Picior Diabetic: Cauze, Diagnosticare, Simptome, Tratament & Prevenție

1. Despre piciorul diabetic
   1.1. Ce este piciorul diabetic
   1.2. Cauzele apariției piciorului diabetic
   1.3. Primele semne ale piciorului diabetic
   1.4. Forme de manifestare ale piciorului diabetic
   1.5. Diagnosticarea piciorului diabetic
   1.6. Complicațiile piciorului diabetic
2. Tratarea piciorului diabetic
   2.1. Tratarea calusurilor
   2.2. Tratarea ulcerațiilor piciorului diabetic
   2.3. Tratarea infecțiilor piciorului diabetic
   2.4. Tratarea gangrenelor
   2.5. Tratarea diformităților piciorului diabetic
3. Cum se previne piciorul diabetic
   3.1. Reguli importante de igienă pentru picioare în cazul persoanelor bolnave de diabet
   3.2. Protejarea picioarelor în cazul persoanelor bolnave de diabet
   3.3. Examinarea periodică a piciorului pentru diabetici
   3.4. Remedii pentru picioare reci la diabetici
   3.5. Stil de viață sănătos

 

 

1. Despre piciorul diabetic

În diabetul zaharat, cantitatea de glucoză prezentă în sânge (glicemia) este prea mare. În timp, acest lucru îți poate afecta nervii sau vasele de sânge. Tocmai pentru că nervii periferici sunt deteriorați sau afectați din cauza diabetului, pacientul poate să aibă o capacitate redusă de a simți durerea la nivelul picioarelor. Asta înseamnă că pacientul poate să nu simtă o tăietură, o bășică, o rană ori inflamație. Leziunile de la picioare precum cele enumerate anterior, pot provoca ulcerații și infecții. În cazuri grave se poate ajunge chiar la amputare. Deteriorarea vaselor de sânge poate să însemne, totodată, că picioarele pacientului nu primesc suficient sânge și suficient oxigen. Tocmai de aceea, dacă un pacient cu diabet are o infecție sau o leziune deschisă, piciorul se va vindeca mai greu.

Recomandările experților DOC.ro

1.1. Ce este piciorul diabetic

Piciorul diabetic este un picior care prezintă orice patologie care rezultă direct din diabetul zaharat sau orice complicație pe termen lung (sau cronică) a diabetului zaharat. Prezența unor caracteristici ale patologiei piciorului diabetic (cum ar fi infecțiile, ulcerațiile și osteoartropatia diabetică) se numește sindromul piciorului diabetic.

Persoanele care au diabet pot să dezvolte multe probleme diferite la nivelul piciorului. Chiar și problemele obișnuite pot să se agraveze la un diabetic și pot duce la complicații grave.

Problemele de la nivelul picioarelor apar cel mai adesea atunci când în organism există o deteriorare a nervilor, numită și neuropatie. Această neuropatie poate provoca senzații de furnicături, durere (ca de arsuri sau ca de înțepături) sau slăbiciune la nivelul piciorului. Totodată, poate să provoace pierderea simțurilor la nivelul picioarelor, astfel că pacientul se rănește sau se lovește și este posibil să nici nu știe acest lucru.

1.2. Cauzele apariției piciorului diabetic

Diabetul zaharat este o boală care afectează în primul rând circulația microvasculară. În extremități, boala microvasculară datorată "capilarelor acoperite cu zahăr", limitează alimentarea cu sânge a structurilor superficiale și a celor profunde.

Presiunea care se datorează pantofilor care nu se potrivesc așa cum trebuie pe picior sau traumatismele compromit și mai mult alimentarea locală cu sânge la nivel microvascular, iar pacientul este astfel mai predispus la infecții care pot implica pielea, țesuturile moi, oasele sau toate acestea la un loc. De asemenea, diabetul accelerează boala la nivel macrovascular. Diabetul poate cauza două probleme care îți pot afecta picioarele:

