Cand se introduce mierea in alimentatia bebelusului?

Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosită atât ca aliment, cât și ca remediu medical. Deși mierea este deosebit de sănătoasă și are multiple beneficii, specialiștii le recomandă părinților să aștepte până după prima aniversare a bebelușului, pentru a introduce mierea în dieta copiilor. Riscul principal de a introduce mierea prea devreme în alimentația bebelușului este botulismul infantil, iar cei mici cu vârsta sub 6 luni prezintă cel mai mare risc. 

Un bebeluș poate dezvolta botulism dacă consumă spori de Clostridium botulinum, care se găsesc în sol, miere și produsele din miere. Acești spori se transformă în bacterii în intestine și produc neurotoxine dăunătoare organismului. Botulismul infantil nu poate fi transmis prin laptele matern. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cu toate că această afecțiune este rară, botulismul este o afecțiune gravă și aproximativ 70% dintre bebelușii care suferă de botulism pot necesita ventilație mecanică în medie, 23 de zile. Durata medie de spitalizare pentru botulism este de aproximativ 44 de zile. Majoritatea bebelușilor se recuperează cu tratament, iar rata mortalității este mai mică de 2%.

Alți îndulcitori lichizi, cum ar fi melasa și siropul de porumb, pot prezenta, de asemenea, un risc de botulism. Siropul de arțar este în general, considerat sigur, deoarece nu poate fi contaminat de sol. Cu toate acestea, unii medici nu recomandă administrarea de îndulcitori copiilor decât după un an de la naștere. Cel mai bine este să consulți medicul pediatru înainte de a oferi îndulcitori copilului tău.

Când se introduce mierea în alimentația bebelușilor și de ce?

Recomandarea specialiștilor este ca bebelușii să consume miere după vârsta de un an. Manualul pentru Nutriție pediatrică al Academiei Americane de Pediatrie (AAP) precizează că: „Sugarii cu vârsta sub 12 luni ar trebui să evite toate sursele de miere.” Explicația acestei recomandări se referă la maturitatea tubului digestiv al bebelușului. Cei mici nu au același PH acid al sistemului digestiv, ceea ce ajută la neutralizarea toxinelor pe care le produc bacteriile.

Botulismul infantil apare dacă bebelușul înghite miere contaminată cu spori, iar acești spori sunt inofensivi pentru copiii mai mari și pentru adulți, deoarece corpul acestora dezvoltă apărare împotriva lor începând cu vârsta de aproximativ un an. Botulismul infantil a fost asociat cu mierea crudă, pentru că acest aliment conține spori de Clostridium botulinum, iar la copii, sporii pot provoca această afecțiune, care produce toxine și poate duce la paralizie a mușchilor scheletici.

Un alt lucru important de menționat este că nici dacă pregătești la cuptor ceva cu miere riscul de îmbolnăvire nu scade. Motivul? Sporii care provoacă botulismul infantil sunt destul de rezistenți la căldură. Asta înseamnă că nu există nicio garanție că gătitul sau coacerea ar elimina sporii botulismului. Acestea includ produse de panificație și alimente produse comercial, inclusiv biscuiții graham cu miere, cereale cu aromă de miere sau anumite unturi de nuci.

Botulismul infantil: ce este și cum se manifestă?

Botulismul infantil este o afecțiune gastrointestinală rară, dar gravă, cauzată de expunerea la spori de Clostridium botulinum (C. botulinum). În fapt, botulismul infantil apare când bebelușul ingeră spori din bacteria respectivă. Bacteriile din spori pot crește și se pot înmulți în intestinele bebelușului, producând o toxină periculoasă. Botulismul infantil poate apărea și în cazul în care un copil mănâncă alimente în care sporii de Clostridium botulinum s-au înmulțit și au produs toxina. 

Această bacterie produce o toxină în interiorul tractului digestiv al bebelușului, care poate fi absorbită în organism și are efecte grave asupra controlului muscular al bebelușului. În cazuri extrem de rare, mușchii respirației pot paraliza, iar dacă nu se oferă asistență medicală de urgență, cel mic ar putea muri.

Timpul necesar dezvoltării simptomelor poate varia de la câteva ore până la câteva zile după expunerea la bacteriile Clostridium botulinum sau toxinele acestora.

Cele mai frecvente simptome ale botulismului includ:
•    slăbiciune musculară;
•    hrănire cu dificultate;
•    lipsa poftei de mâncare;
•    probleme la înghițire;
•    constipație;
•    letargie;
•    pleoape căzute;
•    iritabilitate;
•    dificultăți respiratorii;
•    plânset slab;
•    salivare excesivă;
•    capul, gâtul și membrele sunt lăsate în jos, atârnă.
•    convulsii, rareori.

Simptomele apar de obicei, în decurs de 12 până la 36 de ore de la consumul de alimente contaminate și încep, adesea, cu constipația. Cu toate acestea, este posibil ca unii sugari cu botulism să nu prezinte semne decât după 14 zile de la expunerea la bacterie. Unele dintre simptomele botulismului, cum ar fi letargia și iritabilitatea, pot duce la un diagnostic incorect cum ar fi septicemia sau meningoencefalita, deci este important să anunți medicul dacă bebelușul a mâncat miere. Obținerea unui diagnostic corespunzător este necesară pentru ca bebelușul să primească un tratament adecvat. 

