Ai diabet? Care sunt valorile normale ale colesterolului și ale lipidelor din sânge

Colesterolul este alcătuit în principal din grăsimi și lipoproteine. O lipoproteină include colesterol, proteine și grăsimi (trigliceride). În cazul diabeticilor, este important să reținem că există o asociere între colesterol și diabet și că, la acești pacienți, valorile lipidelor din sânge sunt extrem de importante.

Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanță care este produsă de organism și care se găsește în unele alimente de origine animală. Nivelurile de colesterol din sânge descriu un grup de grăsimi cunoscute și sub numele de lipoproteine (lipide), care include HDL sau colesterol „bun” și LDL sau colesterol „rău”. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Colesterolul este important pentru sănătatea generală, dar atunci când nivelurile de colesterol „rău” sunt prea mari, poate contribui la îngustarea sau blocarea arterelor. Potrivit statisticilor, persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse să se confrunte cu valori mari ale colesterolului, ceea ce contribuie la apariția bolilor cardiovasculare. Prin adoptarea unor măsuri pentru gestionarea colesterolului, se pot reduce șansele de boli cardiovasculare și de deces prematur.

Cum poți reduce colesterolul?

Experții spun că reducerea colesterolului este importantă în cazul persoanelor cu diabet, iar aici intră în ecuație tratamentul prescris de medic. Pentru pacienții care au diabet și dislipidemie asociată, dieta sănătoasă și mișcarea s-ar putea să nu fie suficiente pentru a reduce colesterolul LDL (numit și colesterolul „rău”) la sub 100 mg/dl.

Astfel, este foarte posibil ca pacienții cu diabet să aibă nevoie de statine sau de alte clase de medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului până la valorile considerate optime. Nivelurile ridicate de colesterol pot fi periculoase. Colesterolul este un tip de grăsime care se poate acumula în interiorul arterelor. Aceasta deteriorează arterele, făcându-le rigide și înguste și inhibând fluxul sangvin. Astfel, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele, iar riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral crește.

În calitate de persoană cu diabet zaharat, ar trebui să îți verifici lipidele din sânge o dată pe an sau conform recomandărilor medicului tău. Acestea sunt teste "de post". Acest lucru înseamnă că trebuie să ți se recolteze sângele numai după ce ai postit (nu ai mâncat nimic) timp de cel puțin 9-12 ore. Un panel de lipide din sânge ajută la detectarea dislipidemiei.

Panoul lipidic din sânge include 4 categorii principale de pachete lipidice (lipoproteine): Colesterolul total (TC), lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), lipoproteinele cu densitate ridicată (HDL) și trigliceridele (TG).

Dacă ai deja o afecțiune cardiovasculară, probabil că te întrebi care ar trebui să fie valorile colesterolului considerate normale în cazul tău (ca diabetic). Aici ne vin în ajutor specialiștii de la ADA (Asociația Americană a Diabetului).

Simptome ale colesterolului crescut

Colesterolul crescut nu prezintă de obicei niciun simptom în sine, cu toate acestea, persoanele care au niveluri ridicate sau dezechilibrate de colesterol de-a lungul mai multor ani au mai multe riscuri de a dezvolta afecțiuni precum boli de inimă, accident vascular cerebral și boala arterială periferică (PAD).

Ce cauzează colesterolul ridicat

Nivelurile ridicate sau nesănătoase ale colesterolului pot fi cauzate de:

  • Dieta bogată în calorii
  • Dietele bogate în carbohidrați
  • Activitatea fizică scăzută
  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool

Nivelurile ridicate de colesterol pot apărea și din cauza unor afecțiuni precum:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Hipotiroidismul – o tiroidă subactivă
  • Boala de rinichi
  • Boala de ficat
  • Hipercolesterolemie familială – o afecțiune genetică care afectează aproximativ 1 din 500 de persoane

Valorile normale ale colesterolului și ale lipidelor din sânge

Recomandările Asociației Americane a Diabetului pentru pacienții cu diabet care vor să își țină sub control lipidele din sânge (colesterolul și grăsimile):

Parametrii pentru lipidele din sânge și valorile normale pentru fiecare dintre ei:

  • Colesterolul LDL: sub 100 mg/dl
  • La pacienții cu boală arterială coronariană (cardiopatie ischemică) cunoscută deja: sub 70 mg dl (colesterolul LDL)
  • La bărbații cu diabet, colesterolul HDL ar trebui să fie sub 40 mg/dl
  • La femeile cu diabet, colesterolul HDL ar trebui să fie sub 50 mg/dl
  • Trigliceridele la cei cu diabet ar trebui să fie sub 150 mg/dl
  • Colesterolul total la cei cu diabet ar trebui sa fie sub 200 mg/dl
  • Colesterolul non-HDL la cei cu diabet ar trebui să fie sub 130 mg/dl; iar la pacienții cu cardiopatie ischemică descoperită, acest colesterol non-HDL ar trebui să fie sub 100 mg/dl.
  • Apolipoproteina B la cei cu diabet ar trebui să fie sub 90 mg/dl, iar la pacienții cu cardiopatie ischemică cunoscută deja, apolipoproteina B ar trebui să fie sub 80 mg/dl.

