Proteina care joaca un rol in retinopatia diabetica

Oamenii de stiinta spun ca exista o proteina care are un rol major cand vine vorba de orbirea la diabetici.

Cercetatorii au identificat o proteina (ARF6) care, atunci cand este inhibata, reduce retinopatia diabetica, o afectiune care rezulta atunci cand din vasele de sange din spatele ochiului se scurge lichidul in ochi, deteriorand vederea.

Statisticile arata ca milioane de oameni au vederea incetosata. Retinopatia diabetica este o boala oculara care afecteaza o mare parte din pacientii care se lupta cu diabetul. Pe masura ce acuitatea vizuala a pacientilor este din ce in ce mai slabita, vederea nu isi mai revine niciodata si tot mai putine tratamente sunt disponibile, scrie sciencedaily.com.

Cercetatorii de la University of Utah Health au identificat o proteina (ARF6) care, atunci cand productia ei este inhibata, reduce retinopatia diabetica. Publicate in data de 23 octombrie 2017 in "Journal of Clinical Investigation", aceste rezultate ofera o oportunitate in ceea ce priveste dezvoltarea unor noi tratamente pentru retinopatia diabetica.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ceea ce este interesant la acest studiu este ca oamenii de stiinta au identificat un compus (NAV-2729) care inhiba proteina ARF6, care este cruciala pentru dezvoltarea retinopatiei diabetice, explica unul dintre autorii studiului, Weiquan (Wendy) Zhu.

Studiile au fost efectuate pe rozatoare, care au fost tratate pentru a simula aceasta complicatie a diabetului. Prin injectarea compusului NAV-2729 in ochii acestor animale, scurgerea vaselor de sange, precum si raspandirea excesiva a acestor vase mici de sange (un alt factor al retinopatiei diabetice) au fost reduse in mod semnificativ.

Eficacitatea pe termen lung a acestui tratament ramane insa necunoscuta. De asemenea, ramane sa se stabileasca daca medicamentul va fi potrivit in rolul de interventie terapeutica pentru pacientii umani.

Ce face aceasta proteina?

Proteina ARF6 actioneaza ca un politist de la dirijarea traficului, la o intersectie foarte aglomerata dintr-o celula, explica autorul principal al lucrarii, Dean Li. Proteina ARF6 orchestreaza multiple semnale inflamatorii care contribuie la inflamatia care este foarte intalnita in multe boli, inclusiv in retinopatia diabetica, o boala oculara ce afecteaza pacientii cu diabet.

ARF6 amplifica si mentine receptorul semnalului proteinei (factorul endotelial de crestere vasculara, abreviat VEGF), care stimuleaza o serie de raspunsuri in cascada, ducand la o stare in care ochiul este foarte bolnav, foarte afectat.

Astazi, pacientii cu aceasta boala oculara (o complicatie a diabetului) pot face injectii lunare anti-VEGF, direct in ochi, pentru a reduce inflamatia, un tratament care are succes doar la 40% dintre pacienti. In acest studiu, injectiile de NAV-2729 in ochii soarecilor bolnavi de diabet au fost mult mai eficiente in reducerea scurgerilor vaselor de sange, comparativ cu injectiile anti-VEGF.

Retinopatia diabetica se poate dezvolta in timp, ducand la o pierdere dramatica a vederii, care nu poate fi imbunatatita cu purtarea ochelarilor, spun specialistii in oftalmologie care au contribuit la acest studiu. Este nevoie de noi tratamente, deoarece retinopatia diabetica este in crestere la nivel mondial si specialistii anticipeaza ca boala se va raspandi si mai mult in urmatoarele decenii.

Un alt lucru nou in acest studiu este faptul ca cercetatorii au identificat doua proteine (GEP100 si ARNO) care joaca un rol esential in procesul de semnalizare. Aceste proteine activeaza proteina ARF6 in doua locuri diferite in celule, pentru a continua ciclul de semnalizare.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0