  • Neuropatia diabetică. Diabetul care nu a fost ținut sub control poate să îți afecteze sau să îți deterioreze nervii. Dacă ai nervi afectați la nivelul picioarelor și labei piciorului, este posibil să nu simți căldura, frigul sau durerea. Lipsa acestor senzații este numită "neuropatie diabetică senzorială". Dacă nu simți o tăietură sau o leziune de pe piciorul tău din cauza neuropatiei, tăietura se poate agrava și se poate infecta. Mușchii piciorului s-ar putea să nu funcționeze corespunzător, deoarece nervii care fac mușchii să funcționeze sunt deteriorați. Piciorul nu se poate alinia corect și se poate crea prea multă presiune într-o anumită zonă a piciorului.
  • Boala vasculară periferică. Diabetul afectează totodată și circulația sângelui. Fără o bună circulație a sângelui, va dura mai mult timp ca o rană sau o leziune să se vindece. Proasta circulație a sângelui în brațe și în picioare este numită "boala vasculară periferică". Aceasta este o tulburare care afectează vasele de sânge care sunt departe de inimă. Dacă ai o infecție care nu se vindecă din cauza unei slabe circulații a sângelui, ai un risc mare de a dezvolta ulcerații sau gangrenă (moartea țesuturilor din cauza lipsei sângelui).

1.3. Primele semne ale piciorului diabetic

În funcție de nervii afectați, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere și amorțeală la extremități și până la probleme apărute la nivelul sistemului digestiv, tractului urinar, vaselor de sânge și inimii. Neuropatia periferică nu trebuie trecută cu vederea. Neuropatia diabetică este cea mai întâlnită formă de neuropatie diabetică.

Picioarele și laba piciorului sunt adeseori primele afectate, urmate apoi de mâini și de brațe. Semnele și simptomele neuropatiei periferice se agravează de cele mai multe ori noaptea și pot fi:

  • Amorțeală sau capacitatea redusă de a simți durerea sau schimbările de temperatură;
  • O senzație de furnicătură sau de arsură;
  • Dureri ascuțite sau crampe;
  • Sensibilitate crescută la atingere - pentru unii oameni, chiar și greutatea unui cearceaf de pat poate fi agonizantă;
  • Slăbiciune musculară;
  • Pierderea reflexelor, în special în gleznă;
  • Pierderea echilibrului și coordonării;
  • Probleme grave ale piciorului, cum ar fi ulcerații, infecții, deformări și dureri osoase și dureri articulare.

1.4. Forme de manifestare ale piciorului diabetic

Există o serie de simptome pe care trebuie să le ai în vedere, mai ales că acestea reprezintă semnale de alarmă care indică faptul că ai o problemă gravă. Așadar, contactează-ți medicul sau mergi la un control dacă prezinți următoarele simptome (manifestări ale piciorului diabetic care pot însemna că ai un risc de amputare):

  • Unghii încarnate;
  • Bășici;
  • Negi plantari pe tălpile picioarelor (umflături de culoarea pielii, cu pete întunecate);
  • Piciorul atletului;
  • O rană/ inflamație deschisă sau o rană care sângerează;
  • Umflătură;
  • Roșeață;
  • O zonă care emană căldură;
  • Durere (deși este posibil să nu simți nimic dacă ai terminațiile nervoase deteriorate);
  • Piele decolorată;
  • Un miros neplăcut;
  • O ulcerație care durează mai mult de 1-2 săptămâni;
  • O ulcerație care este mai mare de 2 centimetri;
  • O rană/plagă care nu începe să se vindece rapid;
  • O ulcerație atât de adâncă, încât poți vedea osul dedesubt.

Neuropatia periferică

Neuropatia periferică, un rezultat al deteriorării nervilor periferici, provoacă deseori slăbiciune, amorțeală și durere la nivelul mâinilor și picioarelor. Această boală neurologică poate să afecteze și alte zone ale corpului. Neuropatia periferică poate să rezulte în urma unor leziuni sau traumatisme, sau să apară în urma unor infecții, însă una dintre cele mai frecvente cauze este diabetul zaharat. Astfel, mai bine de jumătate dintre persoanele cu diabet dezvoltă, la un moment dat, un anumit tip de neuropatie, precum neuropatia periferică.