Ce înseamnă fiecare parametru

  • Lipoproteinele cu densitate mică LDL (sau colesterolul rău) pot duce la o acumulare de colesterol în artere. În general, cu cât colesterolul LDL este mai scăzut, cu atât este mai bine.
  • Lipoproteinele cu densitate mare HDL (sau colesterolul bun) ajută la îndepărtarea colesterolului din corpul tău. Cu cât colesterolul HDL este mai mare, cu atât este mai bine.
  • Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime din sânge, care îți crește riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, dacă valorile lor sunt prea mari.
  •  Apolipoproteina B este componenta principală a colesterolului LDL (numit și colesterol "rău")
  • Colesterol non-HDL a devenit un marker folosit frecvent pentru "tiparul" profilului lipidic asociat cu riscul de boli cardiovasculare. Pentru a calcula colesterolul non-HDL, trebuie să știi valorile colesterolului total din sânge și valorile colesterolului HDL. Dacă se scade colesterolul HDL din colesterolul total, vom obține o măsură a cantității de colesterol transportate de toate lipoproteinele, cu excepția celor HDL. Așa vom cunoaște cantitatea de colesterol care este transportat în interiorul tuturor lipoproteinelor care sunt aterogenice, adică lipidele care formează plăcile de aterom.

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți profilul lipidic

Există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a-ți îmbunătăți valorile colesterolului, fie că ești diabetic sau nu:
 
Dacă este necesar, slăbește la recomandarea medicului

Fă mișcare în majoritatea zilelor din săptămână (un exemplu este mersul alert, 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămână). Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) indică că o persoană ar trebui să se angajeze în cel puțin o anumită activitate fizică în fiecare zi, cum ar fi să urce scările la serviciu în loc să folosească liftul. Exercițiile fizice sunt o modalitate potrivită nu numai pentru a reduce colesterolul „rău” (LDL), ci și pentru a crește colesterolul „bun” (HDL).
 
Alege o dietă cu puține grăsimi, puțin colesterol și care să conțină multe legume proaspete, cereale integrale și fructe. Ar mai trebui evitate alimentele sărate sau cu zahăr adăugat, grăsimile saturate și alimentele care provin din surse animale.

Crește aportul de grăsimi mononesaturate din dieta ta: acestea sunt grăsimi "bune" de care corpul tău are nevoie (uleiul de canola, uleiul de avocado, uleiul de măsline sunt doar câteva exemple)

Pentru a reduce probabilitatea apariției bolilor de inimă, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi recomandă pacienților să renunțe la fumat și să-și monitorizeze nivelul zahărului din sânge, nivelul colesterolului și tensiunea arterială.

În plus, specialiștii sugerează reducerea sau eliminarea alcoolului din dietă.

Bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 2 băuturi alcoolice pe zi, în timp ce femeile nu ar trebui să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi. Medicul tău îți poate prescrie, în funcție de analizele tale, medicamente pentru scăderea colesterolului (cele din clasa statinelor) sau anumite suplimente care contribuie la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.

Drojdia de orez roșu japonez ajută la reducerea colesterolului 

Discută cu medicul tău pe aceste teme și dacă ai diabet, întreabă-l cât de des ar trebui să îți faci analizele de sânge, pentru a afla care sunt valorile colesterolului și ale trigliceridelor și dacă ai nevoie de tratament medicamentos pentru a reduce aceste valori anormale. Dacă medicul consideră necesare anumite măsuri, el îți poate recomanda să iei suplimente pe bază de drojdie de orez roșu japonez, care au beneficii dovedite științific în ceea ce privește protejarea lipidelor din sânge împotriva oxidării.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) le permite specialiștilor din domeniu să spună că produsele din drojdie de orez roșu pot avea efecte farmacoterapeutice, mai ales că EFSA a stabilit o relație de tip cauză-și-efect între consumul de monacolina K din suplimentele și preparatele ce conțin drojdie de orez roșu japonez și menținerea unor concentrații normale ale colesterolului LDL din sânge 1.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pe lista compușilor din drojdia de orez roșu japonez se află multe substanțe benefice, cum ar fi acizii grași nesaturați, fitosterolii, anumiți pigmenți și monacolinele. Important este de reținut că monacolina K inhibă activitatea unei enzime numite HMG Co reductaza, care este un pas esențial în sinteza colesterolului. Studiile arată că cel puțin 13 tipuri de monacoline au fost descoperite în drojdia de orez roșu, dintre care monacolina K este cea care este similară din punct de vedere chimic cu o anumită statină (un tip de medicament folosit pentru scăderea valorii colesterolului).

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.  

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Diabetes Association - http://www.diabetes.org/are-you-at-risk/lower-your-risk/cholesterol.html
1 Studiul „Red Yeast Rice”, Foods. 2017 Mar 1, Thu Nguyen, Mitchell Karl, Antonello Santini
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28257063/
American Heart Association - What Your Cholesterol Levels Mean
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol/what-your-cholesterol-levels-mean


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0