5 mituri despre apa minerală și proprietățile acesteia

Este apa minerală carbogazoasă sănătoasă sau nu? Ne balonează, ne provoacă aciditate sau este mai nutritivă decât cea plată? Vom parcurge în continuare 5 mituri legate de apa minerală pentru a afla care este, de fapt, adevărul.

1. Mit sau adevăr? Apa minerală nu este atât de hidratantă ca apa plată

MIT.

Această informație este falsă, fiindcă apa minerală este tot... apă. Nu există vreun motiv pentru care ar fi mai puțin hidratantă. În plus, un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Sud, SUA, făcut pe un eșantion de câteva sute de persoane care abia încheiaseră o oră de sport, a dovedit că apa minerală este la fel de hidratantă ca cea plată. Mai mult decât atât, specialiștii au observat tendința oamenilor de a bea o cantitate mai mare de apă minerală carbogazoasă, comparativ cu cea plată, asta datorită gustului plăcut al acesteia.

Recomandările Experților

2. Mit sau adevăr? Apa minerală este dăunătoare pentru dinți și oase

Și MIT și ADEVĂR.

Informația este parțial adevărată. Acidul carbonic, format atunci când oxigenul întâlnește dioxidul de carbon, poate eroda suprafata dinților, însă doar în cantități foarte mari. Așadar, ar putea fi adevărat, dacă bei doar apă minerală, cel puțin 2 litri pe zi, timp de mai mulți ani. Efectul este atât de subtil, încât aceasta nu va va afecta niciodata vizibil dinții. În privința sănătății oaselor, toate studiile realizate până în prezent au dovedit că apa minerală nu afectează densitatea osoasă.

3. Mit sau adevăr? Apa minerală îngrașă  

MIT.

Apa minerală te balonează pe moment, mai ales dacă bei o cantitate mai mare. De aceea, poți avea senzația falsă că îngrașă. De fapt, ea poate chiar să te ajute să slăbești. Bulele din apa minerală îți pot oferi o senzație de satietate, care te ajută să combați senzația de foame în timpul unei diete, în special pe stomacul gol sau între mese.

4. Mit sau adevăr? Apa minerală provoacă arsuri gastrice

MIT.

Încă o afirmație falsă. Apa minerală în sine nu provoacă arsuri gastrice sau reflux gastric în cazul persoanelor sănătoase. În schimb, dacă suferi de gastrită, arsuri în capul pieptului sau orice afecțiune gastrică, discută cu medicul tău înainte de a alege între apa plată și minerală. Pe fondul unei acidități crescute din alte cauze, apa minerală poate să agraveze simptomele neplăcute.

5. Mit sau adevăr? Apa minerală dăunează ficatului

MIT.

Spre deosebire de băuturile carbogazoase dulci, bogate în fructoză, apa minerală  are un efect benefic asupra sănătății ficatului. Aceasta realizează prin hidratare, o detoxificare naturală, care asigură menținerea sângelui fluid și ajută la eliminarea toxinelor. Chiar și în cazul inflamației sau steatozei hepatice - ficatul gras, medicii recomandă hidratarea adecvată ca pe unul dintre remediile la îndemâna oricui. Alături de un regim diversificat cu alimente bogate în apă și fibre, precum legumele și salatele verzi.

Când nu se recomandă apă minerală?

Bineînțeles că există și situații în care apa minerală carbogazoasă este contraindicată, iar medicul te va preveni  cel mai bine cu privire la aceste situații. De pildă, pacienții care suferă de sindrom de colon iritabil sunt sfătuiți să limiteze complet consumul de apă minerală carbogazoasă. Aceasta accentuează simptomele specifice acestui sindrom, mai ales balonarea. Același lucru este valabil și pentru pacienții cu afecțiuni inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

Bine de știut dacă obișnuiești să bei apă minerală:

  • Nu consuma numai apă minerală, fă-ți un obicei din a bea și apă plată.
  • Nu consuma prea des apă minerală cu zeamă de lămâie, întrucât aciditatea lămâii combinată cu bulele de acid pot cauza disconfort gastric.
  • Apă minerală te poate ajuta să îți ții apetitul sub control atunci când ești la dietă, menținând senzația de satietate mai mult timp.
  • Apa minerală poate combate și constipatia, însă e nevoie de studii suplimentare pentru a confirma aceasta teorie.
  • Persoanele care au dificultăți la înghițire (de obicei, din diverse cauze medicale) pot consuma apă minerală mai des pentru a-și ameliora această problemă. Apa minerală stimulează terminațiile nervoase implicate în procesul de deglutiție și, astfel, îmbunătățește abilitatea individului de a înghiți.

Mitul apei minerale care provoacă pietre la rinichi!

Circulă un mit conform căruia apa minerală carbogazoasă ar provoca pietre la rinichi. Pentru a explora acest  lucru, Dr. Palaniappan Sundaram, medic urolog, de la Serviciul de urologie, Spitalul General Sengkang, membru al grupului SingHealth, a cercetat dacă pur și simplu consumul de apă cu un anumit continut de minerale va genera sau din contra, preveni formarea litiazei renale.

