Celulele stem modificate, un posibil leac pentru diabetul de tip 1

Potrivit unui nou studiu publicat in Science Translational Medicine, cresterea nivelului unei proteine din celulele stem ale sangelui, astfel incat sistemul imunitar sa inceteze sa atace celulele insulinei din pancreas, ar putea fi calea de a stopa diabetul de tip 1.

Cercetatorii de la Harvard Medical School's Boston Children's Hospital, din Massachusetts, au descoperit ca ar putea inversa hiperglicemia in cazul soarecilor diabetici, prin modificarea celulelor stem "defecte", pentru a creste productia unei proteine numite PD-L1.

In diabetul de tip 1, pancreasul nu produce suficienta insulina. Fara o cantitate suficienta de insulina, corpul nu poate transforma zaharul din sange (sau glucoza) in energie pentru celule, iar rezultatul este ca aceasta glucoza se acumuleaza in exces in sangele pacientului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In timp, hiperglicemia (cantitatea prea mare de glucoza in sange) duce la complicatii grave, cum ar fi problemele de vedere si distrugerea vaselor de sange, a nervilor si a rinichilor.

Sistemul imunitar ataca celulele beta pancreatice

Corpul produce insulina in pancreas, un organ situat in spatele stomacului. El contine celule beta care produc insulina sic are, in mod normal, simt nivelul glucozei din sange si secreta o cantitate exacta de insulina pentru a mentine glicemia la niveluri normale.

In diabetul de tip 2, o "eroare" in sistemul imunitar face ca celulele inflamatorii T sa atace celulele beta ale pancreasului. Obiectivul oamenilor de stiinta este sa gaseasca un leac pentru diabetul de tip 1, sa gaseasca un mod de a preveni sau de a opri sistemul imunitar sa mai atace celulele beta pancreatice.

De-a lungul timpului, mai multe abordari au fost incercate pentru a modifica raspunsul imunitar, insa niciuna nu a dat rezultate.

Ce arata noul studiu

Acum, in cadrul noului studiu, cercetatorii condusi de Paolo Fiorina au descoperit de ce tratamentele care folosesc propriile celule ale unei persoane este posibil sa nu functioneze intotdeauna.

"Noi am descioerit ca in diabet, celulele stem din sange sunt defecte, incurajand inflamatia si, eventual, ducand la instalarea bolii", explica profesorul Paolo Fiorina.

 
 

Defectul pe care oamenii de stiinta l-au descoperit este ca celulele stem din sange nu produc o cantitate suficienta dintr-o proteina numita PD-L1, care respinge atacul celulelor T.

"Remodelarea sistemului imunitar"

PD-L1 este o molecula care ajuta la mentinerea echilibrului sistemului imunitar. Atunci cand aceasta molecula se lipeste de o alta proteina numita PD-1, care sta pe suprafata celulelor T, ea le dezactiveaza.

Oamenii de stiinta au facut mai multe experimente si au descoperit ca celulele stem din sange modificate au redus reactia inflamatorie imuna atat la celulele umane, cat si la celulele soarecilor.

Cand au injectat soarecii diabetici cu celulele stem modificate, oamenii de stiinta au descoperit ca aceste celule au calatorit catre pancreasul animalelor si au inversat hiperglicemia pe termen scurt. Tot la animale, pe termen lung, s-a observat ca o treime dintre soareci si-a mentinut nivelul normal al glicemiei pentru tot restul vietii animalelor.

"Chiar exista o remodelare a sistemului imunitar atunci cand am injectat aceste celule", subliniaza profesorul Paolo Fiorina.

Cercetatorii au experimentat doua modalitati de a face ca celulele stem din sange sa produca mai multa proteina PD-L1: o metoda care a introdus o gena sanatoasa pentru PD-L1 si o alta metoda care a modificat proteinele celulelor cu un "cocktail" format din trei molecule mici. Ambele metode au avut acelasi efect de reversibilitate a diabetului.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0