Untul de arahide: beneficii si retete
Untul de arahide, alături de untul de migdale și de untul de caju, câștigă din ce în ce mai multă popularitate și în România, așa că nu ar strica să știi care sunt beneficiile consumului de unt de arahide, dar și cum îl poți consuma pentru a specula la maximum proprietățile sale.
Pe scurt, untul de arahide reduce riscul de diabet, de boli cardiace, dar și de Alzheimer. Totodată, este eficient și în scăderea tensiunii arteriale și în tratarea infecțiilor fungice.
Ce este untul de arahide
Untul de arahide este o pastă făcută din alune uscate, prăjite în prealabil. Acesta este bogat în proteine, carbohidrați, acizi grași, antioxidanți, vitamine și minerale, fiind extrem de hrănitor și sățios.
Valori nutriționale 100 g unt de arahide
- Calorii: 588
- Lipide: 50 g
- Colesterol: 0 g
- Potasiu: 649 mg
- Carbohidrați: 20 g
- Proteine: 25 g
- Calciu: 43 mg
- Fier: 1,9 mg
- Magneziu: 154 mg
- Vitamina B6: 0,5 mg
Beneficii consum unt de arahide
Sursă bogată de proteine
Având în vedere că 100 g de unt de arahide conțin peste 25 de grame de proteine, untul de arahide este considerat o importantă sursă proteică. Proteinele consumate se transformă în aminoacizi și sunt folosite pentru repararea celulară, dar și pentru regenerarea celulelor.
Scade colesterolul
Grăsimile sănătoase din untul de arahide concurează cu cele din uleiul de măsline. Acest unt conține atât grăsimi polinesaturate, cât și grăsimi monosaturate. Fiind grăsimi nesaturate, acestea nu fac rău inimii, ba chiar scad colesterolul LDL “rău”.
Reduce riscul de diabet de tip 2
Untul de arahide conține grăsimi nesaturate, care au efecte benefice asupra rezistenței la insulină. Studiile au dovedit că persoanele care consumă în mod regulat unt de arahide au riscuri mai mici să dezvolte diabet de tip 2.
Sursă generoasă de vitamine
Untul de arahide conține o mulțime de vitamine cu efecte benefice asupra sănătății. Pe de o parte, vitamina A are efecte benefice asupra vederii, în timp ce vitamina C întărește sistemul imunitar. Pe de altă parte, conținutul de vitamina E din untul de arahide previne depunerea grăsimilor pe artere.
Are proprietăți antioxidante
Acidul folic, niacina, riboflavina, resveratrolul și alți antioxidanți care se regăsesc în untul de arahide au un rol important în prevenirea bolilor grave precum cancerul, Alzheimerul, bolile cardiace sau afecțiunile virale.
Reduce riscul apariției calculilor biliari
Calculii biliari apar în special din cauza obezității, a dietelor de tip yo-yo, a unor medicamente administrate pentru scăderea colesterolului ori a anticoncepționalelor. Un studiu mai vechi a dovedit că femeile care consumă unt de arahide în mod regulat au riscuri mai mici să facă calculi biliari, în comparație cu femeile care nu consumă unt de arahide.
De ajutor în dietă
Se crede că untul de arahide ajută la pierderea în greutate prin susținerea senzației de sațietate datorită conținutului său de proteine și grăsimi. Un studiu pe opt ani efectuat de oamenii de știință de la Universitatea Harvard a evaluat istoricul medical a peste 50.000 de femei și a constatat că un consum mai mare de nuci corespunde unei incidențe mai scăzute a creșterii în greutate și a obezității în comparație cu femeile care nu au mâncat niciodată nuci 1. Dar studiul nu a arătat un asociere directă între consumul de nuci și pierderea în greutate.
Deși untul de arahide te poate ajuta să reduci pofta de mâncare, este important să ai grijă la cât de mult unt de arahide consumi. Două porții de unt de arahide reprezintă 50% din grăsimea zilnică și 20% din calorii într-o dietă de 2.000 de calorii pe zi.
Poate ajuta la construirea musculară
Magneziul este un nutrient esențial în construirea mușchilor și creșterea forței. O singură porție de unt de arahide (2 linguri) conține între 14% și 16% magneziu, ceea ce face din acesta un aliment benefic pentru mușcgi. Proteinele sunt, de asemenea, importante în dezvoltarea mușchilor, iar untul de arahide oferă și asta.
Poate îmbunătăți memoria
Un studiu publicat în Clinical Nutrition în 2021 a explorat efectele untului de arahide asupra funcției cognitive și a stresului. 63 de adulți au participat la studiu, iar cercetătorii au descoperit că consumul regulat de alune și unt de arahide ar putea îmbunătăți memoria și chiar ar putea reduce anxietatea 2.
Alungă stresul
Untul de arahide te poate ajuta să lupți împotriva efectelor stresului, pentru că acesta conține beta-sitosterol, un sterol vegetal. În studiile care au implicat sportivi de anduranță, s-a demonstrat că beta-sitosterolul normalizează nivelurile ridicate de cortizol și le readuce în echilibru cu alți hormoni în perioadele de stres. Beta-sitosterolul poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea imunității.
Te ajută să ai o piele frumoasă
Untul de arahide este bogat în vitamina E. Acesta conține 2,9 miligrame de vitamina E per porție (două linguri) sau 15% din cantitatea de vitamina E recomandată zilnic. Vitamina E este importantă pentru prevenirea bolilor de inimă, cancerului, tulburărilor oculare și declinului cognitiv.
