

Polenul de albine: beneficii și contraindicații
Polenul de albine: beneficii și contraindicații
Polenul de albine: beneficii și contraindicații
1. Ce este polenul de albine?
2. Polen crud: proprietăți și beneficii
a. Beneficii polen: scăderea inflamației
b. Beneficii polen: sprijin pentru sistemul imunitar
c. Beneficii polen: accelerarea vindecării rănilor
d. Beneficii polen: susținerea funcției hepatice
e. Beneficii polen: ajutor în sindromul metabolic și în cura de slăbire
f. Beneficii polen: reducerea colesterolului
3. Polen crud: contraindicații și reacții adverse
4. Polenul: sugestii de consum
Proprietățile benefice ale polenului pentru sănătate sunt cunoscute de secole, acesta regăsindu-se deopotrivă în medicina tradițională chineză și japoneză. Dacă îți place să consumi polen, află că pe lângă seria de beneficii cunoscute, polenul vine și cu anumite reacții adverse de care e bine să ții cont.
Ce este polenul de albine?
Potrivit specialiștilor, polenul este format dintr-un amestec de salivă de albine, nectar și polen de plante care se prinde de spatele piciorușelor albinelor lucrătoare. Albinele aduc polenul înapoi în stup, după care îl colectează în celulele fagurilor, unde va sta la fermentat. Polenul poate proveni de la plante diferite, inclusiv hrișcă și porumb. Așadar, compoziția sa poate varia, în funcție de sursa vegetală și chiar de regiunea geografică.
Polenul este diferit de miere, propolis sau veninul de albine, dar, la fel ca acestea, este folosit în apiterapie – o formă de terapie alternativă care utilizează, în scopuri curative, produse derivate direct din stup. Nutrițional vorbind, polenul de albine pare a fi compus, în proporție de 50%, din polizaharide (ex: carbohidrați), pe lângă care mai poate conține lipide, proteine, zaharuri simple, vitamina C, carotenoide, fitonutrienți și flavonoide, cum ar fi quercetina.
Polenul de albine nu trebuie confundat cu alte produse obținute prin apicultură, precum mierea, lăptișorul de matcă, propolisul sau fagurele de miere. Aceste produse pot sau nu să conțină polen, dar, în principiu, sunt formate din alte substanțe derivate din polen.
În ultima perioadă, polenul de albine a câștigat din ce în ce mai mult teren în comunitatea medicală de cercetare, deoarece este deosebit de bogat în nutrienți, aminoacizi, vitamine, lipide, cuprinzând în compoziția sa peste 250 de substanțe active. De-a lungul timpul, s-au făcut numeroase cercetări cu privire la efectele benefice asupra sănătății ale polenului, cu descoperiri promițătoare.
Valori nutriționale polen
Pentru 100 g de polen, valorile sunt următoarele:
- 314 kcal
- 4.9 g grăsimi
- 43,5 g carbohidrați
- 24.1 g proteine
- 5 mg sodiu
- 81 mg calciu
- 6.3 mg fier
- 222 mg potasiu
- 50 mg vitamina C
Este important de reținut, însă, faptul că aportul nutrițional conținut de polen depinde foarte mult de sursă (floarea din care a fost colectat), precum și de sezon. De exemplu, polenul colectat din flori de pin are aproximativ 7% mai multă proteină, în timp ce polenul colectat din flori de curmal are cu aproape 35% mai multă proteină, față de un polen obținut dintr-un amestec poliflor. În plus, polenul de albine colectat pe durata primăverii are o compoziție de aminoacizi semnificativ diferită față de cel colectat în timpul verii.
Polen crud: proprietăți și beneficii
Beneficii polen: scăderea inflamației
Datorită conținutului de vitamine, minerale și antioxidanți, polenul este asociat cu scăderea inflamației. Potrivit unui articol publicat în jurnalul Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, polenul de albine poate inhiba activitatea enzimatică responsabilă pentru dezvoltarea proceselor inflamatorii în corp. De asemenea, există cercetări care sugerează că un amestec de lăptișor de matcă și polen poate reduce simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi starea de irascibilitate și luarea în greutate. Cu toate acestea, este nevoie de studii mai ample pentru a confirma aceste informații.
