și în controlul senzației de foame. Un număr scăzut de Bifidobacterii poate afecta digestia, poate afecta consumul de alimente și consumul de energie, ducând la creșterea în greutate corporală și obezitate.

Studiile anterioare au sugerat că suplimentarea probiotică cu Bifidobacteria ar putea ajuta la restabilirea compoziției microbiomului intestinal, care ar putea ajuta mai departe la scăderea în greutate și ar putea fi o abordare potențială pentru gestionarea obezității. Cu toate acestea, cercetările actuale utilizează amestecuri de diferite tulpini de probiotice și nu examinează efectele administrării Bifidobacteriei singure.

Dieta controlată, însoțită de probiotice, utilă în gestionarea obezității la tineri

Dr. Flavia Prodam și echipa ei de la Universitatea din Piemonte Orientale au urmărit să evalueze impactul tratamentului probiotic cu Bifidobacteria, la copii și adolescenți cu obezitate aflați pe o dietă controlată, asupra pierderii în greutate și a compoziției microbiotei intestinale.

100 de copii și adolescenți obezi, cu vârste între 6 și 18 ani, au primit o dietă controlată în ceea ce privește numărul de calorii și li s-au administrat aleatoriu fie probiotice Bifidobacterium breve BR03 și Bifidobacterium breve B632, fie un placebo timp de 8 săptămâni.
Ulterior, au fost efectuate analize clinice, biochimice și de probe de scaun pentru a stabili efectul suplimentării probiotice asupra creșterii în greutate, a microbiotei intestinale și a metabolismului.

Rezultatele au sugerat că acei copii care au luat probiotice au avut o reducere a circumferinței taliei, a indicelui de masă corporală (IMC), a rezistenței la insulină și a bacteriilor E. coli din intestin. Aceste efecte benefice demonstrează potențialul probioticelor în a contribui la tratarea obezității la copii și adolescenți, atunci când aceștia se supun unor restricții alimentare.

Suplimentele probiotice au fost recomandate frecvent de-a lungul timpului pacienților chiar dacă nu au dispus de dovezi adecvate în ceea ce privește eficiența. Constatările din acest studiu încep să demonstreze eficacitatea și siguranța a două tulpini probiotice în tratarea obezității la o populație mai tânără, subliniază oamenii de știință implicați în studiu.

Lucrarea sugerează că suplimentarea cu probiotice ar putea modifica mediul microbiomului intestinal și ar putea influența în mod benefic metabolismul, ajutând copiii sau adolescenții obezi care urmează o dietă bazată pe un anumit număr de calorii să slăbească. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample și pe o perioadă mai lungă de timp pentru a investiga în amănunt acest lucru.

Dr. Prodam concluzionează că următorul pas pentru echipa de cercetare este identificarea pacienților care ar putea beneficia de acest tratament probiotic, în vederea creării unei strategii mai personalizate de slăbire. De asemenea, autorii studiului intenționează să analizeze mai clar rolul dietei și al probioticelor asupra compoziției microbiomului. Acest lucru i-ar putea ajuta să înțeleagă modul în care microbiota este diferită la tinerii cu obezitate

Și alte lucrări susțin ideea că probioticele ajută la slăbit. O altă cercetare², prezentată anul trecut la reuniunea anuală a Societății Europene pentru Endocrinologie Pediatrică sugera, de asemenea, că suplimentele probiotice pot spori pierderea în greutate și pot îmbunătăți sănătatea metabolică a copiilor obezi care urmează o dietă și un plan de exerciții fizice.

În acest studiu, profesorul Rui-Min Chen și colegii de la Spitalul de Copii Fuzhou din Fujian, China, au efectuat un studiu randomizat, dublu-orb, al efectelor probiotice asupra sănătății copiilor obezi, cu vârste cuprinse între 6-14 ani. Toți cei 54 de participanți la studiu au urmat o dietă cu calorii reduse combinată cu un regim de exerciții fizice. Copiii tratați cu suplimente probiotice au pierdut în mod semnificativ în greutate și au avut niveluri mai scăzute de markeri care indică o stare de sănătate metabolică slabă.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății legat de obezitatea infantilă

Obezitatea în copilărie și adolescență reprezintă o problemă de sănătate majoră, în creștere, la nivel mondial, care poate duce la dezvoltarea unor complicații costisitoare, grave și debilitante, inclusiv boli de inimă și diabet de tip 2.
Recomandările generale ale Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește soluțiile pentru combaterea obezității sunt: 

  • creșterea consumului de fructe și legume, precum și leguminoase, cereale integrale, semințe și nuci;
  • limitarea aportului de energie provenită din grăsimile totale și înlocuirea consumului de grăsimi trans și saturate cu grăsimile nesaturate;
  • limitarea aportului de zaharuri
  • creșterea timpului dedicat activității fizice: acumularea a cel puțin 60 de minute de activitate fizică regulată, de intensitate moderată până la înaltă în fiecare zi.

Excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile conexe netransmisibile asociate cu un număr prea mare de kilograme, sunt în mare măsură prevenibile. Scopul luptei împotriva epidemiei de obezitate infantilă este acela de a realiza un echilibru energetic care să poată fi menținut pe toată durata vieții unei persoane.

 

 

Citește și:
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Society of Endocrinology - eEce 2020
1. Abstract 2167: „Supplementation with Bifidobacterium breve BR03 and Bifidobacterium breve B632 favoured weight loss and improved insulin metabolism in children and adolescents with obesity in the BIFI-OBESE cross-over, randomized placebo-controlled trial”
https://www.ese-hormones.org/events-deadlines/european-congress-of-endocrinology/e-ece-2020/
2. Studiul „Effect of Probiotics intake on obese children", prezentat de Prof. Rui-Min Chen pe 20 septembrie (abstract P1-191), at la a 58-a întâlnire a Societății Europene pentru Endocrinologie Pediatrică  din Viena, Austria
https://www.eurospe.org/meetings/2019/espe2019/programme/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0