Progrese majore in diagnosticul si screeningul diabetului

Noile dovezi stiintifice sugereaza ca tot mai putine cazuri de diabet raman nediagnosticate decat se credea anterior. Asadar, chiar daca din ce in ce mai multe tari au un procent ridicat de pacienti cu diabet, oamenii de stiinta au facut progrese majore in ceea ce priveste diagnosticul si screeningul diabetului.

Un studiu care a comparat numarul total de cazuri de diabet diagnosticate in Statele Unite de-a lungul unei perioade de 26 de ani a constatat ca, desi prevalenta aproape ca s-a dublat (de la 5,5 la 10,8%), proportia de cazuri de diabet trecute cu vederea (nediagnosticate) a scazut in mod semnificativ in aceeasi perioada de timp, de la 16,3% la 10,9%, scrie sciencedaily.com.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiul, condus de cercetatorii de la "Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health", sugereaza ca screening-ul care a crescut in ultimii ani (adica testele efectuate de furnizorii de asistenta medicala primara) ofera o proportie mai mare de diagnosticuri si, prin urmare, mai multe oportunitati de tratament. Studiul a aparut pe 24 octombrie 2017 in revista "Annals of Internal Medicine".

De ce e important managementul diabetului

Diabetul, o boala cronica ce afecteaza modul in care corpul nostru proceseaza zaharul, poate duce la complicatii care pot pune viata in pericol, inclusiv la boli cardiovasculare si la distrugerea rinichilor, daca este lasat netratat. Atunci cand este diagnosticat, diabetul poate fi tinut sub control, cu ajutorul supravegherii medicului curant, in principal prin intermediul medicamentelor, managementul greutatii corporale si cu o dieta potrivita pentru diabetici.

Studiul acesta, potrivit sciencedaily.com, sugereaza ca in 2015, numarul total de adulti cu diabet din Statele Unite ale Americii era de aproximativ 25,5 milioane, cifra care a crescut de la 21,4 milioane de adulti in 2010, cu aproximativ 11% cazuri de diabet ramase nediagnosticate. In contrast, CDC (o alta autoritate din America, numita Centers for Disease Control and Prevention) estimeaza ca in prezent exista 30,1 milioane de adulti cu diabet in Statele Unite ale Americii si ca 23,8% dintre oameni sunt nediagnosticati.

Studiul a constatat ca majoritatea cazurilor nediagnosticate de diabet includeau persoane care erau supraponderale sau obeze si care erau mai degraba parte din unele minoritati din SUA, inclusiv asiaticii americani, precum si categoriile de persoane care nu aveau asigurare de sanatate si care nu fusesera recent la un consult medical de specialitate.

"Este cu adevarat critic pentru alocarea resurselor din domeniul sanatatii publice sa intelegem proportia pe care o au cazurile de diabet care sunt, de fapt, nediagnosticate si cine sunt acele grupuri de pacienti", spune Elizabeth Selvin, profesor la Bloomberg School (departamentul de epidemiologie) si autorul principal al studiului. "Rezultatele noastre sugereaza ca screeningul tintit in randul acestor populatii si acoperirea serviciilor de sanatate ar putea sa insemne ca aceste persoane care au diabet primesc un diagnostic corect si ca primesc tratamentul adecvat, de care au nevoie".

Pentru acest studiu, cercetatorii au folosit datele obtinute de la doua seturi de chestionare nationale, primul din perioada 1988-1994, cu 7385 de participanti, iar al doilea a fost alcatuit din cicluri de 4 ani, pe o perioada cuprinsa intre 1999 si 2014, cu 17.045 de participanti. Studiul a descoperit ca procentul de cazuri de diabet nediagnosticate a scazut de-a lungul timpului, de la 16,3%, in 1988, la actualul procent de 10,9%. Problema, subliniaza Elizabeth Selvin, nu sunt medicii, ci cum pot fi adusi americanii in cabinetele medicilor.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0