Beneficii polen: sprijin pentru sistemul imunitar
Cel mai cunoscut beneficiu al polenului este cel al întăririi sistemului imunitar, prin stimularea răspunsului imunitar al splinei. Deși s-au efectuat o serie de studii pe animale, în acest sens, este nevoie de studii clinice, efectuate pe oameni, pentru a consolida această ipoteză.
Beneficii polen: accelerarea vindecării rănilor
Un lucru cert este că polenul de albine are proprietăți antibacteriene și antiseptice care ajută la regenerarea țesutului afectat. Cercetările sugerează că aplicarea unui unguent pe bază de polen de albine pe o rană sau arsură poate accelera procesul de vindecare.
Beneficii polen: susținerea funcției hepatice
În plus, polenul de albine poate susține buna funcționare a sistemului hepatic, prin protejarea ficatului de toxine. Ficatul este un organ vital pentru organism, care dezintegrează și elimină toxinele accumulate în sânge. Datorită proprietăților detoxifiante ale polenului, munca ficatului va fi înlesnită. Acest lucru se realizează prin întărirea barierei antioxidante a ficatului și eliminarea unei cantități mai mari de toxine, precum malondialdehidă sau uree, din sânge. De asemenea, polenul poate promova recuperarea ficatului afectat de steatoză hepatică.
Beneficii polen: ajutor în sindromul metabolic și în cura de slăbire
Pe lângă acestea, polenul de albine este utilizat în curele de slăbire, înaintea antrenamentelor – pentru energie – și ca tonic general, deși nu există suficiente dovezi științifice care să susțină aceste practici. Dat fiind conținutul bogat de vitamine, enzime și antioxidanți, polenul poate servi drept o gustare de tip pre-workout excelentă, care va fi atât sățioasă, cât și prielnică unui antrenament cât mai plin de energie.
Un studiu intitulat „Effect of fermented bee pollen on metabolic syndrome in high-fat diet-induced mice” a investigat impactul polenului de albine fermentat asupra sindromului metabolic la șoarecii hrăniți cu alimente bogate în grăsimi. Rezultatele au arătat că fermentarea polenului de albine poate potența activitățile sale antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice. De asemenea, s-a observat o reducere a indicelui de masă corporală, glicemiei și nivelurilor de colesterol și trigliceride la șoarecii tratați cu polen fermentat.
Un alt studiu a raportat că polenul de albine fermentat a redus semnificativ abundența proteobacteriilor, a restabilit raportul firmicutes-bacteroidetes (alterat de dieta bogată în grăsimi) și a crescut abundența bacteriilor benefice precum Lactobacillus și Lactococcus în microbiota intestinală. Aceste modificări sugerează că polenul fermentat poate influența pozitiv compoziția microbiotei intestinale, contribuind la ameliorarea sindromului metabolic.
În concluzie, polenul de albine fermentat prezintă potențial în ameliorarea sindromului metabolic indus de o dietă bogată în grăsimi, prin îmbunătățirea parametrilor metabolici și modularea favorabilă a microbiotei intestinale. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste efecte și pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate.
Unele studii in vivo au raportat că extractele de polen pot avea ca rezultat o reducere semnificativă a greutății corporale în plus față de multe efecte legate de alte trăsături de obezitate, cum ar fi și îmbunătățirea metabolismului hepatic și a autofagiei.
