Dietele de slabit rapid, un pericol pentru sanatate

Dietele de slăbit rapid fac cu ochiul tot mai multor femei, dar și bărbaților care au probleme cu greutatea, fiindcă promit rezultate miraculoase în doar câteva săptămâni sau chiar în câteva zile. Însă aceste diete de slăbit rapid pot pune serios sănătatea în pericol. De aceea, recomandarea noastră este să îți construiești un stil de viață care te ajută să ai o greutate sănătoasă pe termen lung și să nu mai ai nevoie de astfel de cure de slăbire.

Multe persoane care au kilograme în plus tind să se îndrepte spre aceste diete de slăbit în momentul în care urmează un eveniment pentru care vor să încapă în anumite haine elegante (o nuntă, o aniversare, o absolvire etc.). Prin urmare, sunt gata să apeleze la orice trucuri pentru a da jos un număr cât mai mare de kilograme într-un timp cât mai scurt. 

E bine de reținut, însă, că dietele drastice nu reprezintă metode de slăbit sănătos. Mușchii sunt cei care te ajută să arzi mai multe calorii, însă când slăbești prea repede, pierzi din cantitatea de mușchi și corpul încetinește arderea caloriilor. Așadar, pierderea rapidă în greutate poate duce la încetinirea permanentă a metabolismului. Faptul că ai ținut câteva zile, o dată pe an, o astfel de cură, nu este așa de grav, însă dacă repeți aceste diete de slăbit rapid de mai multe ori pe an, te expui la pericole majore în ce privește sănătatea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Exemple de diete de slăbit rapid care pun sănătatea în pericol

Dietele de slăbit rapid se bazează pe unul dintre principiile următoare:

Dietele de înfometare

Aceste cure de slăbire sunt pe bază de apă și zeamă de lămâie. Vedetele de peste Ocean precum  Beyonce au făcut populare aceste așa-numite diete de detoxificare, care promit să topească kilogramele în câteva zile în care se consumă numai apă cu lămâie.

Dietele pe bază de pastile de slăbit sau suplimente dietetice

Aceste pastile promit absorbția nutrienților, accelerarea metabolismului și topirea grăsimilor, însă riscurile pentru sănătate sunt uriașe. Administrarea unora dintre aceste pilule poate duce la creșterea ritmului cardiac, hipertensiune, leziuni hepatice și probleme renale.

Dietele foarte slabe caloric 

Și dietele hipocalorice se află pe lista acelor cure de slăbire care promit topirea kilogramelor în plus în timp record. Limitarea numărului de calorii duce la scăderea numărului de kilograme, însă dacă numărul de calorii este prea mic pentru necesitățile corpului, pot apărea probleme de sănătate. Printre efectele secundare ale unei diete foarte slabe caloric se numără oboseala și greața, dar și calculii biliari.

Dacă IMC-ul tău este mai mare de 30, atunci dietele cu foarte puține calorii sunt în general sigure atunci când sunt utilizate sub supraveghere medicală adecvată. Pentru persoanele supraponderale, deci nu obeze (care au un IMC de 27-29), dietele foarte scăzute în calorii pot fi în regulă, dar numai dacă persoanele au probleme medicale cauzate de greutate și se află sub supraveghere medicală când urmează dieta.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiile de specialitate făcute în ultimii ani au dovedit nu numai că aceste diete de slăbit rapid enumerate mai sus nu sunt metode de slăbit sănătos, dar și că nu mențin rezultatele pe termen lung. Limitarea treptată a numărului de calorii, deci nu drastică, precum și exercițiile fizice efectuate în mod regulat, sunt singurele metode prin care se poate obține silueta mult dorită în mod eficient și sănătos. 

Pericolele la care te expui urmând o dietă de slăbit rapid

Scăderea rapidă în greutate solicită organismul foarte tare și pot apărea probleme grave precum:

Calculii biliari

Aceștia apar la 12-25% dintre persoanele care pierd un număr mare de kilograme într-un timp scurt.

Dezechilibre electrolitice

Deshidratarea stă la baza apariției dezechilibrelor electrolitice, iar în timpul curelor de slăbire drastice acestea apar în mod frecvent.

Malnutriție

Malnutriția apare ca urmare a aportului insuficient de substanțe hrănitoare pentru o perioadă îndelungată.

Probleme cardiace

O dietă drastică nu îți va pune sănătatea inimii în pericol dacă o ții o dată pe an, să zicem, însă, dacă o ții în mod repetat, îți crește riscul apariției problemelor cardiace. Dietele de tip yo-yo, care te ajută să slăbești repede, însă apoi îți aduc kilogramele în plus înapoi precum un bumerang, cresc riscul de ateroscleroză, afectând vasele de sânge.

Simptome asociate cu aceste diete de slăbit rapid

Simptomele care pot apărea în timpul pierderii rapide a kilogramelor în plus sunt:

  • Durerile de cap
  • Irascibilitatea
  • Oboseala
  • Amețelile
  • Constipația
  • Dereglările hormonale
  • Căderea părului
  • Pierderea masei musculare

Sugestii pentru slăbit sănătos

Obezitatea prezintă tot atâtea riscuri pentru sănătate ca și dietele drastice, de tip yo-yo, așa că slăbitul nu este o opțiune, este o necesitate atunci când numărul de kilograme depășește cu mult limita permisă. Dacă îți schimbi stilul de viață și adopți treptat o alimentație potrivită, însoțită de mișcare, kilogramele în plus eliminate nu se vor întoarce. 