Dacă bebelușul tău are simptome de botulism și a consumat recent miere, ar trebui să o tratezi ca pe situație medicală care are nevoie de îngrijiri cât mai rapid. Tratamentul prompt cu imunoglobulina botulismului, o substanță administrată prin venele bebelușului pentru a acționa împotriva toxinei, poate ajuta la prevenirea complicațiilor bolii, care pun viața celui mic în pericol.

Bebelușul meu a mâncat miere. Ce fac mai departe?

În primul rând este important să nu-i mai oferi bebelușului tău alimente care au în compoziție miere.  În al doilea rând, fii atent la eventualele simptome ale botulismului infantil. Simptomele pot varia de la ușoare la severe. Aceste simptome includ: constipație, un plâns slab, lipsa poftei de mâncare, incapacitatea de a face expresii faciale, un reflex slab de gag și pierderea generală a tonusului muscular, astfel încât bebelușului să-i fie greu să-și mențină capul, de exemplu. Dacă ești îngrijorat că copilul tău are botulism, mergi de urgență la medic.

Beneficiile consumului de miere

Mierea este mai dulce decât zahărul obișnuit, însă în comparație cu acesta are o serie de beneficii nutriționale de care bebelușul se poate bucura după ce împlinește vârsta de 12 luni. Mierea conține urme de:
•    enzime;
•    aminoacizi;
•    minerale;
•    antioxidanți.

De asemenea, conține cantități moderate de vitamina B și C. Valoarea nutrițională a mierii depinde de sursă, deoarece există peste 320 de soiuri, iar unele dintre acestea pot conține zaharuri adăugate și alte ingrediente. Dacă dorești să te bucuri de beneficiile nutriționale ale mierii, este mai bine să alegi soiuri care nu sunt procesate și totodată, este indicat să o utilizezi cu moderație. Mai mult decât atât, mierea poate acționa ca un inhibitor al tusei sau poate ajuta la vindecarea rănilor atunci când este aplicat local, dar nu trebuie utilizată la bebelușii mai mici de un an.

Mierea brută este mai bună decât alte tipuri de miere?

Mierea brută este mierea care nu a fost filtrată sau prelucrată în niciun fel și conține toate vitaminele naturale, mineralele și alți compuși sănătoși. Mierea neprelucrată poate provoca în continuare botulism atunci când este consumată de copiii cu vârsta sub un an. Mierea brută poate fi, de asemenea, mai scumpă decât mierea filtrată sau prelucrată.

Cum se introduce mierea în alimentația bebelușului?

Pentru a introduce mierea în alimentația bebelușului, poți încerca una dintre următoarele sugestii:
•    amestecă mierea în fulgii de ovăz;
•    întinde mierea pe pâine prăjită;
•    adaugă mierea în iaurt;
•    amestecă mierea într-un smoothie preparat în casă;
•    folosește mierea în loc de sirop de arțar, pe vafe sau clătite.

Ca în cazul tuturor îndulcitorilor pe care îi adaugi în dieta bebelușului, nu trebuie să te grăbești să-i dai miere copilului tău și la fel ca în cazul oricăror alimente noi, este o idee bună să introduci mierea mai întâi ca adaos la alimentele lor preferate. O metodă este abordarea „așteptarea de patru zile” pentru a vedea dacă bebelușul tău are o reacție în acest sens. Pentru a utiliza această metodă, dă-i copilului miere, iar apoi așteaptă patru zile înainte de a adăuga mierea într-un alt aliment complet nou pentru cel mic. Dacă observi o reacție necorespunzătoare, consultă medicul pediatru.

Alergia la miere - ce trebuie să știi

Se știe despre miere că este un aliment potențial alergen și că poate provoca reacții variind de la simptome ușoare, cum ar fi tusea, până la severe, cum este anafilaxia. Mierea are în compoziție componente derivate din albine (precum ceară), dar și nectar de flori și polen. Proteinele polenului (polenul Compositae) și proteinele glandulare de la albine sunt principalii alergeni implicați în acest tip de alergie, susțin specialiștii. 

Chiar dacă, potrivit statisticilor, alergia la miere este rară, incidența reală a alergiei la miere în populația generală este estimată a fi <0,001%. În cazuri foarte rare, alergia la miere poate provoca o reacție alergică severă numită anafilaxie. Este vital să recunoaștem semnele care anunță o situație care pune viața în pericol. Simptomele anafilaxiei apar brusc, de obicei în 5-30 de minute de la „întâlnirea” alergenului și pot progresa rapid.

Simptomele anafilaxiei sunt:

  • limbă umflată
  • dificultăți de respirație
  • probleme cu vorbirea
  • leșin

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS: „Food to avoid giving babies and young children”, https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/foods-to-avoid-giving-babies-and-young-children/
National Library of Medicine - Anaphylaxis caused by honey: a case report
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5287071/
Centers for Disease Control and Prevention - Botulism: Epidemiological Overview for Clinicians
https://www.emergency.cdc.gov/agent/botulism/clinicians/epidemiology.asp


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0