Calusuri

La persoanele cu diabet, sub presiunea mărită asupra tălpii, poate să apară o îngroșare a pielii, iar astfel se formează un calus care seamănă cu o bătătură. Calusurile apar mai des și se formează mai repede la picioarele persoanelor cu diabet zaharat. Asta pentru că există zone cu presiune mai mare sub picior, de exemplu o zonă din talpă unde se află articulațiile care stau la baza degetelor de la picior. Pielea din acea zonă poate să se îngroașe foarte mult, iar dacă s-a format un calus (care seamănă cu o bătătură), asta înseamnă că va trebui să porți pantofi speciali. Calusurile, dacă nu sunt tratate, vor deveni chiar mai groase, se vor rupe și se vor transforma în ulcere (răni deschise). Nu încerca niciodată să tai calusurile de unul singur - această acțiune poate duce la apariția ulcerelor și la infecție. Lasă-l pe medicul specialist să taie calusurile.

Ulcerații

O altă manifestare a "piciorului diabetic" sunt ulcerațiile. Aceste ulcere apar cel mai adesea în talpă, în zona imediată de sub degete sau chiar sub degetul mare de la picior. Chiar dacă unele ulcerații nu dor, fiecare dintre acestea trebuie văzută imediat de un medic. Dacă neglijezi ulcerațiile, acest lucru poate duce la infecții, care la rândul lor pot duce la pierderea membrului.

Piciorul atletului

"Piciorul atletului" este o ciupercă microscopică ce provoacă mâncărime, roșeață și crăparea pielii. Aceasta este o infecție fungică destul de comună și nu trebuie să fii neaparat atlet sau sportiv ca să o faci. Microorganismele (din categoria fungilor) pot să pătrundă prin crăpăturile din pielea ta și pot provoca o infecție. Medicamentele antifungice (care omoară fungii) sunt folosite pentru a trata piciorul atletului.

Infecții

Compromiterea circulației sângelui care apare pe fondul bolii microvasculare, de cele mai multe ori în asociere cu pierderea senzației din cauza neuropatiei, predispune persoanele cu diabet zaharat la numeroase infecții ce apar la picior. Aceste infecții au un spectru larg, de la infecții simple, la celulite superficiale și până la osteomielite cronice. Infecțiile piciorului diabetic de obicei pot îmbrăca una dintre următoarele forme:

Infecții superficiale ale pielii

Diabetul poate provoca modificări ale pielii de la nivelul picioarelor. În timp, pielea picioarelor tale poate deveni foarte uscată. Pielea se poate exfolia și se poate crăpa foarte ușor, iar problema este că nervii care controlează hidratarea și sebumul din picior nu mai funcționează așa cum ar trebui. Nu aplica uleiuri sau creme între degetele de la picioare, chiar dacă ai pielea uscată. Excesul de umezeală poate duce la infecție. Așa că ai grijă de picioarele tale și hidratează-le așa cum ți-a recomandat medicul tău, pentru a preveni infecțiile superficiale ale pielii.

Infecții ale unghiilor

Infecția fungică a unghiei (numită și onicomicoză) este o altă complicație cu care te poți confrunta dacă ai sindromul piciorului diabetic. Unghiile care sunt infectate cu o ciupercă microscopică pot să se decoloreze (devin opace sau au o culoare gălbuie spre maronie), sunt groase și fragile și se pot separa de restul unghiei. În unele cazuri, unghia se poate rupe, devine fărâmicioasă. Mediul întunecat, umed și cald al pantofilor poate spori dezvoltarea fungilor. În plus, o leziune sau o rană la nivelul unghiei poate să însemne că ai un risc mai mare de a face o infecție fungică a unghiei. Nu uita: aceste infecții sunt dificil de tratat.

Celulite

Conform definiției medicale, celulitele reprezintă o inflamație a țesutului celular subcutanat. În cazul celulitelor, sunt prezente leziuni sensibile ale pielii, leziuni eritematoase, care sunt uneori acompaniate de limfangită, o boală care constă în inflamarea acută sau cronică a vaselor limfatice. Este posibil ca limfangita să sugereze o infecție cu streptococi de grup A. Pot fi observate bule (leziuni ce seamănă cu veziculele, dar de dimensiuni mai mari), iar aceste bule se datorează, de obicei, infecției cu Staphylococcus aureus, însă ocazional, cu streptococi de grup A. În cazul celulitelor, nu sunt prezente ulcere sau plăgi/răni care supurează.

Osteomielita acută

Exceptând cazul în care este prezentă neuropatia periferică, pacientul simte durere la locul în care se află osul afectat. De obicei, febra și adenopatia regională sunt abstente.

