Cele mai frecvente complicatii ale diabetului

În condițiile unui control inadecvat al diabetului, situație întâlnită atunci când cei care suferă de diabet zaharat de tip 2  au prejudecăți greșite în privința importanței instituirii unui tratament medicamentos al diabetului și unor schimbări în stilul de viață, se produce - inevitabil - o creștere excesivă a zahărului (glucozei) în sânge. Această creștere a glicemiei, după o perioada mai lungă de timp, va provoca leziuni în tot organsimul, afectând în principal ochii, rinichii, vasele de sânge, inima și sistemul nervos.

Iată de ce trebuie luate măsuri terapeutice și dietetice adecvate, menținute în mod constant, întrucât dacă este neglijat, diabetul nu se vindecă de la sine.

Controlul greutății corporale și practicarea sportului ajută foarte mult în ameliorarea simptomelor diabetului, mai ales la pacienții obezi și supraponderali, însă monitorizarea terapeutică de către medicul specializat în boli de nutriție se impune în continuare.

Trebuie neapărat să urmezi recomandările medicului specialist, întrucât complicațiile diabetului zaharat pot fi prevenite ușor cu o dietă adecvată, activitatea fizică regulată și utilizarea de medicamente antidiabetice orale sau insulină. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În lipsa acestor măsuri, iată care sunt organele unde se instalează complicațiile cele mai frecvente ale diabetului zaharat:

1. Picioarele

Piciorul diabetic reprezintă una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat și se caracterizează prin leziuni ale pielii și scăderea senzațiilor tactile (neuropatia diabetică) la nivelul membrelor inferioare, din cauza prejudiciilor create la nivelul vaselor de sânge și nervilor ce deservesc zona. În cazuri severe, se ajunge până la amputarea membrului afectat.

Pentru a preîntâmpina această problemă, se impun tratamentul sistemic și măsuri de igienă speciale local, cum ar fi spălarea și uscarea piciorului cu un săpun blând și hidratarea zilnică, cu loțiuni de corp hipoalergenice, insistând la nivelul călcâielor și labei piciorului.

Complicațiile la nivelul piciorului care pot apărea în diabet sunt:

Infecții și ulcere. Din cauza circulației deficitare și a neuropatiei, tăieturile sau veziculele de la nivelul piciorului se pot transforma cu ușurință în ulcere care se infectează și nu se vindecă. Ulcerele pot ajunge până la os și pot duce inclusiv la pierderea piciorului.

Bătături. Batăturile și calusurile care pot apărea la laba piciorului trebuie tratate corespunzător, altfel se pot transforma în ulcere.

Piele uscată, crăpată. Circulația deficitară și neuropatia pot duce la uscarea excesivă a pielii. Acest lucru poate părea inofensiv, dar pielea uscată se crapă mai ușor. Crăpăturile se pot transforma în răni și infecții care se vindecă foarte greu.

Deformarea unghiilor. Fii atent dacă observi că ai unghii încarnate sau infecții fungice, deoarece, dacă sunt lăsate netratate, poți dezvolta complicații grave. 

2. Ochii

În cazul în care diabetul nu este bine controlat, pot apărea problemele oculare:

 • la nivelul corneei se poate forma o opacitate ce generereaza vedere încețoșată;
 • glaucomul este cauzat de lezarea nervului optic și poate duce la pierderea câmpului vizual;
 • edem macular cauzat de depunerea și acumularea de lichide și proteine în macula ochiului, regiunea centrală a retinei, care se îngroașă
 • retinopatia diabetică se produce când leziunile în vasele de sânge ale retinei proavocă orbirea permanentă.

Toate persoanele cu diabet ar trebui să consulte un oftalmolog cel puțin o dată pe an. În cazul în care pacientul diabetic percepe instalarea vederii neclare sau încețoșate, se impune de urgență vizita la oftalmolog. Tratamentul retinopatiei diabetice se poate face prin fotocoagulare cu laser, chirurgie sau injecții intraoculare.

3. Sistemul nervos

Neuropatia diabetică este o degenerare progresivă a nervilor care determina scăderea senzației în anumite părți ale corpului, cum ar fi picioarele, provocând piciorul diabetic sau senzația de arsură, rece sau furnicături la nivelul membrelor afectate.