Multe dintre substanțele fitochimice active din polen, spun autorii unei analize recente, sunt studiate pe scară largă sau cunoscute pentru efectele lor de atenuare a obezității. Flavonoidele pot fi exemplul cel mai ilustrativ, printre ele fiind flavonolii (de exemplu, kaempferol, miricetin, quercetin), flavonele (de exemplu, luteolină, vitexină) și flavanonele (de exemplu, hesperidin, naringenin). Acești compuși implică numeroase efecte asupra markerilor patofiziologici ai obezității, cum ar fi peroxidarea lipidelor și inhibarea depunerilor, efecte de scădere a glicemiei, antiinflamatorii și antioxidante, suprimarea rezistenței la insulină, activarea catabolismului energetic etc. Aceeași observație poate fi efectuată și pentru alte componente precum acizii fenolici. Din păcate, mai spun autorii, studiile cu participanți umani sunt încă absente și chiar și în studiile experimentale, este evident că protocoalelor experimentale le lipsește frecvent o abordare integrativă în proiectarea studiului lor, în special în ceea ce privește considerațiile de variabilitate, parametrii investigați, standardizarea materiilor prime etc.
Beneficii polen: reducerea colesterolului
Când vorbim de polen crud, se pare că printre beneficii se numără și reducerea colesterolului. Un studiu a arătat că o suplimentare zilnică de 40 g de polen la pacienții cu insuficiență cardiacă le-a redus nivelul total de colesterol. La pacienții cu dislipidemie aterogenă, un amestec de polen, pâine de albine și miere a indus o scădere semnificativă a colesterolului total. Polenul a dus, la pacienții cu un indice de masă corporală peste 25 (deci cu obezitate), la un profil lipidic îmbunătățit după pierderea în greutate.
Polen crud: contraindicații și reacții adverse
Contraindicațiile și riscurile asociate cu consumul de polen includ:
- Reacții alergice: dacă ești alergic la polenul de flori, polenul de albine poate fi, în egală măsură, problematic pentru tine. Așadar, dacă vrei să consumi suplimente pe bază de polen sau polen crud pentru a te bucura de beneficii, este indicat să faci un test alergologic înainte, pentru a evita simptomele neplăcute asociate cu reacția alergică la polen.
- Interacțiuni nedorite cu medicamentele anticoagulante: polenul de albine poate interacționa cu medicamentele anticoagulante, astfel, dacă urmezi un asemenea tratament, este recomandat să te consulți cu medicul înainte de a lua polen.
- Contraindicații la sarcină: polenul de albine poate afecta sarcina, așadar este de evitat consumul atât în perioada sarcinii, cât și pe cea a alăptării.
Polenul: sugestii de consum
Polenul poate fi integrat cu ușurință în mesele de mic-dejun și gustări, cum ar fi în iaurturi, terciuri, budinci sau smoothie-uri. Îl poți folosi chiar și în deserturi, de exemplu, în compoziția pentru ciocolată de casă sau granola.
Polenul de albine poate fi cumpărat din magazinele tip plafar, magazinele cu produse de apicultură sau din cele cu produse homeopatice. Se poate achiziționa ca atare (sub formă de granule) sau ca suplimente alimentare (capsule, dropsuri).
Gustului polenului depinde foarte mult de polenul florii din care provine, dar, în general, gustul este aromat și ușor amărui. Dacă ți-ai propus să urmezi o cură cu polen, este bine să începi cu o cantitate cât mai mică, de exemplu – un sfert de linguriță pe zi – pe care să o crești treptat, pentru a evita riscul de reacții alergice. În timp, poți ajunge la 1 linguriță pe zi, iar cura poate dura aproximativ 4 săptămâni.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PMC - Translational Research on Bee Pollen as a Source of Nutrients: A Scoping Review from Bench to Real World
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10221365/
Studiul „Translational Research on Bee Pollen as a Source of Nutrients: A Scoping Review from Bench to Real World”, apărut în Nutrients. 2023 May 22;15(10):2413. doi: 10.3390/nu15102413, autori: Rachid Kacemi, Maria G Campos
Science Direct - Effect of fermented bee pollen on metabolic syndrome in high-fat diet-induced mice
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453021000355
Studiul „Effect of fermented bee pollen on metabolic syndrome in high-fat diet-induced mice”, apărut în Food Science and Human Wellness, Volume 10, Issue 3, May 2021, Pages 345-355, https://doi.org/10.1016/j.fshw.2021.02.026, autori: Sha Yan et al.
Te-ar mai putea interesa și...