Osteomielita cronică

Temperatura pacientului este, de obicei, mai mică de 38 de grade Celsius. Secrețiile de lichid sunt, de obicei, neplăcute și urât mirositoare. Nu se observă limfangita. Durerea poate sau nu să fie prezentă, în funcție de gradul de neuropatie periferică. Ulcerele adânci, penetrante, și tracturile sinusale (când există diagnosticul de osteomielită cronică) sunt de obicei localizate între degetele de la picioare sau pe suprafața plantară a piciorului. De obicei, printre zonele afectate nu se află călcâiul.

Gangrene

În unele cazuri, pacientul cu diabet poate avea infecții profunde ale pielii și ale țesuturilor moi la unul sau la ambele picioare. Diabetul poate să scadă cantitatea de sânge care circulă la nivelul picioarelor pacientului. Astfel, pentru că persoana nu are o bună circulație a sângelui în picioare, va fi tot mai greu ca o rană, o leziune sau o infecție să se vindece. Uneori, o infecție gravă nu se vindecă niciodată. Infecția ar putea duce la gangrenă. Cel mai vizibil semn al unui ulcer grav la picior este țesutul negru (numit escară) din preajma acelui ulcer.

Acesta se formează din cauza absenței circulației normale a sângelui în zona care înconjoară ulcerul. Gangrena parțială sau completă, care se referă la moartea țesutului din cauza infecțiilor (țesutul este necrozat) poate să apară în jurul ulcerului la picior. În acest caz, pot să apară durerea, amorțeala și o secreție mirositoare.

Diformități la nivelul piciorului

În cazul persoanelor care au sindromul piciorului diabetic pot apărea diformități la nivelul membrelor inferioare. Piciorul Charcot (sau artropatia Charcot) este o boală care se caracterizează prin degenerare osoasă și articulară, care pot duce la diformități devastatoare. De obicei, piciorul Charcot se prezintă ca un picior umflat și cald, după un traumatism minor.

1.5. Diagnosticarea piciorului diabetic

Evaluarea medicală ar trebui să includă un examen fizic amănunțit și o discuție despre istoricul pacientului. Diagnosticarea poate să includă, totodată, test de laborator, radiografii și alte metode de investigație îndreptate către circulația sângelui în picioare și consultarea unor medici specialiști.

  • Examenul clinic și istoricul pacientului: mai întâi, medicul va pune pacientului o serie de întrebări despre simptome și apoi îl va examina. Această etapă de examinare ar trebui să includă semnele vitale ale pacientului (temperatură, puls, tensiune arterială și respirație), examinarea senzațiilor din picioare și laba piciorului și o examinare a circulației sângelui în picioare și laba piciorului, precum și o examinare amănunțită a zonelor cu probleme.
  • Teste de laborator: medicul poate decide să recomande o analiză completă a sângelui, care îl va ajuta să determine prezența și severitatea infecției de la picior. O valoare foarte mare sau foarte mică a globulelor albe din sânge sugerează o infecție gravă. Totodată, medicul poate să verifice glicemia pacientului, fie printr-o înțepătură în deget, fie printr-o analiză de laborator.
  • Analize cu raze X: medicul poate recomanda efectuarea unor investigații cu raze X la nivelul picioarelor (și laba piciorului) pentru a evalua semnele și pentru a vedea cât de afectate sunt oasele sau dacă este vorba de artrită, pentru a vedea daunele produse de infecție, corpuri străine în țesuturile moi, etc. Gazele prezente în țesuturile moi indică gangrenă, o infecție foarte gravă, care poate pune viața în pericol și care poate duce la pierderea piciorului.
  • Ultrasunete - medicul poate recomanda o ecografie Doppler pentru a vedea circulația sângelui prin arterele și venele din extremitățile inferioare. Testul nu este dureros.
  • Consultația - medicul poate cere unui chirurg vascular, unui chirurg ortoped sau ambilor specialiști să examineze și ei pacientul. Acești specialiști au experiență în ceea ce privește infecțiile diabetice ale extremităților inferioare, problemele oaselor sau problemele legate de circulația sângelui
  • Angiograma - dacă chirurgul vascular determină că pacientul are o slabă circulație a sângelui în extremitățile inferioare, o angiogramă poate fi efectuată ca pregătire pentru operație, pentru a îmbunătăți circulația sângelui în picioare

