

Diabetul de tip 2 ar putea afecta sanatatea creierului
Diabetul de tip 2 ar putea afecta sanatatea creierului
Diabetul de tip 2 ar putea afecta sanatatea creierului
Cercetarile anterioare au asociat diabetul de tip 2 cu pierderile de memorie. In prezent, noile cercetari ar oferi si o posibila explicatie a acestui fapt.
Studiul a aratat ca persoanele care sufera de diabet de tip 2, in special persoanele supraponderale si obeze, au stratul de substanta cenusie mai subtire in anumite zone ale creierului.
Aceste zone ale creierului sunt asociate cu memoria, functiile executive, miscarea si procesarea informatiilor vizuale, a precizat principalul autor al studiului, dr. In Kyoon Lyoo. Acesta este director al Ewha University Brain Institute din Seul, Coreea de Sud.
„Obezitatea conduce la cresterea riscului de diabet de tip 2, la disfunctii metabolice, fiind asociata si cu modificari la nivelul creierului” a precizat Lyoo. „Am vrut sa aflam daca supraponderabilitatea/obezitatea influenteaza structura creierului și functia cognitiva la persoanele cu diabet de tip 2 in stadiu incipient”.
La studiu au participat: 50 de persoane supraponderale sau obeze care sufereau de diabet de tip 2; 50 de persoane cu greutate normala, care sufereau de diabet de tip 2 si 50 de persoane cu greutate normala, fara diabet.
Participantii la studiu de origine coreana au avut varsta intre 30 si 60 de ani. Cei cu diabet sufereau de aceasta afectiune de mai putin de 5 ani si incercau sa-si modifice stilul de viata si/sau sa ia medicamente orale pentru scaderea nivelului glicemiei in sange. Niciunul dintre participanti nu lua insulina.
Grupul de participanti cu greutate normala, care sufereau de diabet de tip 2 isi controlau ceva mai bine nivelul glicemiei - nivelul hemoglobinei A1C fiind de 7%. In cazul persoanelor supraponderale cu diabet de tip 2, nivelul hemoglobinei A1C a fost de 7,3%.
Hemoglobina A1C reprezinta estimarea pe doua sau trei luni a nivelului mediu al glicemiei. Potrivit recomandarilor American Diabetes Association (Asociatiei Americane pentru Diabet) hemoglobina A1C ar trebui sa fie de 7% sau mai putin.
Toti participantii la studiu au efectuat RMN-uri cerebrale si teste de masurare a abilitatilor de memorare si gandire.
„Grosimea cortexului cerebral s-a diminuat in cateva zone ale creierului persoanelor diabetice. Diminuarea grosimii lobilor temporali descoperita la persoanele supraponderale/obeze cu diabet de tip 2 sugereaza ca aceste regiuni sunt in special vulnerabile la efectele combinate ale obezitatii si diabetului de tip 2”, a mai spus Lyoo.
Acesta sustine ca un singur studiu nu este suficient pentru a stabili daca efectul se datoreaza greutatii in exces, diabetului sau ambelor conditii. Potrivit studiului, cu cat o persoana sufera de mai mult timp de diabet, cu atat este mai predispusa la modificari la nivelul creierului.
Lyoo a precizat ca factori precum rezistenta la insulina, inflamatiile si controlarea deficitara a nivelului zaharului din sange ar putea sa cauzeze aceste modificari.
Abilitatile de memorare si gandire au scazut in cazul persoanelor cu diabet, indiferent de greutatea corporala, spre deosebire de persoanele cu greutate normala, fara diabet de tip 2, dupa cum a demonstrat studiul.
Avand in vedere ca la studiu au participat doar persoane de origine asiatica, Lyoo sustine ca nu este clar daca aceste efecte se aplica si la persoane de alta origine, precum americanii. De asemenea, nu se stie daca aceste efecte apar si la persoanele care sufera de diabet de tip 1, o forma de diabet mai putin intalnita.
Dr. Sami Saba este medic de familie in medicina neuromusculara si electromiografie la Spitalul Lenox Hill din New York. „Cele mai afectate regiuni au fost lobii temporali, care prezinta modificari considerabile si in cazul persoanelor cu Alzheimer” a ai adaugat acesta despre cercetare.
„Desi acest studiu nu a demonstrat acest lucru, sugereaza totusi ca persoanele supraponderale care sufera de diabet se confrunta cu un risc ridicat de degradare a functiilor cognitive similare bolii Alzheimer, spre deosebire de persoanele diabetice cu greutate normala” a spus Saba.
Dar acesta a subliniat ca principala limitare a acestui studiu a fost lipsa de persoane supraponderale/obeze fara diabet, care sa fie incluse in grupul de comparatie.
Ceea ce ar trebui sa retinem este ca mentinerea unei greutati normale reprezinta „un factor important in ceea ce priveste sanatatea creierului in cazul acestor pacienti”. Acesta sustine ca este un motiv in plus pentru a preveni cresterea in greutate.
Lyoo sustine ca, cel mai probabil, buna gestionare a nivelului zaharului din sange ar incetini sau preveni aceste modificari cerebrale asociate cu diabetul si obezitatea.
Dr. William Cefalu este seful departamentului stiintific si medical al American Diabetes Association (Asociatiei Americane pentru Diabet). „Si alte studii au aratat asocierea obezitatii si supraponderabilitatii cu modificarile structurale timpurii la nivelul creierului, care ar putea conduce la probleme de natura cognitiva” a precizat acesta.
Dar, sustine acesta, un rol important l-ar avea si diabetul. Atat Lyoo, cat si Cefalu sustin ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a identifica factorul care sta la baza acestor schimbari.
Sursa articol: New York Times
Sursa foto: Shutterstock