Ce complicatii apar la diabeticii cu varsta peste 50 sau 60 de ani

Pe măsura înaintării în vârstă, riscul unei persoane de a face diabet de tip 2 este tot mai mare, mai ales dacă există un număr sporit de factori favorizanți, așa că este bine să știi ce complicații prezintă această boală după 60 de ani.

Statisticile arată că atât speranța de viață, cât și prevalența diabetului sunt în continuă creștere la nivel mondial. În rândul populației de vârstnici, diabetul de tip 2 este o problemă care se extinde, iar o proporție mare dintre pacienții nou-diagnosticați cu diabet zaharat au peste 60 de ani.

Diagnosticarea și tratarea diabetului în rândul persoanelor de peste 60 de ani necesită o abordare unică și flexibilă, spun medicii specialiști, mai ales că vârstnicii care prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet (sau cei care au dezvoltat deja boală) s-ar putea să nu prezinte simptomele clasice așteptate.

Riscurile diabetului la persoanele vârstnice

În cazul în care te întrebai dacă există riscuri crescute când o persoană trecută de 60 de ani dezvoltă diabet, răspunsul este unul complex. De exemplu, vârstnicii sunt adeseori persoane cu un fizic fragil, mai predispuși la îmbolnăviri. Acest lucru poate să însemne că acele complicații legate de diabet sunt mai comune la aceste persoane și mai dificil de ținut sub control.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mai mult, introducerea mișcării în rutina zilnică, în sensul de exerciții fizice ușoare și adaptarea unei diete la cerințele impuse de medic se pot face mai greu în cazul persoanelor vârstnice. Diabeticii mai tineri se adaptează mai ușor la schimbări, însă lucrurile pot sta altfel în cazul vârstnicilor.

Dacă acești pacienți au fost obișnuiți să mănânce nesănătos (multe grăsimi animale, prăjeli, produse cu zahăr etc.) și să nu aibă deloc activitate fizică, pot fi greu de convins să se schimbe după diagnosticul de diabet, deși exact aceste obiceiuri nocive au contribuit la apariția bolii.

Toate complicațiile diabetului, inclusiv unele cognitive, pot să apară în rândul pacienților de peste 60 de ani. Pe lângă probleme renale care pot apărea, cele cardiovasculare sau oculare, diabeticii vârstnici se pot confrunta și cu depresia nediagnosticată, cu probleme sociale cauzat de boală și cu gestionarea altor probleme de sănătate pe care le aveau deja înainte de diagnosticul de diabet. În plus, mulți dintre pacienții vârstnici cu diabet sunt predispuși la hipoglicemie.

Complicațiile diabetului la populația vârstnică

Diabetul este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în rândul vârstnicilor, însă rolul diabetului în mortalitatea acestei populații este subestimat, deoarece atunci când pacienții mor din cauze de natură cardiovasculară, diabetul de cele mai multe ori nu este considerat o cauză care a contribuit la decesul persoanei.

La o vârstă înaintată, diabetul poate avea multe riscuri și complicații:

Riscul de evenimente macrovasculare (boală cardiovasculară, boală cerebrovasculară și boală arterială periferică) 

Acest risc este dublu la pacienții vârstnici cu diabet, comparativ cu grupurile de control. Riscul acestor evenimente este corelat cu durata diabetului, cu valorile hemoglobinei glicate (Hgb A1C) și cu prezența factorilor de risc tradiționali, cum ar fi fumatul, hipercolesterolemia și hipertensiunea arterială.

Riscul de complicații microvasculare 

Și acest risc este, de asemenea, unul ridicat la persoanele vârstnice. Experții sunt de părere că există o corelație puternică între riscul de a suferi aceste complicații și hemoglobina glicată (Hgb A1C), durata în ani a diabetului, hipertensiunea arterială și hiperlipidemia pacientului.

Riscul unei hipoglicemii severe sau fatale

Acest risc, asociat cu administrarea agenților orali sau cu folosirea insulinei, crește în mod exponențial odată cu vârsta. Acest risc crescut de hipoglicemie la persoanele cu vârstă înaintată este legat, în parte, de răspunsurile reduse la glucagon, cel mai important hormon implicat în reglarea echilibrului glicemic, pe lângă insulină. Din cauza acestei deficiențe a glucagonului, pacienții vârstnici sunt dependenți de epinefrină pentru a preveni hipoglicemia.

Riscul de depresie și tulburări cognitive

Studiile au arătat că pacienții vârstnici cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta depresie și de a avea tulburări cognitive, comparativ cu grupurile de control de aceeași vârstă, care nu sufereau de diabet. Depresia la pacienții vârstnici cu diabet reprezintă un puternic indicator în ceea ce privește spitalizarea și decesul. Diabetul la persoanele vârstnice este în mod clar un factor de risc pentru demență vasculară și, totodată, ar putea fi un factor de risc pentru boala Alzheimer.

Recomandări pentru tratarea diabeticilor cu vârste de peste 60 de ani

Strategiile și obiectivele de tratament potrivite pentru vârstnicii cu diabet depind de sănătatea generală a pacientului. În urma cercetărilor, oamenii de știință recomandă ca, la pacienții cu vârste de 60 de ani și peste cu diabet nou diagnosticat, un endocrinolog sau un medic specialist în îngrijirea diabetului să lucreze cu medicul de familie și cu pacientul în dezvoltarea obiectivelor individualizate de tratament al diabetului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În cazul acelor pacienți cu diabet care au și afectare cognitivă (de exemplu, deficiență cognitivă ușoară sau demență), regimurile de medicație ar trebui să fie simplificate și țintele glicemice adaptate, pentru a îmbunătăți complianța la tratament și a preveni complicațiile.
Pentru pacienții care sunt tratați cu insulină, se recomandă monitorizarea frecventă a glicemiei (dacă este posibil, cu ajutorul unui dispozitiv de monitorizare continuă a glicemiei), în plus față de HbA1c. 

Diabeticii vârstnici care suferă de fragilitate trebuie să primească de la medic recomandări pentru o alimentație bogată în proteine pentru a preveni malnutriția și pierderea și mai mare în greutate. Carnea slabă, ouăle, brânzeturile slabe, tofu, fasolea, lintea, arahidele sunt surse bune de proteine.

Pentru acei diabetici de peste 60-65 de ani care nu ating țintele glicemice cu metformină și cu schimbări sănătoase în stilul de viață, medicul poate adăuga în schema de tratament alți agenți orali sau injectabili și insulină.

Nu mai puțin important, pentru pacienții cu vârste de 65 de ani și peste care au prediabet, se recomandă un program de stil de viață care să prevină sau să întârzie progresia spre diabet. Progresia de la prediabet la diabet poate fi încetinită substanțial, o meta-analiză arătând că intervenția în stilul de viață pentru a scăpa de kilogramele în plus și a crește activitatea fizică a redus rata de progresie a diabetului cu 71% în decurs de 4 ani.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Treatment of Diabetes in Older Adults: An Endocrine Society* Clinical Practice Guideline
https://academic.oup.com/jcem/article/104/5/1520/5413486#204400941
1. Studiul „Treatment of Diabetes in Older Adults: An Endocrine Society* Clinical Practice Guideline”, apărut în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 104, Issue 5, May 2019, Pages 1520–1574, https://doi.org/10.1210/jc.2019-00198, autori: Derek LeRoith et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0