1.6. Complicațiile piciorului diabetic

Dacă suferi de sindromul piciorului diabetic este extrem de important, printre altele, să știi când trebuie să mergi la doctor. Dacă ai început să observi carne sau țesut de culoare neagră în jurul unei zone amorțite (în care nu mai simți nimic), mergi la medic imediat, pentru a primi tratamentul corespunzător pentru un ulcer infectat al piciorului. Dacă sunt lăsate netratate, ulcerele pot provoca abcese și se pot răspândi și la alte zone ale piciorului și ale labei piciorului. În acest punct, ulcerele pot fi adesea tratate doar cu ajutorul intervenției chirurgicale, prin amputare sau prin înlocuirea pielii pierdute cu variante sintetice care înlocuiesc pielea.

2. Tratarea piciorului diabetic

Tratamentul sindromului piciorului diabetic implică mai multe paliere, iar unul dintre acestea este legat de tratamentul medicamentos. Dacă medicul determină că o rană sau un ulcer de pe piciorul pacientului este infectat(ă) sau dacă rana ori leziunea are un risc mare de a se infecta, antibioticele vor fi medicamentele prescrise pentru a trata acea infecție sau o potențială infecție. Însă este foarte important ca pacientul să ia întreaga serie de antibiotice, așa cum i-au fost ele prescrise. De asemenea, în funcție de formele de manifestare ale sindromului piciorului diabetic, pacientul poate să primească un tratament diferit, care este adaptat și la severitatea simptomelor pe care le are.

Există o serie de tratamente cu efect regenerativ precum suplimentarea cu acid alfa lipoic și benfotiamina (vitamina B1), dar și pentru scăderea intensității durerii. Acesta nu împiedică complicațiile care se pot instala în timp în condițiile persistenței factorilor de risc sau a unei îngrijiri neadecvate. De aceea trebuie administrate cu prudență sau ca adjuvant cu cele regeneratoare, în condițiile unor dureri de nesuportat. Terapiile adresate durerii neuropate pot include amitriptilina, nortriptilina, gabapentin, venlafaxina, lidocaina sau terapii de stimulare electrică transcutanată.

2.1. Tratarea calusurilor

Dacă ai un calus sau mai multe calusuri în zona picioarelor sau tălpilor, îngrijirea corespunzătoare a zonei este necesară. În cazul hipercheratozei, acea îngroșare fiziologică sau patologică a stratului comos al pielii, medicamentele pot fi prescrise de medic pentru a înmuia calusurile groase (zone cu piele întărită, de obicei pe talpă). Nu încerca să tai calusul sau să îl îndepărtezi cu un obiect ascuțit, chiar dacă ți se pare o bătătură mică în talpă sau în călcâi. Cremele hidratante pot ajuta la înmuierea pielii și la îndepărtarea calusurilor crăpate.

Aplică crema hidratantă pe calus și acoperă zona peste noapte cu o pungă de plastic sau cu o șosetă - dar doar dacă așa ți-a recomandat medicul să faci. Apoi, cu un prosop sau cu o perie moale, freacă zona cu blândețe pentru a îndepărta cât mai multă piele de pe calusuri. Dacă medicul îți recomandă creme mai puternice, care ar putea fi mai eficiente, folosește-le întocmai cum ți-a explicat. Poți lua în considerare și intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea calusurilor plantare, dar nu există nicio garanție că acel calus nu va reapărea.

2.2. Tratarea ulcerațiilor piciorului diabetic

Ulcerațiile apărute în cazul sindromului piciorului diabetic pot fi tratate în funcție de tip și de severitate. Un ulcer al piciorului este o leziune apărută în piele sau o rană adâncă, care se poate infecta. Ulcerațiile la picior pot rezulta și din zgârieturi minore, din tăieturi sau răni care se vindecă lent sau din cauza pantofilor care ți-au frecat piciorul, pantofi care nu îți vin bine. Intervenția timpurie este importantă în tratamentul ulcerațiilor piciorului diabetic. Cere sfatul medicului tău despre care sunt cele mai bune metode prin care îți poți îngriji rănile și ulcerațiile.

