Riscul de AVC, crescut de statul la calculator si televizor

Adulții cu vârste sub 60 de ani care au perioade lungi de sedentarism (stat la calculator sau la televizor) și puțină activitate fizică au un risc mai mare de accident vascular cerebral (AVC).

Statisticile arată că adulții petrec multe ore pe zi pe smartphone-uri, computere sau la televizor, iar adulții cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani petrec cel mai mult timp din orice grup de vârstă conectați la aceste dispozitive. Datele indică, de asemenea, că decesele cauzate de accident vascular cerebral au scăzut în 2010 în rândul adulților de 65 de ani și peste. Cu toate acestea, decesul din cauza accidentului vascular cerebral pare să fie în creștere în rândul adulților mai tineri, cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani – crescând de la 14,7 la fiecare 100.000 de adulți în 2010 la 15,4 la 100.000 de adulți în 2016.

Riscul de AVC și boli cardiovasculare este sporit de sedentarism

Cercetări de până în prezent sugerează că, cu cât adulții petrec mai mult timp nemișcați, în activități sedentare, cu atât riscul de boli cardiovasculare este mai mare, inclusiv riscul de AVC. 9 din 10 accidente vasculare cerebrale ar putea fi atribuite factorilor de risc modificabili, cum este sedentarismul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Perioadele petrecute în mod sedentar par să fie tot mai mari în rândul adulților, atât în timpul desfășurării activităților care țin de locul de muncă, precum și celor din timpul liber, ceea ce afectează grav starea de sănătate, avertizează cercetătorii. Aceștia au încercat să înțeleagă dacă perioadele lungi de sedentarism pot duce la AVC în cazul persoanelor tinere, deoarece un accident vascular cerebral poate provoca moarte prematură sau poate afecta semnificativ funcția și calitatea vieții.

Statul la computer și la televizor crește mult riscurile pentru sănătate

Într-un studiu¹ apărut în jurnalul medical Stroke, cercetătorii au revizuit informațiile despre sănătate și stilul de viață pentru 143.000 de adulți fără accident vascular cerebral, boli de inimă sau cancer care au participat la Sondajul de sănătate a comunității canadiane în anii 2000, 2003, 2005, 2007-2012. Cercetătorii au urmărit participanții timp de o medie de 9,4 ani (până la 31 decembrie 2017) și au identificat cazurile de accidente vasculare cerebrale din dosarele pacienților.

Investigatorii au trecut în revistă cât timp și-au petrecut oamenii cu activități sedentare (ore petrecute la computer, citit și vizionat la televizor) și le-au împărțit în patru categorii: mai puțin de patru ore pe zi, patru până la mai puțin de șase ore pe zi, șase până la mai puțin de opt ore pe zi și opt ore sau mai mult pe zi.

Ei au împărțit, de asemenea, activitatea fizică în quartile, sau patru categorii egale, în care cea mai mică quartilă a fost cea mai puțin activă din punct de vedere fizic și echivalentă cu a merge la o plimbare de 10 minute sau mai puțin pe zi. O plimbare de 10 minute sau mai puțin pe zi înseamnă mai puțin de jumătate din ceea ce recomandă ghidurile de activitate fizică, în condițiile în care adulților li se recomandă să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână.

Analiza participanților la studiu a constatat:

  • În perioada de urmărire, în medie de 9,4 ani, au avut loc 2.965 de accidente vasculare cerebrale. Aproape 90% dintre acestea au fost accidente vasculare cerebrale ischemice, cel mai frecvent tip AVC, care apare atunci când un vas care livrează sânge către creier este obstrucționat.
  • Timpul mediu zilnic de sedentarism în momentele libere în rândul tuturor participanților a fost de 4,08 ore. Persoanele cu vârste de 60 de ani și mai tinere au avut un timp liber sedentar mediu de 3,9 ore pe zi. Timpul liber mediu zilnic petrecut în activități sedentare a fost de 4,4 ore pentru adulții cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani și de 4,3 ore pentru cei cu vârste de 80 de ani și peste.
  • Adulții de 60 de ani și mai tineri care au avut activitate fizică scăzută și au raportat opt sau mai multe ore de timp liber sedentar pe zi au avut un risc de 4,2 ori mai mare de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care raportau mai puțin de patru ore de timp liber sedentar zilnic.
  • Grupul cel mai inactiv - cei care raportau opt sau mai multe ore de sedentarism și activitate fizică scăzută - au avut un risc de 7 ori mai mare de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care raportau mai puțin de patru ore de sedentarism pe zi și niveluri mai mari de activitate fizică.

Adulții de toate vârstele ar trebui să facă mai multă mișcare 

Adulții cu vârste de 60 de ani și mai tineri ar trebui să fie conștienți de faptul că a petrece prea mult timp cu activități sedentare și prea puțin timp cu activități fizice moderate poate avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv risc crescut de accident vascular cerebral, concluzionează cercetătorii.

Activitatea fizică are un rol foarte important prin faptul că reduce timpul sedentar efectiv și, de asemenea, pare să diminueze impactul negativ al excesului de timp sedentar. Recomandările medicilor și politicile de sănătate publică ar trebui să pună accent pe creșterea activității fizice și reducerea timpului sedentar în rândul adulților, în special al celor tineri, în combinație cu alte obiceiuri sănătoase, pentru a reduce riscurile de evenimente cardiovasculare și accident vascular cerebral.

O limitare semnificativă a rezultatelor studiului a fost că sondajul nu a cerut detalii participanților despre timpul pertecut în sedentarism asociat cu locul de muncă, ceea ce ar putea însemna că timpul sedentar total este de fapt mai mare pentru persoanele care lucrează la birou.

Cum să faci mai multă mișcare?

Iată câte sfaturi simple pentru a face mai multă mișcare și a evita sedentarismul:

  • Când ieși din casă, mergi pe jos de câte ori poți.
  • Când lucrezi la computer, ridică-te la fiecare oră și mergi câțiva pași prin birou, pe hol sau pe scări ori efectuează câteva exerciții de stretching.
  • Când te uiți la televizor, fă câteva exerciții de gimnastică, iar dacă ai o bicicletă statică, e și mai bine, poți pedala când urmărești un film sau o emisiune preferată.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stroke - Association Between Excess Leisure Sedentary Time and Risk of Stroke in Young Individuals
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.121.034985
1. Studiul „Association Between Excess Leisure Sedentary Time and Risk of Stroke in Young Individuals”, apărut în Stroke, 2021; DOI: 10.1161/STROKEAHA.121.034985, autori: Raed A. Joundi et al.
Harvard Health Publishing - Move more every day to combat a sedentary lifestyle
https://www.health.harvard.edu/blog/move-more-every-day-to-combat-a-sedentary-lifestyle-2018052413913


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0