4 retete pentru diabetici: feluri principale si deserturi

Dacă ai diabet, știi deja că, pentru a-ți gestiona mai bine boala, e important să pui accentul pe alimentația sănătoasă. Ți-am pregătit astăzi câteva idei de rețete pentru diabetici, pe care le poți încerca la prânz sau la cină, unele ca fel principal, altele ca desert.

Nu doar ceea ce mănânci îți afectează glicemia, ci și cât de mult mănânci și când. De aceea, dacă ai diabet, probabil că medicul ți-a spus deja că trebuie să ai un program de mese pe care să îl respecți, să îți pregătești feluri de mâncare nutritive, să mânânci cantitatea potrivită, nici prea puțin, nici prea mult și să îți coordonezi mesele cu medicamentele pe care le ai de luat.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce mănânci când ai diabet?

Scopul principal al alimentației este menținerea nivelului normal de zahăr din sânge, ceea ce se poate face prin evitarea alimentelor cu zahăr (bomboane, prăjituri, dulcețuri, băuturi cu zahăr etc.) și a prăjelilor, prin controlul porțiilor, pentru a nu mânca nici în exces, dar nici prea puțin sau mese nehrănitoare și prin împărțirea meselor – se iau 5-6 mese mai mici pe zi in loc de trei mari.

Fibrele pot împiedica creșterea glicemiei după masă, deoarece încetinesc viteza cu care alimentele sunt digerate, așa că trebuie să facă parte din alimentația ta de bază: mai multe legume cu conținut mic de carbohidrați (conopidă, broccoli, varză, dovlecei, spanac, ciuperci, castraveți, vinete), fructe cu indice glicemic mic (fructe de pădure, mere, citrice, vișine, cireșe, avocado, măsline), cantități mici de leguminoase.

Este important să mănânci aproximativ aceeași cantitate de alimente la aceeași oră în fiecare zi. Nu îți face bine nici să sari peste peste mese și nici să te supraalimentezi. Poți ține un jurnal cu ce și cât mănânci ca să i-l arăți medicului și să te sfătuiască în cazul în care trebuie să faci modificări. De altfel, medicul ar trebui să te consilieze cu privire la planul de masă și planul de exerciții fizice, corelate cu medicamentele.

În articolul de astăzi, îți propunem câteva rețete pentru diabetici care sunt și gustoase, și destul de ușor de preparat, pe care le poți pregăti ca fel principal pentru prânz sau cină ori ca desert.

Rețete pentru diabetici: Pui Jalfrezi

O rețetă delicioasă pentru masa de prânz sau pentru cină, de inspirație indiană, puiul Jalfrezi se prepară fără multă bătaie de cap. Dacă nu îți plac anumite ingrediente, înlocuiește-le sau omite-le. De exemplu, coriandrul proaspăt nu e pe gustul tuturor, așa că, dacă nu te încântă, înlocuiește-l cu frunze proaspete de pătrunjel.

Ingrediente pentru 4 porții

800 g de piept de pui, tăiat cubulețe
1 linguriță de chimen măcinat
1 linguriță de coriandru măcinat
1 linguriță de turmeric
1 ceapă medie, feliată
1 ardei gras roșu, tocat
1 lingură garam masala
1 ardei iute mic, tocat (opțional)
o mână de frunze de coriandru proaspete, tocate
orez brun fiert pentru a servi

Pentru sos:

1 ceapă medie, tocată grosier
2 căței de usturoi, tocați
1 ardei iute mic, tocat fin
ulei pentru prăjit
1 cutie de roșii în bulion (fără coji)
1 linguriță de coriandru măcinat
1 linguriță de chimen măcinat
1 linguriță de turmeric
Sare după gust

Mod de preparare

Pieptul de pui tăiat cubulețe se masează cu o linguriță de chimen, o linguriță de coriandru și o linguriță de turmeric, apoi se dă la frigider până faci sosul.

Pentru a pregăti sosul, prăjește o ceapă medie tocată grosier, doi căței de usturoi tocați și un ardei iute mic tăiat fin într-o tigaie mare cu puțin ulei, timp de aproximativ 5 minute, până se rumenesc. Adaugă 300 ml de apă și lasă totul la fiert timp de aproximativ 20 de minute.

Între timp, pune o cutie de roșii în bulion într-un robot de bucătărie și pasează-le (sau zdrobește-le cât mai bine cu o furculiță).

Încălzește o altă tigaie și prăjește ușor o linguriță de coriandru, o linguriță de chimen și o linguriță de turmeric într-un strop de ulei timp de aproximativ un minut, apoi adaugă roșiile pasate în această tigaie și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute.
Apoi, pune la blender și amestecul de ceapă și adaugă-l în sosul de roșii condimentat. Sărează după gust, amestecă, apoi lasă sosul la fiert timp de 20 de minute. 

În tigaia din care ai scos ceapa, pune la prăjit bucățile de pui într-o lingură de ulei. După 4-5 minute, redu focul și adaugă cealaltă ceapă tăiată felii, ardeiul gras tocat și, opțional, celălalt ardei iute, tăiat fin. Amestecă încă 4-5 minute, până când ceapa și ardeiul se mai înmoaie.