Protocolul pe care îl va adopta medicul variază de ulcerul tău de la picior. Medicul poate face o radiografie la picior, pentru a se asigura că osul nu este infectat. Totodată, medicul poate să curețe orice țesut infectat sau orice țesut mort (necrozat). Este nevoie să mergi la spital pentru acest lucru. De asemenea, medicul poate cere o analiză a culturii acelei ulcerații, pentru a afla ce tip de infecție ai (dacă ai o infecție) și ce tip de antibiotic va funcționa cel mai bine în cazul tău. Menajarea piciorului este foarte importantă. Dacă mergi și calci pe o ulcerație, aceasta poate să devină mai mare și poate forța infecția să pătrundă mai adânc în piciorul tău. Medicul îți poate pune un pantof special sau un alt dispozitiv medical pentru a-ți proteja piciorul.

2.3. Tratarea infecțiilor piciorului diabetic

O infecție reprezintă o complicație gravă a unei ulcerații la picior și necesită tratament imediat. Nu toate infecțiile sunt tratate în același mod. Țesuturile din preajma ulcerațiilor sau ulcerației pot fi trimise la un laborator pentru a determina astfel ce fel de antibiotic va ajuta pacientul. Dacă medicul tău suspectează o infecție gravă, acesta poate recomanda o radiografie, pentru a căuta semnele unei infecții la nivelul osului. Infecția unei ulcerații a piciorului poate fi prevenită prin:

  • spălarea piciorului;
  • dezinfectarea pielii din preajma unei ulcerații;
  • păstrarea ulcerației cât mai uscate, cu schimbări frecvente ale obiectelor de îmbrăcăminte;
  • tratamente cu enzime;
  • obiecte de îmbrăcăminte (șosete) care conțin alginat de calciu pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Dacă infecția progresează chiar și după tratamentele preventive sau cele anti-presiune (adică pacientul nu mai pune presiune pe piciorul afectat), medicul poate prescrie antibiotice, medicamente antiplachetare sau medicamente anticoagulante pentru a trata acea ulcerație infectată. Multe dintre aceste antibiotice atacă stafilococul auriu, bacteria cunoscută pentru faptul că provoacă infecțiile cu stafilococi, sau care atacă streptococul beta-hemolitic, care se găsește în mod normal în intestine.

2.4. Tratarea gangrenelor

La pacienții cu sindromul piciorului diabetic, pot să apară infecții profunde ale pielii și infecții ale țesuturilor moi. De pildă, durerea extremă și sensibilitatea zonei pot să indice sindromul de compartiment sau infecția clostridiană (numită și gangrena gazoasă). Gangrena și ulcerațiile infectate de la picior care nu se vindecă o dată cu tratamentul prescris pot duce la amputarea degetului mare, amputarea piciorului sau amputarea unei părți a piciorului. Chirurgul poate efectua operația de amputare pentru a preveni răspândirea infecției în restul corpului și pentru a salva viața pacientului. O bună îngrijire a piciorului este foarte importantă pentru a preveni infecțiile grave și gangrena (necrozarea țesuturilor).

2.5. Tratarea diformităților piciorului diabetic

Deși se întâmplă rar, afectarea nervilor din cauza diabetului poate duce la modificări în ceea ce privește forma piciorului tău, cum ar fi "piciorul Charcot" (sau artropatia Charcot). Este o boală de origine neurologică care poate afecta forma piciorului. Când medicul suspectează artropatia Charcot la nivelul piciorului, aceasta este o urgență medicală și ar trebui imediat abordată de o echipă multidisciplinară de specialiști. Simpla radiografie poate fi normală, dar o scanare a oaselor poate să prezinte un punct "fierbinte", arătând exact diformitățile piciorului diabetic. Deteriorarea și dezvoltarea diformităților ar trebui limitate prin imobilizarea piciorului într-un gips. Realinierea anumitor oase ale piciorului poate preveni uneori amputația piciorului. Specialiștii spun că dacă diformitățile piciorului persistă, acestea cresc foarte mult riscul de a apărea o ulcerație secundară.

3. Cum se previne piciorul diabetic

Prevenția este crucială în cazul sindromului de picior diabetic, mai ales că statisticile arată că un procent semnificativ dintre pacienții cu diabet care au ulcerații la picioare ajung să fie supuși operațiilor de amputare. Este bine să îți monitorizezi și să îți menții sub control glicemia, deoarece șansele unor complicații apărute din cauza diabetului rămân scăzute atunci când glicemia ta este stabilă.