Ca primă sugestie de slăbit sănătos este adoptarea unui stil alimentar bazat pe alimente naturale, cât mai puțin procesate și limitarea numărului de calorii (însă nu la modul exagerat) pentru a stimula metabolismul. Consumul a cât mai puțin de 800 de calorii pe zi poate să nu-ți ofere energia de care ai nevoie pentru viața de zi cu zi și pentru o activitate fizică regulată, mai ales dacă mănânci aceleași alimente în fiecare zi.

A doua sugestie pentru slăbit sănătos: practică o formă de mișcare cu regularitate. Dacă nu îți face plăcere să faci un sport, alege o activitate pe placul tău, fie că este vorba despre o plimbare lungă seara, înainte de culcare, fie că este vorba despre dans chiar la tine acasă sau de mersul pe bicicletă.

Pentru a pierde cel puțin un kilogram pe săptămână, ar trebui să faci cel puțin 30 de minute de activitate fizică în majoritatea zilelor săptămânii și să reduci aportul zilnic de calorii cu cel puțin 500 de calorii. Atenție, însă, aportul de calorii nu ar trebui să scadă sub 1.200 pe zi la femei, respectiv 1.500 pe zi la bărbați, decât dacă dieta este ținută cu acordul și sub supravegherea unui medic.

La început, va trebui să îți numeri caloriile

Ca să îți atingi obiectivul zilnic de calorii, la început poți avea nevoie să faci calcule. O abordare este să aduni numărul de calorii per porție din toate alimentele pe care le consumi și apoi să-ți planifici meniurile în consecință. Etichetele de pe toate alimentele și băuturile ambalate oferă informații despre calorii per porție, iar pe internet sau în cărți cu sfaturi pentru slăbit găsești tabele cu mai multe alimente, inclusiv legume, fructe, leguminoase, carne, ouă etc. și câte calorii conțin la suta de grame. 

Această abordare te va ajuta să îți creezi mese echilibrate și care să te ajute să pierzi în greutate și apoi să te menții. Nu doar caloriile contează, ci și alimentele în sine. Caută să ai o combinație de ingrediente nutritive, care să îți aducă toate substanțele de care ai nevoie pentru a-ți păstra sănătatea.

O calorie nu este egală cu alta. Dacă, de exemplu, la o masă consumi 500 de calorii, nu ar trebui ca acestea să provină din chipsuri și pâine albă cu brânză topită, de exemplu, ci din alimente care să te sature, să nu-ți crească glicemia rapid și să fie hrănitoare (spre exemplu, pește la cuptor cu cartof și broccoli, cu dressing de ulei de măsline, zeamă de lămâie și usturoi pisat, iar ca desert, o felie de ananas).

Unele persoane au nevoie să mănânce doar trei mese mai consistente pe zi, în timp ce pentru altele este mai util să mănânce mai puțin și mai des (cam de cinci ori pe zi). La fel, unele persoane pot avea rezultate mai bune dacă mănâncă doar între anumite ore (așa-numitul post intermitent), păstrând, în restul timpului, repaus alimentar. Află, deci, ce este mai potrivit pentru tine și pune în practică.

În timp, te vei obișnui cu numărul de calorii al porțiilor, așa că vei ști din ochi cam cât să mănânci și ce, fără să mai stai să calculezi. Recomandarea noastră este ca, la început, dacă nu îți este clar ce ai de făcut, să ceri sfatul medicului de familie sau să mergi la un nutriționist.

Scopul este un stil de viață sănătos pe termen lung

Poate fi greu să treci de la o alimentație dezordonată și nehrănitoare, cu multe produse de patiserie și fast-food și băuturi îndulcite cu zahăr la un stil alimentar sănătos și de la sedentarism la o viață cu mai multă mișcare, însă recompensele sunt mari pe termen lung atât pentru siluetă, cât și pentru starea generală de sănătate – fizică și psihică.

Un stil de viață care include alimente potrivite și mișcare te ajută nu doar să fii în formă, ferindu-te de supragreutate și obezitate, ci îți scade și riscul cardiovascular, riscul de a face diabet de tip 2 și riscul de moarte prematură, crescându-ți, în schimb nivelul de energie, forța musculatură și ajutându-te să combați mai ușor stresul de zi cu zi, simptomele de anxietate și pe cele ale depresiei.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Harvard Health Publishing - Calorie counting made easy
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/calorie-counting-made-easy
Obesity Action - The Risks of the Crash Diet
https://www.obesityaction.org/resources/the-risks-of-the-crash-diet/
NCBI - Pros & cons of some popular extreme weight-loss diets
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6366252/
Studiul „Pros & cons of some popular extreme weight-loss diets”, apărut în Indian J Med Res. 2018 Nov; 148(5): 642–647. doi: 10.4103/ijmr.IJMR_1793_18, autori: Shilpa Joshi și Viswanathan Mohan

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0