Te îngrași stând în fața televizorului?
Te îngrași stând în fața televizorului?
Te îngrași stând în fața televizorului?
Încerci să te menți în formă? În primul rând, este important să stingi televizorul în timpul meselor. În aceste ore din zi este foarte important să te concentrezi pe hrană și mai puțin pe lucruri externe care iți pot capta atenția și concentrarea.
Caracterul epidemic al obezității în țările industrializate reprezintă o problemă serioasă de sănătate și socială. Numărul persoanelor obeze a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani. Indicarea numeroaselor probleme grave de sănătate care sunt consecințele naturale ale acestui fenomen a devenit importantă din punctul de vedere al sănătății publice. Conform cifrelor publicate de Institutul pentru Alimentație și Nutriție din Varșovia, prevalența copiilor supraponderali (inclusiv a celor obezi) în țările europene în curs de dezvoltare după anul 2000 a depășit 20%, în timp ce în SUA această cifră se ridică la 35%.
Prevalența obezității
Aproximativ 20% din populația lumii este obeză. Caracterul epidemic al obezității în țările industrializate reprezintă o preocupare serioasă din punct de vedere social și al sănătății. În anumite țări dezvoltate, între 50% și 65% din totalul populației sunt supraponderali sau obezi, ceea ce înseamnă că doar 1/3 dintre oameni au o greutate corporală normală.
Obezitatea este al șaselea cel mai important factor de risc în ceea ce privește numărul de decese în lume. În 1997, OMS a declarat oficial că obezitatea este o afecțiune cronică care necesită tratament, favorizează dezvoltarea altor boli și este legată de o mortalitate crescută. În plus, Departamentul de Sănătate din Regatul Unit prevede că, dacă se menține tendința de creștere a obezității, până în 2050, durata medie de viață a bărbaților se va reduce cu cinci ani. Potrivit OMS, în regiunea europeană, numărul persoanelor obeze este de trei ori mai mare decât în urmă cu 20 de ani, iar Polonia se află pe primul loc în Europa.
Studiul despre mâncatul în fața unui dispozitiv electronic
Bineînțeles, kilogramele nu vor dispărea doar dacă oprești televizorul. Dar noile cercetări sugerează că riscul de obezitate în rândul adulților s-ar reduce dacă nu am mai cina în fața televizorului. Și astfel, mâncarea gătită în casă este asociată cu un risc mai scăzut de obezitate, susțin cercetătorii.
Studiul a arătat că greutatea adulților nu este influențată prea mult de frecvența cu care mănâncă în familie. „Este posibil ca mesele dese în familie să nu conteze atât de mult”. Mai degrabă contează ce faci în timpul acestora, a precizat liderul studiului, Rachel Tumin. Aceasta este director analist privind sănătatea populației în cadrul Ohio Colleges of Medicine Government Resource Center al Universității de Stat din Ohio.
„Acest lucru subliniază importanța analizării critice a ceea ce se întâmplă în timpul meselor respective și dacă am putea stinge televizorul și petrece mai mult timp preparând mâncărurile” a spus Tumin, care a realizat studiul în timpul doctoratului. Studiul a analizat datele provenind de la aproape 13.000 de persoane din Ohio, care au participat la un sondaj în 2012 și care mâncaseră în ultima săptămână cel puțin o dată în familie. Potrivit raportului, o treime dintre respondenți erau obezi.
Peste jumătate dintre respondenți luau de cele mai multe ori masa în familie, 35% uneori și 13% de câteva ori pe săptămână. O treime dintre participanții la studiu se uitau de cele mai multe ori la televizor sau la clipuri video în timpul meselor în familie, în timp ce o treime au declarat că nu porneau niciodată televizorul în timpul meselor.
Studiul a arătat că adulții care nu se uitau niciodată la televizor sau la clipuri video în timpul meselor în familie erau mult mai puțin predispuși să fie obezi decât cei care se uitau mereu la ceva în timpul meselor.
În plus, respondenții ale căror mese în familie erau pregătite în casă erau mult mai puțin predispuși să fie obezi decât cei care mâncau doar uneori sau niciodată mâncare gătită în casă.
Oamenii de știință au constatat că cel mai redus risc de obezitate s-a înregistrat la adulții care consumau întotdeauna mâncare gătită în casă și care nu se uitau niciodată la televizor în acest răstimp.
Deși se pare că mesele în familie nu au reprezentat un factor în ceea ce privește riscul de obezitate la adulți, membrii unei familii ar putea să obțină și alte beneficii, precum îmbunătățirea stării de sănătate emoțională și a bunăstării sociale, a sugerat Tumin într-un comunicat al universității.
Televizorul și obezitatea infantilă
Studiile care urmăresc copiii pe perioade lungi de timp au constatat în mod constant că, cu cât copiii se uită mai mult la televizor, cu atât este mai probabil ca aceștia să ia greutate în exces. Copiii care au televizoare în dormitoarele lor sunt, de asemenea, mai predispuși să ia greutate în exces decât cei care nu au televizoare. Studii care au urmărit copiii de la naștere au constatat că vizionarea televizorului în copilărie prezice riscul de obezitate până la vârsta adultă și la mijlocul vieții.
Mai multe studii concepute pentru a reduce utilizarea televizorului de către copii au constatat îmbunătățiri în ceea ce privește indicele de masă corporală (IMC), grăsimea corporală și alte măsuri legate de obezitate.
Un studiu a constatat că elevii din clasele a treia și a patra care au primit un program de 18 lecții de "închidere a televizorului" au redus timpul petrecut la televizor și mesele consumate în timp ce se uitau la acesta. În plus, au avut o scădere relativă a IMC și a altor măsuri de grăsime corporală.
Televizorul și obezitatea la adulți
Există dovezi convingătoare și în cazul adulților, conform cărora cu cât oamenii se uită mai mult la televizor, cu atât este mai probabil să ia în greutate sau să devină supraponderali sau obezi. Există dovezi noi că prea mult timp petrecut la televizor crește, de asemenea, riscul de boli cronice legate de greutate. De exemplu, Nurses' Health Study a urmărit mai mult de 50.000 de femei de vârstă mijlocie timp de șase ani. Pentru fiecare două ore petrecute zilnic la televizor, femeile au avut un risc cu 23% mai mare de a deveni obeze și un risc cu 14% mai mare de a dezvolta diabet. O analiză mai recentă care a rezumat concluziile acestui studiu și ale altor șapte studii similare a constatat că, pentru fiecare două ore petrecute în fața televizorului, riscul de a face diabet, de a dezvolta boli de inimă și de a muri prematur a crescut cu 20, 15 și, respectiv, 13 procente.
Studiile de reducere a consumului de televiziune s-au concentrat în mare parte pe copii, nu pe adulți. Dar un mic studiu pilot efectuat pe 36 de bărbați și femei sugerează că un dispozitiv electronic de "blocare" a televizorului ar putea ajuta adulții în ceea ce privește controlul greutății.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Effect of Television on Obesity and Excess of Weight and Consequences of Health” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555288/
“Television Watching and “Sit Time”” - https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/television-and-sedentary-behavior-and-obesity/#References
Te-ar mai putea interesa și...