Ardeiul gras, cea mai mare concentratie de vitamina C: Tu stii ce beneficii are?
Ardeiul gras, cea mai mare concentratie de vitamina C: Tu stii ce beneficii are?
Ardeiul gras, cea mai mare concentratie de vitamina C: Tu stii ce beneficii are?
Extrem de bogat în vitamina C, ardeiul gras este o sursă de sănătate pe care o avem mereu la îndemână. În plus, este și extrem de gustos, aromat și ușor de consumat în orice formă, în salate, în mâncăruri și tocănițe sau umplut cu carne sau cu o delicioasă brânză cremoasă, combinată cu mărar tocat.
Pe cât de puține calorii are, pe atât este de bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. Așa că astăzi vorbim despre ardeiul gras, o vedetă a salatelor și mâncărurilor noastre. Să recunoaștem, însă, că îl preferăm în special datorită aromei lui, fiindcă, din păcate, beneficiile pentru sănătatea noastră nu sunt suficient de mult promovate.
Ardeii grași pot fi de diferite culori (roșu, verde, portocaliu și galben) în funcție de stadiile de maturare și capacitatea de a sintetiza clorofilele sau carotenoidele. Pe lângă faptul că are o aromă exotică, ardeiul gras este o sursă importantă de vitamine (provitamina A, E și C) și diferiți compuși bioactivi (compuși fenolici și carotenoizi) care sunt benefici pentru sănătate. În plus, dovezile științifice arată că compușii bioactivi extrași din ardei gras au efecte antiinflamatorii, antidiabetice, antimicrobiene și imunomodulatoare, printre altele.
Prin urmare, putem spune că ardeiul gras este o comoară în frigiderul nostru. Poate fi consumat crud, în sucuri sau supe, dar și gătit în nenumărate moduri și combinații. Și vă mai vindem un pont: când urmați o dietă, puteți înlocui pâinea cu o feliuță de ardei roșu. Desi aromat, are un gust suficient de neutru, încât să meargă cu aproape orice.
Informații nutriționale pentru ardeiul gras dulce, roșu, crud
100 de grame de ardei gras roșu conțin:
• 31 calorii
• 92% apă
• 1 g proteine
• 6 g carbohidrați
• 4,2 g zahăr
• 2,1 g fibre
• 0,3 g grăsimi
• 0,03 g grăsimi saturate
• 0 g grăsimi mononesaturate
• 0,07 g grăsimi polinesaturate
• 0,03 g Omega-3
• 0,05 g Omega-6
Vitamine și minerale de preț
Ardeii grași sunt bogați în conținutul de vitamine și minerale și sunt excepționali de bogați în ceea ce privește vitamina C.
• Vitamina C: un ardei gras roșu de mărime potrivită conține 169% din doza zilnică recomandată de vitamina C, iar asta îl face una dintre cele mai bogate surse alimentare ale acestui nutrient.
• Vitamina B6: piridoxina este cel mai întâlnit tip de vitamina B6, care este o familie de nutrienți care sunt importanți pentru formarea globulelor roșii din sânge.
• Vitamina K1: o formă a vitaminei K, ce este cunoscută și sub numele de filochinona. Ea este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor noastre.
• Potasiul: un mineral esențial care poate îmbunătăți sănătatea inimii noastre, dacă este consumat în cantități adecvate.
• Acidul folic: cunoscut și sub numele de vitamina B9, acidul folic are o varietate de funcții în organismul uman. Aportul adecvat de acid folic e important în sarcină.
• Vitamina E: un antioxidant puternic, esențial pentru mușchi și nervi sănătoși. Cele mai bune surse alimentare ale acestei vitamine solubile în grăsimi sunt uleiurile, nucile, semințele și legumele.
• Vitamina A: ardeii grași roșii sunt bogați în provitamina A (betacaroten), care este transformată în vitamina A, în corpul nostru.
Care sunt beneficiile ardeiului gras?
Ardeiul gras are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antitumorale, antifungice, antioxidante și tonice. Europenii îl folosesc în bucătărie din anii 1400 și, nu de puține ori, a fost inclus în rețetele diferitelor remedii naturale folosite de medici.
Susține sistemul imunitar
Antioxidanții, betacarotenul, vitamina C și vitamina A, toate prezente din belșug în ardeii grași, ne susțin sistemul imunitar și ne ajută în lupta cu radicalii liberi. Specialiștii spun că activitatea antioxidantă a extractului etanolic din ardei gras depinde de soi, culoare, concentrație și tipul de compus bioactiv. Aceștia spun că ardeiul gras roșu are o capacitate antioxidantă mai mare (79,65%), urmat de ardeiul gras verde (78%), portocaliu (70%) și galben (64,90%).
Ar putea proteja împotriva cancerului
O substanță de preț din ardeiul gras este și licopenul, care ne protejează împotriva tumorilor și cancerului, potrivit unui studiu mai vechi. În cadrul acestei cercetări, specialiștii au investigat proprietățile antimutagene ale larvei de ardei gras Drosophila melanogaster (în vârstă de 2 zile). Ei au raportat că extractul apos de ardei gras (10 v/w) a redus semnificativ mutația indusă de un agent promutagen (carbamat de etil).
În cadrul unui studiu mai recent, cercetătorii au investigat activitatea antineoplazică a polizaharidelor pectice de ardei gras verde (GBPPP) împotriva celulelor tumorale mamare (in vivo și in vitro). Ei au descoperit că polizaharidele pectice de ardei gras verde reduc dezvoltarea tumorii Ehrlich (de la 28 la 54%) într-o manieră dependentă de doză (50 până la 150 mg/kg) 1.