3.1. Reguli importante de igienă pentru picioare în cazul persoanelor bolnave de diabet

Persoanele cu diabet trebuie să respecte o serie de reguli de igienă a picioarelor, extrem de importante pentru a preveni complicațiile și infecțiile. De exemplu, poți preveni problemele piciorului diabetic dacă:

  • îți speli picioarele în fiecare zi;
  • adopți o igienă corespunzătoare a picioarelor;
  • îți ții unghiile de la picioare tăiate în mod corect, adică nu le tai prea scurte;
  • îți menții picioarele uscate și hidratate;
  • îți schimbi șosetele în mod frecvent;
  • mergi la un medic podiatru pentru îndepărtarea calusurilor și a cornurilor;
  • porți pantofi care ți se potrivesc perfect, nici prea mari, nici prea mici.

3.2. Protejarea picioarelor în cazul persoanelor bolnave de diabet

Un alt lucru important, dacă suferi de diabet zaharat, este să îți protejezi tot timpul picioarele, atât de temperaturile scăzute (de frig), cât și de temperaturile prea ridicate (când afară este prea cald). Dacă ai nervii afectați de diabet, este posibil să îți arzi picioarele și să nici nu știi că s-a întâmplat acest lucru. Urmează următorii pași pentru a-ți proteja picioarele:

  • poartă pantofi la plajă și când mergi prin oraș, pe asfaltul încins;
  • aplică creme cu factor de protecție solară pe laba piciorului (deasupra), pentru a preveni arsurile solare în această zona a pielii;
  • ține-ți picioarele departe de sursele de căldură (reșouri și alte obiecte de acest gen) și de focul deschis;
  • nu pune o sticlă cu apă fierbinte sau orice dispozitiv cu apă caldă peste picioarele tale;
  • poartă șosete chiar și când stai în pat dacă simți că îți îngheață picioarele;
  • iarna poartă bocanci rezistenți la apă, care îți vin perfect în picioare, pentru a-ți menține picioarele calde și uscate.

Încălțămintea potrivită pentru diabetici

Pentru a-ți proteja picioarele, medicul tău îți poate recomanda să porți anumite tipuri de încălțăminte, special concepute pentru acest lucru. Ulcerațiile de la picioare pot reveni chiar și după ce au fost tratate. Țesutul cicatrizat poate să se infecteze dacă zona sau ulcerația s-a agravat din nou, așa că medicul tău îți poate recomanda să porți pantofi sau încălțăminte specială pentru diabetici, pentru a preveni reapariția ulcerațiilor. De asemenea, accesoriile pentru încălțămite, precum branturile, pot ajuta la prevenirea calusurilor și cornurilor. Discută cu medicul tău despre tipurile de încălțăminte, branturi și accesorii (pentru încălțăminte) potrivite pentru diabetici, iar acesta îți va spune ce este indicat să porți.

Gestionarea efortului și presiunii asupra picioarelor

Dacă ai diabet, este importantă gestionarea efortului și a presiunii exercitate asupra picioarelor tale. De exemplu, pentru a preveni formarea ulcerațiilor și a rănilor de tot felul, este bine să preiei o parte din greutatea pusă pe tălpile și picioarele tale. Presiunea exercitată atunci când mergi poate agrava o infecție și poate face ca o ulcerație să se extindă, să se mărească vizibil. Pentru persoanele care sunt supraponderale, presiunea în plus poate fi cauza clară a durerii persistente de la nivelul picioarelor. Medicul tău îți poate recomanda să porți anumite obiecte sau accesorii menite să îți protejeze picioarele, iar unele dintre acestea gestionează presiunea asupra picioarelor. De exemplu, medicul îți poate recomanda:

  • încălțăminte potrivită pentru diabetici;
  • bandaje sau accesorii ce imită gipsul și pe care le porți pe picior;
  • dispozitive care strâng bine piciorul sau care oferă îndeosebi suport pentru picior;
  • ciorapi pentru compresie sau alte accesorii pentru picioare ce oferă compresie;
  • branturi pentru încălțăminte, menite să prevină calusurile și cornurile.

