Cauzele bolilor si echilibrul elementelor in medicina traditionala chineza

În medicina tradițională chineză, toate bolile sunt puse pe seama dezechilibrelor între principiile yin și yang sau între cele cinci elemente (Foc, Pământ, Metal, Apă și Lemn). Toate sistemele, organele și țesuturile corpului pot fi categorisite în funcție de aceste elemente care sunt interdependente și interconectate. Ideea este una foarte simplă: dacă aceste elemente sunt în echilibru, atunci omul este sănătos, dar dacă echilibrul dispare, apare boala. Toate bolile (fizice, mentale sau emoționale) sunt cauzate de unul sau de mai multe dezechilibre sau blocaje. Află din acest articol ce înseamnă Qi, ce legătură este între boli și echilibrul elementelor și ce metode de tratament există în medicina tradițională chineză?

Medicina tradițională chineză este un sistem cu rădăcini vechi de mii de ani în China, bazat pe o înțelegere holistică a corpului uman și a sănătății, care diferă în multe privințe de abordările medicale occidentale. Acest sistem are drept concept fundamental echilibrul dintre forțele opuse yin și yang în corpul uman. Se crede că dezechilibrul acestor forțe duce la boli și disconfort. Qi-ul este acea energie vitală care circulă prin corpul uman, iar în medicina tradițională chineză se consideră că bolile apar atunci când fluxul de Qi este blocat sau perturbat.

În corp există, potrivit acestui sistem popular, canale de energie, de-a lungul cărora Qi-ul circulă liber. Aceste canale leagă diferite organe ale corpului. Practicienii acestui tip de medicină folosesc diverse tehnici de diagnostic, precum observația limbii și pulsul, pentru a determina starea pacientului și a identifica dezechilibrele, apoi stabilesc cele mai potrivite forme de terapie.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauzele bolilor în medicina tradițională chineză

Medicina tradițională chineză consideră că există mai mulți factori care au legătură cu instalarea bolilor:

  • factori naturali: frig, căldură, umezeală, vânt;
  • factori emoționali: frică, tristețe, îngrijorare, mânie;
  • factori accidentali: căzături, arsuri, lovituri, mușcături.

Toți acești factori afectează vibrațiile celulare și astfel se pot întâmpla două lucruri:

1.Celulele devin hiperactive, amplificând energia, aceasta, la rândul ei, nu poate circula suficient de repede prin meridianele energetice spre celelalte părți ale corpului și astfel se produc blocaje, rezultând dureri, inflamații, chisturi, tumori, depresie. Soluția vindecării constă în reducerea densității energetice.

2.Celulele își diminuează activitatea, emanând puțină energie și astfel se poate ajunge la o insuficiență energetică, rezultând oboseala cronică, osteoporoza și bolile mișcării (Parkinson sau Alzheimer). În acest caz, soluția vindecării constă în amplificarea densității energetice.

Bolile și echilibrul dintre elemente

În medicina tradițională chineză, apa reprezintă rinichii, sistemul imunitar și organele sexuale. Pe de o parte, dezechilibrul Apei nu conduce doar la boli legate de oase, ci și la disfuncții ale rinichilor sau ale altor organe ori țesuturi care sunt guvernate de acest element. Pe de altă parte, dacă Apa este în exces, apar afecțiuni ale sistemului cardiac și circulator (Focul) căci, se știe, Apa stinge Focul. Deci din cauza excesului de Apă din organism, puterea Focului scade, producând slăbiciuni la nivelul inimii și al sistemului circulator.

Cei care suferă de boli cardiovasculare nu ar trebui să mănânce sărat (gustul sărat corespunde elementului Apa), iar celor care suferă de hipertensiune arterială (mult Foc), ar trebui să le fie stimulați rinichii (Apa), pentru că Apa controlează Focul. Persoanele care au probleme la nivelul rinichilor și vezicii urinare (Apă), nu ar trebui să consume dulciuri, căci gustul dulce corespunde elementului Pământ, iar Pământul distruge Apa. 

Spre exemplu, diabetul zaharat (reprezentat de elementul Pământ) în timp, afectează rinichii (Apa) prin procesul distructiv Pământ-Apă. Buna funcționare a rinichilor (Apa) permite eliminarea toxinelor din organism și o bună funcționare a ficatului (Lemn), căci Apa (rinichii) hrănește Lemnul (ficatul). Apa mai poate fi îmbunătățită prin ingerarea de acizi grași Omega 3, iar această amplificare ajută să nu se producă dezechilibre la celelalte elemente.

Lemnul este hrănit de Apă, iar dacă aceasta este în deficit, Lemnul se usucă și apar osteoporoza, „uscarea” cartilagiilor și a colagenului, iar în timp, se poate ajunge la artrită. Procesul este simplu, așa cum e explicat în orice tip de medicină: capetele oaselor sunt acoperite de cartilagii care acționează ca niște tampoane între oase. Dacă acestea se rod și încep să se frece unul de celălalt, apar dureri. De aceea, se recomandă preventiv suplimentele nutritive necesare (cum ar fi sulfatul de glucozamină), care evită sau întârzie apariția acestor neplăceri. Metalul guvernează, pe lângă piele, dinții, plămânii și sistemul osos. Apa și Metalul sunt strâns asociate și astfel, ambele sunt necesare pentru susținerea sistemului osos.

Mineralele sunt elemente de Metal care contribuie la sănătatea sistemului osos.

