Prediabetul și sănătatea creierului: cum sunt conectate?

În urma analizei a 500.000 de persoane, un studiu a constatat că persoanele cu niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cele normale au fost mai predispuse să se confrunte cu declinul cognitiv.

Prediabet înseamnă un nivel al glicemiei mai mare decât cel normal, dar nu atât de mare încât să se considere că persoana are diabet de tip 2. Potrivit unor cercetări din Marea Britanie, prediabetul ar putea fi corelat cu o sănătate mai slabă a creierului.

Un nivel mare al zahărului din sânge, corelat cu risc de declin cognitiv

Un studiu¹ publicat în februarie 2021 în revista Diabetes, Obesity and Metabolism a analizat date oferite de Biobank din Marea Britanie legate de 500.000 de persoane cu vârsta medie de 58 de ani. Rezultatele au constatat că persoanele cu niveluri de zahăr din sânge mai ridicate decât cele normale au fost cu 42% mai predispuse să se confrunte cu declinul cognitiv peste o medie de patru ani și au fost cu 54% mai predispuse să dezvolte demență vasculară pe o medie de opt ani.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Aceste corelații au rămas adevărate și după ce au fost luați în considerare alți factori, cum ar fi vârsta, fumatul, indicele de masă corporală (IMC) și dacă participanții aveau sau nu boli cardiovasculare.

Persoanele cu prediabet au niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari pentru a fi diagnosticate cu diabet de tip 2. Aceste niveluri anormale ale glicemiei înseamnă, însă, că sunt mai expuse riscului de a dezvolta diabet. 

Astfel, studiul de față arată o posibilă legătură între nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge (o stare adesea descrisă drept„ prediabet”) și riscul mai mare de declin cognitiv și demență vasculară. Fiind vorba de un studiu observațional, nu se poate dovedi că nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge cauzează deteriorarea sănătății creierului. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că există o conexiune potențială care trebuie investigată în continuare.

Cercetări anterioare au descoperit o legătură între rezultatele cognitive mai slabe și diabet, dar studiul actual este primul care a investigat modul în care a avea glicemia relativ ridicată, fără a fi bolnav de diabet, poate afecta sanatatea creierului unei persoane.

În cadrul studiului, cercetătorii au investigat modul în care diferite stări glicemice au fost asociate cu performanța la testele cognitive de-a lungul timpului, diagnosticarea demenței și structura creierului măsurată prin scanări RMN ale acestui organ. Fiecare dintre aceste măsuri a fost limitată la subseturi mai mici ale eșantionului Biobank (de exemplu, doar 18.809 de participanți au făcut teste cognitive de urmărire).

La recrutare, toți cei incluși în Biobank au fost supuși unui test HbA1c, care a stabilit nivelurile medii de zahăr din sânge în ultimele două-trei luni. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri pe baza rezultatelor: nivel „scăzut-normal” al zahărului din sânge, normoglicemie (adică o concentrație normală de zahăr în sânge), prediabet, diabet nediagnosticat și diabet. Un rezultat între 42-48 mmol / mol (6,0-6,5%) a fost clasificat ca prediabet.

Cercetătorii au folosit date din evaluări repetate ale memoriei vizuale pentru a stabili dacă participanții au avut sau nu declin cognitiv. Deși ratele absolute de declin cognitiv au fost scăzute, persoanele cu prediabet și diabet au avut o probabilitate similară mai mare de declin cognitiv - 42%, respectiv 39%.

În ceea ce privește diagnosticarea demenței, cercetătorii au descoperit că prediabetul a fost asociat cu o probabilitate mai mare de demență vasculară (o formă comună de demență cauzată de fluxul sangvin redus către creier), dar nu și de boală Alzheimer. Persoanele cu diabet au fost de trei ori mai susceptibile de a dezvolta demență vasculară decât persoanele ale căror niveluri de zahăr din sânge au fost clasificate ca fiind normale și aveau un risc mai mare să dezvolte boala Alzheimer.

Printre cei 35.418 de participanți la studiul Biobank din Marea Britanie care au fost supuși scanării RMN cerebrale, cercetătorii au descoperit că prediabetul este asociat oarecum cu un hipocampus mai mic și mai puternic asociat cu leziuni la nivelul creierului, ambele asociate cu tulburări cognitive legate de vârstă. Cercetătorii sunt de părere că unele dintre aceste diferențe ar putea fi explicate prin creșterea tensiunii arteriale, deoarece acei participanți care luau medicamente antihipertensive au avut probabil mai multe leziuni și un volum mai mic al hipocampului. 

Cum poți evita dezvoltarea diabetului de tip 2 dacă ai prediabet?

Persoanele care au un risc ridicat de prediabet sunt cele supraponderale sau obeze, cele care au tensiunea arterială prea mare sau colesterolul bun (HDL) prea scăzut. Și femeile care au avut diabet gestațional sunt la risc de prediabet, la fel și cele care au sindromul ovarelor polichistice. Dacă ai fost diagnosticat cu prediabet, cel mai bun mod de a evita dezvoltarea diabetului de tip 2 este modificarea stilului de viață.

Străduiește-te să slăbești

Dacă ești supraponderal, fie și pierderea a doar 7% din greutatea inițială poate ajuta la întârzierea sau la prevenirea diabetului. Asta înseamnă că dacă ai 90 de kilograme, pierderea a aproximativ 6 kilograme poate face diferența. Pierderea în greutate ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Fă sport regulat

Exercițiile fizice reprezintă o parte importantă a prevenirii diabetului. Și dacă ești sănătos, și dacă ai prediabet, se recomandă măcar 30 de minute de activitate fizică moderată de cel puțin 5 ori pe săptămână. Acest lucru ar putea include mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau înotul. Dacă suferi de diverse afecțiuni și ești în tratament medicamentos întreabă medicului ce nivel de exercițiu este sigur pentru tine.

Adoptă o dietă sănătoasă

În alimentația zilnică, pune accentul pe legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe precum carnea de pui sau pește. Evită să consumi prea multe alimente extrem de procesate, prăjite sau cu zahăr. De asemenea, mănâncă porții mai mici pentru a reduce numărul de calorii zilnice și bea suficientă apă.

În unele situații, de exemplu dacă ai un risc crescut de diabet și ai și alte probleme medicale, cum ar fi obezitatea, un nivel ridicat al trigliceridelor, un nivel scăzut al colesterolului HDL sau hipertensiune arterială, doctorul îți poate recomanda și un tratament medicamentos.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes, Obesity and Metabolsim - HbA1c and brain health across the entire glycaemic spectrum
https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dom.14321
1. Studiul „HbA1c and brain health across the entire glycaemic spectrum”, apărut în Diabetes, Obesity and Metabolism, 2021; DOI: 10.1111/dom.14321, autori: Victoria Garfield et al.
Family Doctor - Prediabetes
https://familydoctor.org/condition/prediabetes/
CDC - Prediabetes - Your Chance to Prevent Type 2 Diabetes
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/prediabetes.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0