3.3. Examinarea periodică a piciorului pentru diabetici

Prevenirea sindromului piciorului diabetic și problemelor pe care acesta le poate avea implică mai mulți factori. Pe lângă faptul că pacientul trebuie să își țină diabetul sub control, el trebuie să meargă la un doctor cel puțin o dată pe an. Medicul podiatru va examina picioarele pacientului măcar o dată pe an (este recomandat ca pacientul să meargă periodic la doctor), folosind un dispozitiv care testează simțurile la nivelul piciorului.

3.4. Remedii pentru picioare reci la diabetici

Dacă picioarele tale sunt reci tot timpul, un motiv ar putea fi proasta circulație a sângelui, o problemă a sistemului circulator care poate fi uneori legată de fumat, de hipertensiunea arterială sau de bolile cardiovasculare. Nervii deteriorați ai pacientului care nu și-a ținut diabetul sub control pot, de asemenea, să îi facă picioarele să fie tot timpul reci. Alte cauze posibile sunt hipotiroidismul și anemia. Un medic specialist poate indentifica orice probleme medicale care stau la baza acestei neplăceri.

Poartă șosete groase, chiar și atunci când stai în pat. Poartă șosete și noaptea dacă simți că îți îngheață picioarele. Menține circulația corectă a sângelui în picioare. Când stai jos sau întins(ă), ține-ți picioarele sus, mișcă-ți degetele de la picioare și mișcă-ți gleznele de câteva ori pe zi. Nu îți încrucișa picioarele pe perioade mai lungi de timp.

3.5. Stil de viață sănătos

Stilul de viață este extrem de important în prevenirea sindromului piciorului diabetic. Urmând câteva recomandări simple, vei putea preveni eventualele probleme:

  • Ai grijă de tine și ține diabetul sub control. Urmează sfatul medicului tău în ceea ce privește nutriția, exercițiile fizice și medicamentele. Menține-ți glicemia în limitele valorilor normale, în limitele recomandate de medicul tău;
  • Spală-ți picioarele în apă caldă în fiecare zi, folosind un săpun cu acțiune blândă. Testează temperatura apei cu cotul, deoarece nervii distruși sau deteriorați îți pot afecta și senzațiile din mâini. Nu îți lăsa picioarele prea mult în apă. Usucă-ți picioarele bine, în special între degete.
  • Verifică-ți picioarele în fiecare zi și caută să vezi dacă au apărut răni, bășicuțe, roșeață, calusuri sau orice alte probleme legate de piciorul diabetic.
  • Dacă pielea de pe picioare este uscată, hidratează-le și aplică o loțiune după ce ți-ai spălat și uscat picioarele. Nu pune loțiune între degete. Medicul tău îți va spune ce tip de loțiune este mai bine să folosești.
  • Freacă cu blândețe calusurile și cornurile, cu o piatră ponce. Fă acest lucru după baie sau după ce faci duș, când pielea este mai moale.
  • Poartă șosete care ți se potrivesc bine pe picioare și care au un elastic moale. Poartă întotdeauna șosete.
  • Poartă pantofi care ți se potrivesc perfect în picioare. Cumpără pantofi făcuți din piele sau materiale naturale.
  • Dacă fumezi, lasă-te de acest obicei. Fumatul poate face ca problemele legate de circulația sângelui să se agraveze.
  • Dacă ai o problemă la picior care se agravează sau care nu se vindecă, mergi la medic și cere-i sfatul și, totodată, cere-i să îți prescrie un tratament.
  • Asigură-te că medicul tău (specialist în diabet și boli metabolice) îți examinează picioarele la fiecare control periodic. O examinare anuală a picioarelor ar trebui efectuată, iar aceasta ar trebui să includă o inspecție a pielii, o verificare a temperaturii picioarelor și o evaluare a senzației pe care o ai în picioare.
  • Mergi la medicul podiatru (specialistul în picioare) la fiecare 2-3 luni, pentru controale, chiar dacă nu ai niciun fel de probleme la nivelul picioarelor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

[{ads-diabet-second}]

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Diabetes & Foot Problems” - https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/foot-problems
“Diabetes-Related Foot Conditions” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21510-diabetic-feet
“Diabetes Foot Complications” - https://diabetes.org/diabetes/foot-complications
“Diabetes and Your Feet” - https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/healthy-feet.html 
“Diabetic Foot” - https://medlineplus.gov/diabeticfoot.html#:~:text=Foot%20problems%20are%20common%20in,of%20feeling%20in%20your%20feet. 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0