Răstoarnă în această tigaie sosul pe care l-ai pregătit mai devreme și mai lasă totul la fiert aproximativ 20 de minute, adăugând un strop de apă dacă se face prea gros. Când timpul a expirat, adaugă și o lingură de masala, amestecă bine și oprește focul. Presară frunzele proaspete de coriandru, tocate. Mâncarea se va consuma pe pat de orez brun. Poftă bună!

Rețete pentru diabetici: Burgeri de somon

Burgerii de somon sunt o alegere bună pentru masa de prânz sau pentru cină, alături de orez brun și o salată de crudități.

Ingrediente pentru 4 porții

4 fileuri de somon dezosate și fără piele, tăiate în bucăți
2 linguri de pastă de curry roșu thailandez
1 bucată de 2 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir, curățată și rasă
1 linguriță de sos de soia
1 legătură de coriandru, jumătate tocată, jumătate frunze alese
1 linguriță de ulei de măsline
felii de lămâie, pentru servire
Orez brun fiert, pentru servire

Pentru salată:

4 morcovi curățați
2 castraveți cornichon
2 linguri oțet
1 linguriță de înlocuitor de zahăr

Mod de preparare

Pune somonul într-un robot de bucătărie cu pasta de curry, ghimbirul, soia și coriandrul tocat și mixează puțin, ca să se mărunțească toate ingredientele și să se amestece. Din acest mestec, formează 4 burgeri. Încinge o lingură de ulei într-o tigaie antiaderentă, apoi prăjește burgerii timp de 5 minute pe fiecare parte (sau mai mult, dacă îți plac mai făcuți), întorcându-i până devin crocanți. Pentru salată, taie fâșii lungi și subțiri de morcovi și de castraveți (poți folosi acel dispozitiv de curățat cartofii) și amestecă-le cu înlocuitorul de zahăr și cu oțetul. Pune pe farfurie câte un burger de somon, pe pat de orez brun și cu puțină salată alături, frunze de coriandru și o felie de lămâie. Poftă bună!

Desert pentru diabetici: Bile din unt de arahide și ciocolată

Dacă ai diabet nu înseamnă că nu te mai poți bucura de dulciuri. Iată un desert pentru diabetici pe care îl poți pregăti numaidecât, din ingrediente simple și sănătoase. Ca să topești ciocolata, pune-o într-un vas deasupra unui alt vas cu apă fierbinte și amestecă până se topește. Dacă nu îți place untul de arahide, poți folosi unt de migdale sau de floarea-soarelui.

Ingrediente pentru 12 bile

½ cană de unt de arahide cât mai natural (fără zahăr, E-uri etc.)
½ cană de cereale expandate
½ cană de bănuți de ciocolată neagră, topită
1 lunguriță de sirop de arțar

Mod de preparare

Pune o hârtie de copt pe o farfurie întinsă, de preferat dreptunghiulară (ideea e să-ți încapă în congelator). Într-un castron, amestecă untul de arahide, cerealele expandate și siropul de arțar, apoi formează 12 bile pe care le pui în farfuria pregătită. Dă farfuria la congelator pentru 15 minute. Apoi, scoate bilele, tăvălește-le prin ciocolata topită, după care pune-le din nou în farfurie și dă-le la congelator încă 20 de minute. 

Desert pentru diabetici: Mere coapte cu topping crocant

Un alt desert pentru diabetici atât gustos, cât și ușor de făcut, este mărul copt cu topping crocant din fulgi de ovăz.

Ingrediente pentru 4 porții

2 căni și jumătate de mere feliate
1 lingură de înlocuitor de zahăr
1 linguriță de suc de lămâie
½ linguriță de amestec de condimente (pudră de scorțișoară, nucșoară și cardamon)

Pentru topping:

4 linguri de fulgi de ovăz
2 linguri de înlocuitor de zahăr
1 lingură de făină integrală
½ linguriță de amestec de condimente ca mai sus
3 lingurițe de unt

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Într-un castron, amestecă merele, înlocuitorul de zahăr, sucul de lămâie și condimentele, apoi pune-le într-o tavă, în care ai așezat o foaie de copt.

Pentru a prepara toppingul, amestecă într-un castron mediu ovăzul, înlocuitorul de zahăr, făina și condimentele. Pune și untul și amestecă totul până când seamănă cu niște firimituri grosiere, apoi presară acest topping peste merele din tavă.

Pune tava la copt timp de 30-35 de minute sau până când mărul este fraged și topping-ul arată maro-auriu. Acest desert pentru diabetici se recomandă a fi servit cald. Dacă dorești, pune pe deasupra și o lingură de înghețată fără zahăr.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Diabetic Diet 
https://medlineplus.gov/diabeticdiet.html
BBC Goodfood - Diabetic recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/diabetes-recipes
EatingWell - 25 Diabetes-Friendly Desserts You'll Want to Make Forever 
https://www.eatingwell.com/gallery/7933746/diabetes-friendly-desserts-to-make-forever/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0