7 obiceiuri matinale care te îngrașă

Ești atentă la alegerile alimentare pe care le faci, respecti regulile unei diete de slabire, obișnuiești să faci sport, însă kilogramele în plus nu vor să dispară? Ei, bine, iată ce obiceiuri matinale aparent inocente te sabotează! Specialiștii ne informează că dimineața facem multe greșeli care vin de hac siluetei noastre. Primele ore ale zilei sunt extrem de importante pentru metabolism, așa că iată ce greșeli trebuie să eviți dacă vrei să slăbești!

1. Dormi prea mult

Este adevărat că lipsa somnului stimulează secreția de cortizol (hormonul stresului), care ne face să poftim la alimente nesănătoase, însă și somnul în exces este dăunător pentru siluetă. Un studiu 1 arată un fapt surprinzător: somnul care depășeste 10 ore favorizează creșterea indicelui de masă corporală. Asadar, limitează-te la cele 8 ore de somn recomandate pe noapte și fă tot posibilul să fii echilibrată în toate.

2. Te pregătești de plecare pe întuneric

Soarele dimineții are efecte benefice asupra greutății tale, potrivit unui studiu 2 făcut de cercetatorii canadieni de la Universitatea Simon Fraser. În urma acestui studiu, specialiștii au concluzionat că persoanele care se expun razelor de soare la primele ore ale dimineții au șanse mai mari să slăbească. Conform studiului, doar 20-30 de minute de lumină zi sunt suficiente pentru a afecta IMC (indicele de masă corporală), chiar și atunci când este înnorat. Acest lucru se datorează faptului că corpul tău sincronizează ceasul intern - inclusiv metabolismul tău de calorii - folosind undele de lumină albastră de la soarele de dimineață ca ghid. Drept urmare, dimineața, când te trezești, trage draperiile, deschide geamul, lasă lumina naturală să pătrundă în încăpere și abia apoi îmbracă-te și pregătește-te de plecare.

3. Nu te cântărești

Statistic vorbind, femeile care se cântăresc în fiecare dimineață reușesc să își mențină greutatea mai bine decât femeile care evită cântarul zile în șir. Explicația e simplă: îți începi ziua cu motivația clară în minte. Dacă vezi că ai depășit numărul de kilograme, te vei abține mai ușor în fața ispitelor pe parcursul zilei, nu vei ceda cu una, cu două. Pe de altă parte, dacă ai numărul de kilograme dorit, vei fi mândră de tine și vei fi motivată să îți menții stilul de viață sănătos, făcând alegeri alimentare înțelepte, nicidecum pripite. Așadar, indiferent de ce îți arată cântarul, vei fi motivată să reziști în fața ispitelor.

4. Sari peste micul dejun

Este important să învățăm să respectăm programul de mâncare al corpului nostru. Deși putem varia din când în când, cel mai indicat este să luăm micul dejun fără să așteptăm prea mult după ce ne trezim.

Organismul are nevoie de surse de energie pentru a menține funcționarea optimă a organelor sale principale. Iar atunci când stomacul se simte gol, crește secregarea sucurilor acide și produce un răspuns inflamator. Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este să mănânci micul dejun încă din prima oră după ce te trezești. În plus, înainte de a mânca micul dejun, și la câteva minute după ce te-ai ridicat din pat, poți consuma o băutură sănătoasă, cum ar fi apă caldă cu lămâie sau infuzie cu ceai.

Cercetătorii de origine israeliană au descoperit că persoanele care consumă un mic dejun echilibrat, bogat în proteine, carbohidrați și care conține și un element dulce, cu o valoare totală de 600 de calorii, au mai puține pofte pe parcursul zilei și senzația de sațietate se menține ore în șir. Pentru a se ajunge la această concluzie, s-a făcut o comparație cu persoanele care consumă un mic dejun de numai 300 de calorii. Specialiștii susțin că satisfacerea poftelor la prima oră a dimineții contribuie la menținerea capacității de a spune “nu” tentațiilor.

5. Bei cafeaua nepotrivită

Cafeaua pe care o bei dimineața îți poate sabota dieta, mai ales dacă nu o prepari singură, acasă, ci o bei în oras, la o cafenea. Un cafe latte ajunge la 260 de calorii, în timp ce un frappucino poate ajunge și până la 430 de calorii. Pentru a nu îți pune în pericol silueta, prepară-ți cafeaua acasă, fără zahar, fără frișcă și fără siropuri adăugate. O cană de cafea neagră, simpla, nu are mai mult de 2 calorii.

6. Nu nu te hidratezi corespunzător

Dacă bei puțină apă sau chiar deloc, acest lucru încetinește procesele organismului de a elimina toxinele și de a arde grăsimile. Chiar dacă ni se pare că nu are nimic de-a face, hidratarea matinală este una dintre practicile esențiale pentru a favoriza metabolismului nostru. Este indicat să începi ziua cu un pahar cu apă caldă, de preferință cu lămâie. De asemenea, poți opta pentru o infuzie de plante sau apă cu miere. În plus, în orele care urmează după micul dejun este recomandat să bei 3 - 4 pahare de apă.

7. Consumi alimente procesate

Gustările industriale au invadat piața, sub pretextul de a fi o gustare „sănătoasă” pentru a calma foamea care apare de obicei la miezul dimineții. Chiar dacă unele produse sunt bune, majoritatea conțin adaosuri chimice, zahăr și alte componente care te fac să te îngrași. Dacă îți iei câteva minute pentru a verifica tabelul nutrițional, îți poți da seama că acestea conțin foarte multe calorii și grăsimi. În plus, grăsimile și zahărul din compoziția alimentelor procesate duc la reapariția senzației de foame. Încercă să eviți produsele împachetate și optează pentru alternative organice, cum ar fi fructe, legume sau iaurt natural. De asemenea, poți consuma o mână de nuci sau un smoothie de casă, fără a adăuga cremă sau gheață.

Alte greșeli pe care le faci în timpul zilei și care îți sabotează dieta:

  • Mănânci pe fugă, în mașină sau în fața computerului.
  • Sari peste una dintre mesele importante ale zilei.
  • Mănânci gustari hipercalorice pentru a combate foamea de la orele amiezii (baton de ciocolată, snacks-uri).
  • Bei sucuri.
  • Bei cafele imbogatite cu frisca, lapte, sos de ciocolata - cu multe calorii pe parcursul zilei.
  • Îți comanzi mâncarea, în loc să o pregătești chiar tu, acasă.
  • Te infometezi pe parcursul zilei și când ajungi acasă, seara, mănânci în exces.
  • Tii o dieta de slabire dupa ureche, pe care ai auzit-o la prietene
  • Nu apelezi la un nutritionist atunci cand ai de dat jos foarte multe kilograme

Daca iti doresti sa te programezi chiar acum la un nutritionist, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Risks of Sleeping “Too Much”. Survey of a National Representative Sample of 24671 Adults”, autori Damien Léger, François Beck, and Brice Faraut, mai 2014
2 Studiul  „Timing and Intensity of Light Correlate with Body Weight in Adults”, autori  Kathryn J. Reid, Giovanni Santostasi, Kelly G. Baron, John Wilson, Joseph Kang, Phyllis C. Zee, data 2 aprilie 2014
https://amelioretasante.com/5-habitudes-matinales-qui-peuvent-vous-faire-grossir/
https://maigrirenfin.com/7-habitudes-matinales-booster-perte-de-poids/
https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a19921937/morning-habits-weight-gain/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0