Impotenta provocata de diabetul necontrolat

Sexul este o parte importanta a relatiei, pentru adultii de toate varstele. O viata sexuala neimplinita poate duce la aparitia sentimentelor de vina si de respingere, provocand probleme in interiorul relatiei. Tocmai de aceea, este important sa intelegem de ce diabetul, daca este lasat netratat sau daca nu este tinut sub control, poate duce la impotenta.

Problemele de natură sexuală pot fi foarte greu de adus în discuție, mai ales dacă nu a fost identificată cauza lor. Prin urmare, este important ca pacienții cu diabet să știe cum să recunoască simptomele și cauzele disfuncției sexuale (impotenței), astfel încât aceasta să poată fi identificată, adusă în discuție și tratată în mod corespunzător.

Diabetul și impotența

Disfuncția sexuală, respectiv impotența, este mult mai frecventă în cazul pacienților cu diabet, deoarece diabetul necontrolat (sau tratat mult prea superficial) poate provoca multe daune la nivelul vaselor de sânge și la nivelul sistemului nervos, determinând astfel reducerea circulației sângelui și pierderea senzațiilor în interiorul organelor sexuale. Acest aspect poate contribui la uscăciunea vaginală, în cazul femeilor, și la probleme erectile, în cazul bărbaților.

Alte probleme asociate cu diabetul, cum ar fi bolile cardiovasculare și depresia - împreună cu unele medicamente pe care le ia pacientul și intervențiile chirurgicale pe care le-a avut (de exemplu, la vezica urinară, la intestine sau la prostată) - pot crește riscul de apariție a disfuncțiilor sexuale la persoanele cu diabet.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Problemele din jurul disfuncțiilor sexuale sunt adeseori complexe și pot avea legătură cu o serie de factori emoționali, cum ar fi dificultățile din relație, o stimă de sine scăzută, sentimentele de jenă și vină. De asemenea, un rol în acest sens îl au și oboseala, stresul, consumul de alcool, fumatul și unele droguri recreaționale.

Diabetul nu înseamnă automat și apariția disfuncțiilor sexuale

Un diagnostic de diabet nu înseamnă, automat, că pacientul va dezvolta o disfuncție sexuală. Cu toate acestea, peste jumătate dintre bărbații diagnosticați cu diabet pot fi afectați de disfuncțiile de natură sexuală, iar posibilitatea instalării impotenței crește odată cu înaintarea în vârstă. 

Una dintre cele mai comune probleme sexuale este disfuncția erectilă, care înseamnă că bărbatul nu poate obține sau nu poate menține o erecție pentru a întreține raporturi sexuale. Majoritatea bărbaților au dificultăți în a avea o erecție, la un moment dat în viață, iar 10% dintre ei au probleme erectile continue.

Impotența afectează atât bărbații heterosexuali, cât și pe cei homosexuali. Pacienții bărbați care au diabet se pot confrunta cu disfuncții sexuale care sunt cauzate de factorii fizici sau de medicamentele pe care le iau, dar, cum spuneam, și factorii emoționali și cei care țin de stilul de viață pot contribui la apariția impotenței.

Ce opțiuni de tratament pentru impotență are bărbatul cu diabet?

Pe piață sunt disponibile numeroase tratamente pentru disfuncțiile erectile. Întreabă-ți medicul dacă una dintre aceste variante poate fi o alegere bună în cazul tău:

  • medicamentele orale pentru disfuncții erectile (acestea pot contribui la stimularea fluxului de sânge către penis);
  • alte medicamente (supozitoare care se introduc în penis înainte de sex sau injecții care se fac la baza penisului ori în lateral);
  • implanturile peniene (în cazurile în care medicamentele prescrise sau pompele pentru mărirea penisului nu funcționează, o opțiune ar fi un implant chirurgical în penis).

Modificări în stilul de viață al bărbatului cu diabet

Bărbatul care are diabet nu trebuie să subestimeze diferența pe care o pot face câteva modificări în ceea ce privește stilul sau de viață. Pentru a-și îmbunătăți viața sexuală și pentru a reduce riscul de instalare a impotenței, este bine să renunțe la fumat, să slăbească (fiind supraponderal, acest factor poate provoca sau poate înrăutăți disfuncția erectilă), să includă activitatea fizică în rutina lui de zi cu zi, deoarece exercițiile îl reduc stresul, ajută la menținerea formei fizice și stimulează circulația sângelui.

Renunțarea la fumat

Pe lângă faptul că ajută la gestionarea diabetului, renunțarea la fumat face bine corpului din mai multe puncte de vedere, scăzând riscul de boli pulmonare, de boli de inimă și de diferite tipuri de cancer.

Pierderea kilogramelor în plus

Kilogramele în plus cresc riscul de boli de inimă și de anumite tipuri de cancer și împiedică gestionarea corectă a diabetului. Unele cercetări au arătat că pacienții cu diabet supraponderali sau obezi care slăbesc și spoi se mențin la o greutate normală au șanse mari ca boala să intre în remisie. 

Un studiu din 2020 sugerează că remisiunea este mai probabilă în rândul bărbaților (deoarece aceștia pierd mai ușor kilogramele în plus), precum și pentru persoanele care, la momentul inițial al diagnosticului, nu au avut nevoie de multe medicamente antidiabetice.

Slăbitul sănătos se petrece în timp, nu brusc, cu ajutorul unei alimentații potrivite și a mișcării efectuate regulat. Cel mai bine este să se ceară și să se respecte sfaturile medicilor, atât în ceea ce privește pierderea în greutate, cât și activitatea fizică mai potrivită pentru fiecare pacient.

Informațiile de pe internet le pot fi utile diabeticilor

Persoanele care suferă de o boală cronică, așa cum este diabetul, pot avea dificultăți în a se obișnui cu diagnosticul și în a respecta tratamentele și indicațiile medicilor în ceea ce privește stilul de viață. De aceea, în multe cazuri, prezența unui grup de sprijin ar putea fi binevenită. 

Un studiu din 2021 arată că schimbările stilului de viață, bazate pe informațiile de pe internet în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, sunt asociate cu participarea la diverse grupuri online. Schimbările stilului de viață sunt, de asemenea, asociate cu timpul de la diagnosticare, ceea ce face ca primii ani după diagnostic să fie deosebit de importanți pentru intervențiile în stilul de viață. 

Persoanele cu diabet de tip 2, moderatorii de grupuri online dedicate diabetului, serviciile de îngrijire a sănătății și organizațiile de pacienți ar trebui să fie conștienți de această fereastră importantă pentru schimbarea stilului de viață și să încurajeze participarea persoanelor afectate de diabet la grupuri online. În acest mod, pacienții pot adresa întrebări și pot discuta despre starea lor cu alți oameni aflați în aceeași situație, a căror experiență cu boala le-ar putea fi de folos.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Sexual Dysfunction in Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279101/
Wiley Online Library - Predictors of type 2 diabetes remission in the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT)
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dme.14395
Studiul „Predictors of type 2 diabetes remission in the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT)”, apărut în Diabetic Medicine, 2020, https://doi.org/10.1111/dme.14395, autori: G. Thom et al.
BMC - Lifestyle changes among people with type 2 diabetes are associated with participation in online groups and time since diagnosis
https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-021-06660-5
Studiul „Lifestyle changes among people with type 2 diabetes are associated with participation in online groups and time since diagnosis”, apărut în BMC Health Serv Res 21, 688 (2021). https://doi.org/10.1186/s12913-021-06660-5, autori: Hansen, A.H., Wangberg, S.C. & Årsand, E.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0