„Toată lumea metabolizează apa pe care o bea, în moduri diferite. Oamenii predispuși să dezvolte calculi urinari metabolizează apa pe care o beau în mod diferit față de ceilalți oameni și de aceea produc calculi”, a spus dr. Palaniappan.

Pietrele urinare și efectele consumului de apă minerală 

Studiul a analizat un tip de apă minerală carbogazoasa cu un conținut mineral specific care include calciu, magneziu și dioxid de carbon. Calciul și magneziul sunt inhibitori ai calculilor, în timp ce CO2 crește pH-ul sau alcalinizează urina. Alcalinizarea poate ajuta acei pacienti cu calculi asociati calciului, fie oxalat de calciu, fie fosfat de calciu,  prezente la  aproximativ 80% dintre pacienți. Zece participanți care nu au mai suferit de pietre urinare înainte au fost recrutați pentru studiul "Apa minerală în prevenirea pietrelor urinare". Nu au fost restricționați de la dieta lor normală, dar timp de o săptămână, au trebuit să bea cel puțin 1,25 litri de apă minerală în fiecare zi, de preferință , odată cu masa.

„Ideea este ca calciul din apa minerală să se lege de oxalatul și să nu fie absorbit”, a spus dr. Palaniappan. Oxalatul – în principal din alimente precum spanacul, nucile și ciocolata – trebuie să se lege de calciu pentru a fi excretat. În caz contrar, se absoarbe și formează pietre la rinichi.

Pietrele urinare și consumul de apă minerală carbogazoasă timp de o săptămână:

Au fost colectate trei probe de urină de 24 de ore - înainte, după și o săptămână după perioada de studiu - și analizate pentru modificări. Rezultatele au fost în general pozitive: 

  • Participanții au produs în medie o creștere semnificativă a volumului de urină, de la 1.500 ml la 1.800 ml (adică participanții au băut cantități substanțiale de apă) 
  • O scădere a secreției urinare de oxalat de la 0,32 mmol/zi la 0,23 milimoli (mmol) pe zi 
  • O creștere semnificativă a magneziului urinar de la 3,3 mmol/zi la 4,8 mmol/zi 
  • Calciul urinar nu a crescut, în ciuda conținutului ridicat de calciu al apei minerale.
  • Citratul urinar a prezentat o scăd ușoară la 2,2 mmol/zi de la 2,5 mmol/zi (un nivel mai ridicat inhibă formarea pietrelor)

Studiul, care a fost co-autor de Dr Chong Tsung Wen, Consultant Senior, Departamentul de Urologie, a fost înaintat Congresului Științific SingHealth Duke-NUS din 2016.
Un al doilea studiu realizat între aprilie și decembrie 2016, a recrutat 10 persoane, de data aceasta care aveau deja pietre la rinichi. Rezultatele preliminare au fost similare cu primul, deși citratul urinar, care a arătat o scădere în rândul primului grup de studiu, a crescut în al doilea grup, a spus dr. Palaniappan.

"Ideea că apa minerală carbogazoasă ar provoca pietre la rinichi este falsă! Ba mai mult, consumul acesteia regulat , dacă nu există alte afecțiuni cum sunt cele digestive, ajută oamenii să evite formarea pietrelor. În plus, important este să vă hidratati, cu apă minerală plată sau carbogazoasă, după bunul plac!"

Pe lângă faptul că nu beau suficientă apă, persoanele cu anumite afecțiuni care cresc nivelul de calciu circulant din organism, cum ar fi hipotiroidismul, au tendința de a face, de asemenea, pietre la urină. Asta nu înseamnă că persoanele predispuse la pietre la rinichi ar trebui să evite consumul de calciu, deoarece studiile ample au arătat că restricționarea aportului de calciu duce la formarea de pietre.

Aportul moderat de calciu și aportul mai mic de sare și proteine animale este recomandat în acest caz. Cu toate acestea, oxalatul, care este prezent în majoritatea alimentelor, este mai greu de restricționat. Consumul de apă suficientă, chiar și de apă minerală carbogazoasă, ajută, însă, mult la evitarea formării pieterelor.

Consumul de apă minerală în postmenopauză

În 2005, British Journal of Nutrition a publicat rezultatele unui mic studiu clinic, Acesta compară femeile sănătoase, aflate în postmenopauză, care beau aproximativ un litru de apă minerală necarbogazoasă zilnic cu cele care au băut aceeași cantitate de apă minerală carbogazoasă. După opt săptămâni, testele de sânge și urină pentru turnoverul osos nu au arătat nicio diferență între cele două grupuri.

#sfatulDOC

Dacă, totuși, ai dubii cu privire la sănătatea ta și consumul de apă minerală, consultă-te cu medicul pe această temă. Acesta îți va explica concret ce impact are consumul de apă minerală asupra organismului tău și care este cantitatea adecvată în funcție de greutatea ta.

 

Sursa photo: Shutterstock 

Bibliografie:
Studiu al Spitalul General Sengkang https://www.healthxchange.sg/women/urology/urinary-stones-drink-sparkling-mineral-water
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/does-carbonated-water-harm-bones 

 

Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0