Cercetările nu s-au oprit aici, căci specialiștii au investigat și efectul extractelor de ardei gras galben și roșu împotriva celulelor canceroase 2. Potrivit unui studiu publicat în 2021, oamenii de știință au descoperit că extractele au prezentat efecte citotoxice selective împotriva liniei de celule canceroase A549 la 125 µg/mL, în timp ce extractele nu au arătat niciun efect citotoxic împotriva celulelor NIH3T3.
În plus, extractul de ardei gras roșu este mai activ împotriva liniei celulare A549 în comparație cu extractul verde. Efectele anticancer ale ardeilor grași au fost asociate cu compușii bioactivi (în principal carotenoizi) care pot induce apoptoza în liniile de celule canceroase prin inactivarea NADH-oxidazei.
Oamenii de știință spun că tipul și concentrația de polifenoli au influențat puternic proprietățile anticanceroase ale extractelor de ardei gras. Ei au descoperit că extractele din amestecul de polifenoli au afectat eficient viabilitatea celulelor canceroase (celule de adenocarcinom gastric uman, celule de carcinom pulmonar uman A549 și celule de carcinom de col uterin uman HeLa) într-un răspuns dependent de doză și tip de celule (0,2 până la 2 mg/). Aceste rezultate au fost atribuite activității antioxidante puternice a extractului din amestec de polifenoli, care este compus din quercetină, luteolină și derivații acestora; cu toate acestea, s-a raportat că acești compuși inhibă eficient viabilitatea și proliferarea diverselor celule canceroase umane.
Ar putea inhiba anumite bacterii patogene
Specialiștii au investigat proprietățile antimicrobiene ale extractelor de ardei gras împotriva unor bacterii patogene transmise prin alimente și au arătat că extractele au prezentat eficiență în ceea ce privește inhibarea Listeria monocytogenes (zona de inhibare de 12 mm), Bacillus cereus (zona de inhibare de 11 mm), Staphylococcus aureus (zona de inhibare de 7 mm) și Salmonella typhimurium (zona de inhibare de 5 mm). În mod similar, s-a raportat că extractele metanolice din ardeiul gras roșu și galben au prezentat activitate antimicrobiană împotriva unor bacterii patogene.
Previne apariția bolilor cardiovasculare
Ardeiul gras este sănătos indiferent de vârstă, gen sau stil de viață și ne ajută să prevenim anumite afecțiuni ale sistemului digestiv, dar și cardiovascular. De altfel, împiedică îngroșarea și deteriorarea vaselor de sânge și apariția cheagurilor de sânge. Este recomandat și celor cu boli hepatice, cu dureri articulare sau artrită.
Recomandat celor cu diabet
Și proprietățile antidiabetice ale extractului de ardei gras au fost investigate de cercetători. Mai exact, specialiștii au analizat efectele inhibitoare ale extractului etanolic din ardei gras verde împotriva α-glucozidazei și acțiunea sa asemănătoare insulinei, ca alternativă la diabetul zaharat. Ei au descoperit că extractele de ardei gras au avut efecte antidiabetice datorită capacității lor de a scădea absorbția intestinală de glucoză. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mecanismul de acțiune al fiecărui constituent din extract care susține proprietățile antidiabetice.
Stimulează sistemul nervos central
Complexul de vitamine B stimulează sistemul nervos central, îmbunătățește circulația cerebrală, elimină stresul și oboseala cronică și previne bolile neurologice degenerative. De exemplu, specialiștii au ajuns la concluzia, potrivit unui studiu mai vechi, că extractele de ardei gras au prezentat efecte benefice în boala Alzheimer. Specialiștii au arătat că extractele apoase din ardeiul gras pot inhiba β-secretaza într-o manieră dependentă de doză, asociată cu compușii polifenoli, iar proprietățile lor antioxidante pot traversa bariera hematoencefalică.
Mai mult, datorită extractelor apoase din ardeiul gras are loc o scădere a agregării peptidelor datorită capacității sale de a dezagrega fibrile, care ar putea fi o strategie viabilă în prevenirea și gestionarea bolii Alzheimer. Conform literaturii de specialitate, suplimentarea alimentară cu fitochimice exercită efecte benefice asupra sistemului nervos central datorită proprietăților sale anti-agregative și neuroprotectoare.
Susține sănătatea ochilor
Studiile recente au demonstrat rolul substanțelor din ardeiul roșu și pentru sănătatea ochilor. Consumul de ardei gras îmbunătățește vederea și poate reduce riscul de cataractă. Ardeiul roșu conține de trei ori mai mult betacaroten decât morcovul, și doar 50 de grame de ardei roșu îți asigură necesarul zilnic de vitamina C.
Contraindicații ardei gras
Pentru majoritatea persoanelor, ardeiul gras este sănătos și nu produce efecte adverse. Cu toate acestea, femeile însărcinate nu trebuie să consume cantități foarte mari de ardei gras, fiindcă substanțele active pot cauza contracții uterine. Atenție trebuie să aibă și cei care suferă de anumite alergii și să discute cu medicul lor dacă ardeiul intră pe lista acestora.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Antineoplastic effect of pectic polysaccharides from green sweet pepper (Capsicum annuum) on mammary tumor cells in vivo and in vitro”, Carbohydr. Polym. 2018; Adami E.R., Corso C.R., Turin-Oliveira N.M., Galindo C.M., Milani L., Stipp M.C., do Nascimento G.E., Chequin A., da Silva L.M., de Andrade S.F., et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30241820/
2 Studiul „Effects of yellow and red bell pepper (paprika) extracts on pathogenic microorganisms, cancerous cells and inhibition of survivin”. J. Food Sci. Technol. 2021; Hu X., Saravanakumar K., Jin T., Wang M.H.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7925738/
Te-ar mai putea interesa și...