Albinele - aliatii sanatatii noastre

Cunoaștem deja, cu toții, beneficiile mierii atât în uz intern cât și extern. Mai puțin însă beneficiem in ziua de astazi de virtutile veninului de albine, deși pe vremuri, oamenii recurgeau in multe situatii medicale la acesta. 

Virtuțile terapeutice ale veninului de albine au fost semnalate încă din antichitate mai ales de către apicultori sau familiile acestora, care au observat că le dispăreau durerile articulațiilor suferinde de reumatism după ce erau înțepați de albine. Astfel s-au perpetuat informațiile despre acest “leac” cu acțiune antireumatică.  

“Formula” unei înțepături 

Veninul de albine are în componența să acid formic, clorhidric, ortofosforic, săruri minerale, acizi organici volatili, o enzimă importantă-fosfatază, antibiotice, histamină, hialuronidază și aminoacizi bogați în sulf, precum metionină și cistină. Aceștia din urmă stimulează secreția de cortizon de către glandele suprarenale. De asemenea, veninul are un efect puternic bactericid.  

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Cine beneficiază

În țara noastră veninul de albine se utilizează în special pentru tratarea reumatismului. Am stat de vorba cu dna dr. biochimist Cristina Mateescu, care lucrează de peste 20 de ani la Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură. Dansa mi-a explicat că în alte țări- Statele Unite ale Americii, Japonia, Rusia, Belgia, Franța etc, specialiștii au extins mult mai mult aria terapeutică, valorificând efectul miraculos de stimulare a secreției de cortizon. Astfel, cercetările s-au axat pe afecțiunile în care sistemul imunitar este mult slăbit, cum ar fi scleromiodermia, scleroză multiplă, infecții cu virusul hepatitei C și B, cu HIV și chiar cancere. În Japonia sunt cunoscute efectele benefice ale terapiei cu venin de albină în cancere, mai ales în cel pulmonar.

Modalitățile de terapie sunt: 
 •      înțepături directe de albină;  
 •      injecții intradermice cu apitoxina (venin recoltat, purificat și fiolat );  
 •      administrarea de apitoxina sub formă de pomadă;  
 •      administrarea pe calea ionoforezei, respectiv pe calea introducerii de venin de albine în organism cu ajutorul curentului electric continuu;  
 •      practicarea api-acupuncturii 
 •      acupunctură cu venin combinat și cu diverse alte produse de proveniența apicola.  

Apitoxina reprezintă venin de albine recoltat de la albină printr-o metodă specială, care îi permite albinei să elibereze veninul fără a pierde acul și deci fără a muri. Pe o tavă sterilă de sticlă este aplicată o bandă de latex, pe care albină o înțeapă, o străpunge practic descărcând  veninul( care se cristalizează) direct pe sticlă de recoltare. În acest  process se “pierde” partea volatilă, de altfel acea parte responsabilă de durerea la înțepătură(mai ales acidul formic). 

Este absolut necesar că tratamentul să fie făcut sub control medical, indiferent de afecțiunea vizată, evaluându-se periodic urina pentru a se vedea dacă nu au apărut urme de zahăr sau albumină. Există posibilitatea că veninul de albine să producă reacții alergice, erupții dermice sau chiar șoc anafilactic. 

Specialiștii în apiterapie susțin că produsele stupului au un efect miraculos în prevenirea și chiar tratarea foarte multor afecțiuni, la cei sănătoși având un effect direct de prelungire a vieții active.

Și industria cosmetică a preluat apitoxina in multe produse naturale, folosite cu success pentru păstrarea unei pieli tinere și frumoase, care nici nu au nevoie de multi conservanti  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Produsele pe baza de apitoxina pot fi aplicate pe ten si buze, realizand un usor edem temporar ce estompeaza ridurile si stimuleaza productia dermica de elastina si colagen, ca o reactie de aparare la mini-agresiune. efectele de momnet pot fi transformate in permanente prin utilizarea frecventa a mastilor pe baza de venin de albina, completate cu alte produse ale stupului( miere, propolis, laptisor de matca, apilarnil.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0