Dacă nu tratezi diabetul, riști să îți pierzi orice simț al membrelor afectate. Leziunile nervilor legate de sistemul digestiv pot cauza probleme ca greață, vărsături, diaree sau constipație. La bărbați, diabetul netratat poate duce inclusiv la disfuncție erectilă.

4. Rinichii

Complicația cea mai frecventă la acest nivel este reprezentată de nefropatia diabetică - o modificare ce intervine la nivelul vaselor de sânge ce alimentează rinichii, cu consecințe manifestate prin afectarea proceselor de filtrare a sângelui. Drept urmare, se poate instala insuficiență renală.

Una dintre analizele care indică apariția nefropatiei este prezența albuminei în urină; cu cât este mai mare cantitatea de albumina în urină, cu atât este mai gravă nefropatia.

Leziunile severe la nivelul rinichilor pot duce atât la insuficiență renală cât și la o boală renală ireversibilă în stadiu terminal, care poate necesita dializă sau transplant de rinichi.

5. Inima și sistemul cardiovascular

Când diabetul nu este controlat, se instalează un risc crescut de a face infarct miocardic, hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral.

Din punct de vedere al afectării sistemului circulator, complicațiile care pot apărea sunt:

 • din cauza creșterii concomitente a valorilor colesterolului și ale trigliceridelor, se pot instala ateroscleroza și bolile vasculare periferice la nivelul arterelor membrelor inferioare, întrucât vasele pot prezenta obstrucții sau ocluzie, cu îngustarea și rigidizarea arterelor;
 • impotența (prin afectarea vaselor care iriga sistemul genital masculin);
 • infecții recurente, întrucât prezența masivă a zahărului în sânge slăbește sistemele naturale de apărare a corpului.

6. Sănătatea dinților și a gingiilor

Persoanele cu diabet se confruntă cu un risc mai mare decât în mod normal de a avea probleme grave de sănătate dentară și orală. 

Dacă nivelul zahărului din sânge nu este ținut sub control, riști să apară probleme de sănătate dentară și orală. Acest lucru se datorează faptului că diabetul necontrolat afectează celulele albe din sânge, care te protejează de infecțiile care pot apărea în gură. 

Placa lăsată netratată poate duce la carii dentare, boli ale gingiilor (gingivită), parodontită și, în timp, la pierderea dinților. 

Fii atent la semnele care îți indică probleme dentare, inclusiv dacă observi că ai gingiile umflate, sensibile sau care sângerează la periaj. Indiferent dacă ai sau nu diabet, spală-te regulat pe dinți, folosește ață dentară pentru a curăța spațiile interdentare și clătește-te zilnic cu apă de gură antiseptică. Mergi periodic la  medicul dentist pentru a preveni problemele grave.

Complicațiile diabetului gestațional

Diabetul gestational reprezintă o situație particulară a gravidei, care poate dezvoltă o formă de diabet specifică doar în timpul sarcinii; complicațiile nedepistarii și abordării corecte prin măsuri dietetice sau chiar tratament pot fi următoarele:

 • Creșterea excesivă a fătului, până la 5-6 kg sau chiar mai mult, situație care poate duce la complicații în timpul nașterii
 • Dezvoltarea diabetului zaharat în viitor la mama
 • Dezvoltarea diabetului zaharat sau obezității la copil, în viitor, la orice vârstă
 • Risc crescut de avort spontan sau de mortalitate infantilă
 • Hipoglicemia nou-născutului, deoarece după naștere, copilul nu mai primește glucoza mamei

Pentru a preveni toate aceste complicații, este importantă detectarea precoce a bolii, prin efectuarea mai multor teste, nivelul de zahăr din sânge și urină, hemoglobină glicozilata, monitorizare medicală pe toată durata sarcinii.

Nu uita!

Diabetul necontrolat poate duce la multe complicații pe termen scurt, dar și pe termen lung, afectându-ți sănătatea, printre care hipoglicemia, bolile cardiace, deteriorarea nervilor și amputarea, precum și probleme de vedere. Este esențial că diabeticii să fie conștienți de complicațiile care pot să apară că rezultat al diabetului, pentru a se asigura că primele simptome ale oricărei posibile boli sunt depistate înainte că acestea să se dezvolte într-o complicație greu de gestionat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 Diabetes Complications and Amputation Prevention

 What are the major complications of diabetes?

https://www.diabetes.org/diabetes 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0