Apa minerală - Beneficii și contraindicații

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din izvoare de mare adâncime și are o compoziție chimică deosebit de complexă, fiind cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. Conform Food and Drug Administration din SUA, apa minerală provine dintr-un izvor sau sursă subterană de apă, protejat fizic și geologic. De asemenea, conținutul de minerale trebuie să fie pur și neadăugat.

Beneficii apă minerală

Printre mineralele conținute în cantități mari în apa minerală se numără calciul și magneziul, ambele esențiale pentru buna funcționare a organismului uman. Magneziul este foarte important pentru reglarea tensiunii arteriale, a indexului glicemic și un bun regulator neurocerebral. Magneziul ajută, de asemenea, la menținerea echilibrului digestiv și previne constipația, deoarece atrage apa în intestine, ceea ce îmbunătățește consistența scaunului și favorizează tranzitul intestinal.

Calciul regăsit în cantități generoase în apa minerală îmbunătățește sănătatea oaselor, prin fortifierea sistemului osos și prevenirea pierderii densității osoase. Astfel, conform unui studiu recent 1, prin care s-a comparat absorbția calciului în organism din lapte, din suplimente alimentare și din apă minerală, aportul de calciu din apa minerală poate îmbunătăți nivelul de calciu din corp, atât timp cât este consumată în mod frecvent și regulat. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important de reținut faptul că și apa de la robinet conține minerale, însă apa îmbuteliată și clasificată drept ”minerală” trebuie să conțină aportul de minerale specific sursei, deci un conținut mai ridicat.

Alături de mineralele amintite mai sus, apa minerală este bogată și în potasiu, esențial pentru echilibrul electroliților din corp, sodiu, care ajută la neutralizarea acizilor stomacali, fier și zinc, necesari pentru un sistem imunitar puternic, pe lângă multe alte beneficii. 

Pe lângă aportul mare de minerale, un beneficiu cert al acestui tip de apă este îmbutelierea la sursă, ceea ce oferă garanția purității apei. Astfel, pe lângă faptul că nu trece prin conductele din circuitul de apă al orașului, apa minerală nici nu suferă alterări de gust și compoziție, ca urmare a proceselor de dezinfectare, la care este supusă apa de la robinet. 

Cu toate acestea, apa minerală este supusă, în mod recurent, la o formă de procesare – cea de carbogazificare sau decarbogazificare, iar uneori anumite substanțe toxice, precum arsenicul, sunt eliminate din compoziția sa chimică. 

Contraindicații apă minerală

Deși nu există contraindicații severe, este bine de avut câteva aspecte în vedere, legate, în special, de consumul excesiv de apă carbogazificată. Astfel, prea multă apă carbogazoasă duce la un disconfort esofagian și abdominal, manifestat prin sughiț, balonare și, uneori, crampe. 

De asemenea, este bine de știut că îmbutelierea la sursă implică prezența unei flore bacteriene în apa minerală care poate interacționa, uneori cu flora bacteriană intestinală. Nimic grav, dar este bine de luat în calcul atunci când ne doare stomacul și nu știm, exact, de la ce anume. 

Un aspect negativ al consumului de apă minerală este legat de ambalajul în care vine – cel mai adesea, din plastic. Așadar, numeroase recipiente din plastic pentru apă minerală conțin bisfenol A sau BPA, substanță chimică eliberată în conținutul recipientului sub formă de microplastic, și care s-a dovedit că ar avea un impact negativ asupra hormonilor din organismul uman.
Cercetările pe acest subiect sunt încă la început de drum, dar există suficientă literatură de specialitate care oferă o perspectivă clară asupra toxicității microplasticelor. Prin urmare, este bine să optăm, pe cât posibil, pentru recipiente de apă din sticlă.

Nu în ultimul rând, apa minerală carbogazificată poate avea un efect negativ asupra smalțului dinților. Apa carbogazificată are un pH mai scăzut față de apa obișnuită, ceea ce o face mai acidă și poate afecta duritatea smalțului dentar. Acest risc există numai în cazurile de consum frecvent și regulat. Așadar, la un consum ocazional de apă carbogazificată, nu trebuie să ne facem griji.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Calcium Bioavailability from Mineral Waters with Different Mineralization in Comparison to Milk and a Supplement”, publicat în US National Library of Medicine, în iunie 2019, autori: Greupner T, Schneider I, Hahn A
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324910.php#risks
https://www.dailysabah.com/health/2019/07/30/mineral-water-10-health-benefits

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0