Cel mai important, vitamina E antioxidantă poate ajuta la protejarea pielii de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în urma expunerii la ultraviolete. Mai mult decât atât, grăsimile mononesaturate din untul de arahide te pot ajuta să-ți menții pielea suplă și strălucitoare în mod natural.
Efecte nedorite ale consumului de unt de arahide
Persoanele alergice pot avea reacții alergice puternice după ce consumă unt de arahide. Aceste reacții se manifestă prin simptome precum diaree, dureri abdominale, senzație de sufocare și umflarea pielii. Netratată corespunzător, o reacție alergică poate declanșa șoc anafilactic, care poate fi fatal.
Deși este mai puțin frecvent, resveratrolul din untul de arahide poate inhiba coagularea sângelui dacă este consumat în exces. Acest lucru poate amplifica efectele secundare ale diluanților de sânge, provocând sângerări nazale, vânătăi ușoare, dureri abdominale, sânge în urină (hematurie) și sângerări menstruale abundente.
Consumul ocazional sau chiar zilnic de unt de arahide nu ar trebui să fie problematic atâta timp cât limitezi consumul la una sau două porții.
Cum se consumă untul de arahide
Untul de arahide poate fi consumat întins pe pâinea prăjită, așa cum îl consumă americanii, dar și sub formă de dressing pentru salate, ca ingredient pentru smoothie-uri sau pe post de sos pentru aperitive și gustări.
Rețete cu unt de arahide
Smoothie proteic cu unt de arahide și banane
Ingrediente:
- 1 lingură de unt de arahide
- 1 linguriță de pudră proteică
- 1 banană congelată, tăiată felii
- 1 cană de lapte (poate fi și vegetal, de soia sau de migdale)
- 3 cuburi de gheață
Folosește blenderul pentru a prepara un smoothie din toate ingredientele enumerate mai sus. Consumă smoothie-ul dimineața, la micul dejun, ori pe post de gustare între prânz și cină.
Fursecuri cu ovăz și unt de arahide
Ingrediente:
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 1 cană de zahăr brun
- ½ cană de cireșe deshidratate
- 1 cană de unt de arahide
- 3 linguri de unt
- 2 ouă
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ¼ linguriță de sare
- 1 cană de făină
Încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Pune fulgii de ovăz în blender și, după ce i-ai transformat în pudră, adaugă cireșele și zahărul. Într-un bol, amestecă untul de arahide cu untul. Folosește mixerul pentru a le transforma într-o pastă pufoasa, apoi adaugă ouăle, vanilia și sarea. Pune apoi și pudra de ovăz și folosește mixerul pentru a o încorpora.
Folosește-ți mâinile pentru a forma mici fursecuri din aluatul preparat. Întinde fursecurile într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și coace-le preț de 12 minute.
Cum să-ți prepari acasă untul de arahide
Untul de arahide poate fi ușor preparat și acasă, pentru a fi siguri că este cât mai natural. Pentru un borcan ce poate fi păstrat acoperit, la frigider, timp de o săptămână, sunt necesare:
-300-400 g arahide crude, nesărate, descojite
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui( este cel mai compatibil că gust)
- un vârf de sare de mare
- câteva linguri de apă plată
Arahidele pot fi folosite ca atare, dar pentru o aromă mai puternică și asemănătoare cu a untului de arahide de la magazin, poți să le coci la cuptor( 180 grade) timp de 10 minute.
Se pun în blender și se adaugă cele două linguri de ulei de floarea-soarelui presat la rece și apoi lingurile de apă, una câte una, până ajungi la consistența cremoasă dorită. După aceea, adaugi sarea de mare, sare roz sau orice sare preferi. Dacă îl dorești dulce, poți pune puțină miere sau sirop de curmale.
Este de preferat să ai un blender cu mai multe viteze, fiindcă arahidele sunt destul de dure la început. Se mixează mai multe minute până ce se obține o pastă tartinabilă.
Dacă vrei să ai în compoziție și bucățele crocante de arahide, pune deoparte câteva pe parcursul procedurii, pe care le readaugi la sfârșit în blender după ce untul de arahide este cremos și mai mixezi doar câteva secunde. Culoarea untului de arahide pe care-l prepari acasă va fi mai palidă decât a celui cumpărat.
Atenție! Nu consuma niciodată unt de arahide cu semne de decolorare sau de mucegai. Un tip de mucegai comun pentru untul de arahide, numit aflatoxină, este clasificat drept cancerigen. Studiile pe animale au arătat că expunerea pe termen lung la aflatoxină poate crește riscul de cancer la ficat și alte tipuri de cancer.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Prospective study of nut consumption, long-term weight change, and obesity risk in women”. Am J Clin Nutr. 2009;89(6):1913-9. doi:10.3945/ajcn.2008.27276, Bes-Rastrolio M, Wedick N, Martinez-Gonzalez M et al.
https://academic.oup.com/ajcn/article/89/6/1913/4596881?login=false
2 Studiul „Consumption of peanut products improves memory and stress response in healthy adults from the ARISTOTLE study: A 6-month randomized controlled trial”. Clin Nutr. 2021;40(11):5556-5567. doi:10.1016/j.clnu.2021.09.020, Parilli-Moser I, Domínguez-López I, Trius-Soler M, et al.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561421004374
Te-ar mai putea interesa și...