  • zincul: substanța minerală care este esențială în producerea proteinelor și acizilor nucleici;
  • seleniul: menține pielea tânără și sănătoasă și este un antioxidant fundamental în metabolismul carbohidraților;
  • magneziul: menține sănătatea dinților și a oaselor. Are un rol important în activarea enzimelor esențiale.
  • cromul: contribuie la metabolismul zahărului, este esențial în reglarea glucozei din sânge pentru a preveni obezitatea și diabetul.
  • iodul: se ocupă cu reglarea metabolismului, secreția hormonilor tiroidieni, reproducere și creștere.

Organismul, mai ales dacă nu este hrănit cum trebuie sau există unele carențe independente de ceea ce mănâncă persoana, are nevoie de suplimente nutritive, indispensabile pentru orice om care dorește să-și păstreze starea de sănătate fizică și psihică. Cel mai bun doctor, spune un principiu din medicina tradițională chinezească, este acela care îi învață pe oameni cum să prevină bolile, nu cum să le trateze. Dacă boala apare, cheia de aur a vindecării este în suflet. Iubirea dizolvă toate blocajele, iertarea atrage după sine starea de pace interioară: „Vindecă-ți mai întâi sufletul, iar mintea și trupul se vor vindeca de la sine”.

Tratamentul bolilor în medicina tradițională chineză

Tratamentele se bazează pe principiul restabilirii echilibrului între yin și yang și a fluxului de Qi în corpul uman. Iată câteva metode principale folosite în medicina tradițională chineză pentru tratarea bolilor:

Fitoterapie chineză

Utilizarea plantelor medicinale este o parte centrală a acestui sistem de tratare și vindecare. Practicienii prescriu combinații specifice de plante pentru a trata afecțiunile pacientului. Plantele sunt selectate pe baza proprietăților lor yin și yang și a diagnosticului specific al pacientului și pot fi administrate sub formă de decocturi, pulberi, pilule sau unguente.

Acupunctură

Acupunctura implică introducerea unor ace subțiri în puncte specifice de pe corp, cunoscute sub numele de „puncte de acupunctură”. Aceste puncte sunt alese pentru a stimula fluxul de Qi în meridianele corespunzătoare și pentru a corecta dezechilibrele energetice din corp.

Moxibustie

Această tehnică implică arderea unei plante numite pelin (Artemisia vulgaris) deasupra unor puncte de acupunctură pentru a stimula fluxul de Qi și a încălzi corpul. Moxibustia poate fi folosită în combinație cu acupunctura sau ca metodă independentă pentru a trata diverse probleme, de la dureri de cap la probleme gastrointestinale și infertilitate.

Tuina

Tuina este o formă de masaj terapeutic folosită în medicina tradițională chineză pentru a stimula circulația sângelui și a Qi-ului în corp. Aceasta implică presiunea, frecarea și manipularea zonelor specifice ale corpului. Se pare că ar fi utilă în dureri de gât și de spate, oboseală și insomnii, dar și osteoporoză sau artrită.

Mișcare

Practici precum Tai Chi și Qi Gong sunt utilizate în medicina tradițională chineză pentru a îmbunătăți fluxul de Qi și a menține sănătatea. Aceste exerciții includ mișcări lente, respirație controlată și meditație. 

Tai Chi-ul este o formă de arte marțiale chinezești care a evoluat într-o practică holistică de mișcare și meditație și care se concentrează pe dezvoltarea armoniei și echilibrului în mișcare, atât în ceea ce privește corpul, cât și mintea. Practica Tai Chi implică efectuarea unor secvențe fluide de mișcări lente și grațioase, combinate cu tehnici de respirație și concentrare mentală, concepute pentru a îmbunătăți flexibilitatea, forța musculară, coordonarea și postura, precum și pentru a favoriza relaxarea și starea de bine. 

Practicarea Tai Chi ajută la reducerea stresului și anxietății, poate fi util în prevenirea căderilor, în special la vârstnici, deoarece contribuie la dezvoltarea echilibrului și a stabilității, contribuie la îmbunătățirea posturii și a mobilității articulațiilor și crește nivelul de energie și vitalitate.

Qi Gong este o practică tradițională chineză care se concentrează pe dezvoltarea și circulația energiei vitale Qi și există într-o varietate de stiluri diferite. În Qi Gong, se efectuează mișcări lente și fluide, precum și posturi statice care sunt concepute pentru a ajuta la circulația Qi-ului și la eliberarea blocajelor energetice. Controlul respirației este un aspect esențial. 

Această pratică poate fi utilizată pentru menținerea sănătății generale, pentru tratamentul unor afecțiuni specifice, pentru dezvoltarea puterii interioare și a echilibrului, în scopuri spirituale și de autoperfecționare.

Alimentație

Nutriția joacă un rol important în medicina chineză, iar practicienii pot recomanda diete specifice pentru a trata anumite afecțiuni sau pentru a menține echilibrul yin-yang. De exemplu, în funcție de diagnostic, se pot indica anumite alimente care sunt considerate a avea calități yin sau yang. Alimentele yin sunt considerate cele asociate cu apa, care sunt mai răcoritoare (cum ar fi mere, varză, pepene, țelină, castraveți, struguri, praz), iar alimentele yang sunt asociate cu focul și produc căldură (cafea, ardei iute, usturoi, ceapă, piper, care de pui, vită, miel).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Traditional Chinese medicine
https://www.mountsinai.org/health-library/treatment/traditional-chinese-medicine
NCBI - Traditional Chinese Medicine and Clinical Pharmacology
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7356495/
Studiul „Traditional Chinese Medicine and Clinical Pharmacology”, apărut în Drug Discovery and Evaluation: Methods in Clinical Pharmacology. 2020 Mar 2 : 455–482, Published online 2020 Mar 2. doi: 10.1007/978-3-319-68864-0_60, autori: Franz J. Hock et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0